Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Postižený Ondra (7): Uznají lékaři svou chybu?

Na počítač se přišli podívat i Ondrovi sourozenci.
Na počítač se přišli podívat i Ondrovi sourozenci.  (Autor: Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada, Krvs - 
17. září 2010
05:30

Nadace deníku Blesk a občanského sdružení Život dětem Srdce pro děti společně ve čtvrtek nadělovaly v Mohelnu na Třebíčsku. Radoval se malý Ondra Kovařík (7). Od narození trápí chlapce vrozená vývojová vada pravého předloktí. Deformovaná ruka je zakončena pouze dvěma prsty, ostatní zcela chybějí. Přesto byl Ondra ještě do letošních prázdnin podle verdiktu lékařů bez zjevných vad. Dokonce nedostal ani úlevu na tělocvik.

Ondra si z nepochopitelného chování lékařů hlavu rozhodně nelámal. Je uličník, jak se patří. S kamarády běhá po ulici a společně vymíšlí lumpárny. Sní o tom, že jednou bude s kamarády jezdit také na kole. Když mu však Blesk chtěl nyní jeho sen splnit, dal raději na poslední chvíli přednost před bicyklem počítači.

Ondra byl z nového počítače od Blesku nadšený. Ondra byl z nového počítače od Blesku nadšený. | Jiří Čada

Mamince Marii se viditelně ulevilo. „Dneska tady s Ondrou při slavnostním předání toho počítače měl být i jeho kamarád Lukáš. Ten si ale právě na kole vytloukl zuby a skončil v nemocnici,“ vyprávěla Blesku hned v úvodu návštěvy Ondrova maminka. Ondrovy oči zářily štěstím, když se před ním na stole objevil z rukou pracovnic občanského sdružení Život dětem zcela nový počítač.

Okukovat dárek pro Ondru přišli i zbylí tři sourozenci. „Ondro, doufám, že na tom počítači budeš dělat také úkoly do školy,“ radila malému školákovi Lucie Faktorová z občanského sdružení. Ondra ji však v tu chvíli už očividně nevnímal a na ploše obrazovky pátral po případných počítačových hrách. Ondrova maminka se na závěr svěřila, že lékaři také díky zájmu Blesku o Ondrův případ v současné době rovněž přehodnocují stávající postižení jejího syna.

stefa ( 19. září 2010 21:10 )

ty když něco vybliješ tak to opravdu stojí za to.Mám pocit, že chlastáš a žereš prášky právě ty.Jinak si tvé ubohé příspěvky neumím vysvětlit.Nebo tě rodiče asi nechali vyrůstat jako dříví v lese a slušné chování jsi neviděl/a ani z rychlíku.Tvé IQ asi není na valné úrovni jinak bys věděl/a, že postižené dítě se může narodit zcela zdravým rodičům, kteří nepijí alkohol ani nekouří a dodržují zdravou výživu.Jen se zvrtne nějaký chromozom a je vývojová vada na světě.Ale nevím, jestli mé vysvětlení pochopíš při svých mentálních schopnostech.

djaba ( 17. září 2010 21:44 )

Víte , ty vaše televize a monitory nejsou na to aby děti seděly doma , ale když je venku slota je to k nezaplacení.Je jiná doba a když ostatní kamarádi mají přístup k počítači a jeden ne ,není mezi nimi moc vítán a trpěn .Je pokořující poslouchat, jak jeden hrál tu či onu hru nebo jak si jiný pustil Pata a Mata .Dnešní děti nenosí v kapse rybičku a prak , a počítač je rozhodně lepší, než aby za bukem kouřily či něco horšího.

vera51 ( 17. září 2010 13:22 )

ať se vrátí pisálek zpět do páté třídy a ať radši ani nemislí

hela12345 ( 17. září 2010 13:08 )

tak váš příspěvek je hodně hnusný, asi o tom nic nevíte, jak dítě přijde ke vrozené vadě, může se to stát naprosto zdravému páru, i kdyby žil podle nejlepších zásad zdravého životního stylu! Z lidí,co dokážou plácnout to co vy,je mi špatně Díky bohu,že mám zdravé děti, kdoví,jak by mě lidé jako vy pomlouvali a říkali takovéhle kecy!

kumi ( 17. září 2010 12:25 )

ano máte pravdu nic méně si myslím že pokut každej by žádal na své postížení od státu peníze tak by bylo huř a huř vydím to u baráku ono to má parkovací místo pro invalidy a klučina na kterého to matka běhá doma i venku jak upně zdraví hoch na ktrým nikdo nic nevydí má to na to že špatně slyší ale proč si myslím že jsou lidé co to opravdu potřebují více klučina nemá takoví hendikep aby musel žádat dávky od státu a ze společnosti není na 100% vyřazenej p.s. to kolo by bylo opravdu lepší

Zobrazit celou diskusi