Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Darovala muži ledvinu, teď spolu chodí na túry!

Autor: Helena Lacinová, hto - 
21. září 2010
05:00

Mezní rozhodnutí udělala před deseti lety Jitka Ottová (60) z Chomutova. Její manžel Josef (68) měl nemocnou ledvinu a před sebou podle lékařů pár dní života. Manželka se rozhodla, že mu ledvinu daruje.

Oba byli mezi prvními, kteří před deseti lety zákrok s živým dárcem absolvovali. „Naši lékaři umí. Povedlo se,“ radují se teď Ottovi ze společného života.

„Na můj svátek, 5. prosince 2000, jsem odcházela z chomutovské nemocnice. Dozvěděla jsem se, že další den mohu manželovo lůžko najít prázdné,“ svěřila se Jitka Ottová. Manžel byl sice v transplantačním programu, ale dárce se nedařilo najít. Ottovi se zhoršovala funkce srdce a hrozilo, že bude z programu vyřazen.

„To bylo nejhorší období, kdy čekáte, zda se objeví zachránce, nebo zda přijde smrt,“ řekl Josef Otto. Tehdy netušil, že ho zachrání manželka. Ta se poradila s dcerou Gabrielou (36) a obě začaly zjišťovat možnosti. I pro dceru to bylo zlomové období. Mohla naráz přijít o oba rodiče. Transplantační testy ukázaly u Ottových shodu a 28. listopadu 2001 šli oba na sál. „Vše se povedlo. Měli jsme i štěstí. Zázraky se prostě dějí,“ míní Ottovi.

Ti si váží každé společné chvilky. Největší radost mají, že se dožili vnuka. Věnují se vysokohorské turistice. Od transplantace byli už asi desetkrát ve Švýcarsku, oblíbili si túry v Alpách, byli v Miláně, učaroval jim hlavně sever Itálie. Vyrážejí i na Slovensko do Tater, v Česku na houby, do divadla, kina. Tam všude před transplantací nemohli. Když musel Josef Otto docházet na dialýzu, nemohli nikam. Pořád museli být v dosahu telefonu.

Dialýza pracuje za nemocnou ledvinu

Dialýza je laicky řečeno čistička krve, která organismus zbavuje škodlivých látek. To ve zdravém organismu zajišťují ledviny. Pacient musí na dialýzu docházet do nemocnice. Otto na ni před transplantací docházel po tři roky 3x v týdnu na čtyři hodiny. Po transplantaci žijí pacienti všeobecně plnohodnotně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivkanatka ( 21. září 2010 07:49 )

Tomu říkám láska, příklad pro mnoho lidí !!! Gratuluji oběma a přeji hodně zdravíčka a dlouhý život.

Zobrazit celou diskusi