Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jiří Šídlo (53): Přes 40 let žije s kulkou v hlavě!

Jiří Šídlo má od svého zranění smutný obličej, nemůže se smát.
Jiří Šídlo má od svého zranění smutný obličej, nemůže se smát.  (Autor: Pavel Ryšlink)
Autor: Pavel Ryšlink - 
5. srpna 2010
05:15

Jiří Šídlo (53) z Kojetína žije s kulkou v hlavě. Už 42 roků. Jako dítě se totiž při klukovských hrách střelil revolverem do obličeje. Náboj prošel lícní kostí a zůstal za okem, lékaři ho tehdy nemohli vyndat. Zvykl si, jen v dospívání měl problémy, když se jeho částečně deformovaný obličej nelíbil holkám. Pak si ale našel partnerku a má dvě děti.

„V srpnu 1968 se v Kojetíně bouralo hodně domů. S kamarády jsme našli revolver. Vypadl mi z ruky a při dopadu vyšla rána,“ vzpomíná Jiří Šídlo na okamžik, který poznamenal jeho život.

Podle specialistů z olomoucké fakultní nemocnice, měl velké štěstí, že kulka neprošla až do lebky. „Prodělal jsem spoustu operací na rekonstrukci obličeje a tak různě, ale ke kulce se nikdy nemohli dostat,“ řekl pan Jiří.


611339:gallery:true:true

Týden starý rentgenový snímek hlavy Jiřího Šídla. Kulka, která na snímku vypadá jako obyčejný bílý flek, je na stejném místě už od roku 1968, tedy 42 let.


Kvůli zranění se bál seznamovat s dívkami

Následky zranění nejpalčivěji pociťoval v dospívání. „Na základní škole jsem s tím problémy neměl,“ řekl a dodal: „Problém bylo dospívání. Přece jenom jsem měl deformovaný obličej a nehybnou polovinu obličeje. Psychicky jsem to těžce nesl. Bál jsem se kontaktu s dívkami.“

V průběhu let se ale lékařům podařilo alespoň částečně hybnost postižené poloviny obličeje obnovit. Jiří Šídlo také našel partnerku, oženil se a má dvě děti (22 a 25 let). Svým zranění se nikdy nezaobíral a snažil se žít jako zdravý člověk.

42 let se nemůže smát

Jediná věc však Jiřího Šídla v souvislosti s postřelením stále mrzí. Od úrazu se už nikdy nezasmál. „Já mám humor rád, ale úsměv kvůli přerušeným nervům na tváři nevyloudím. Tak když kamarádi říkají vtipy, musím aspoň zakašlat, abych jim dal najevo, že se mi to líbí,“ prozradil Jiří Šídlo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi