Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Za zmrzačení syna (9) dostanou 13,5 milionu

Zdeněk, kterému rodina říká Denulka, bude celý život ležet. Vyžaduje stálou péči svých nejbližších.
Zdeněk, kterému rodina říká Denulka, bude celý život ležet. Vyžaduje stálou péči svých nejbližších.  (Autor: archiv rodiny)
Autor: Tomáš Brych - 
30. července 2010
08:03

Třináct a půl milionu korun vysoudila rodina Zdeňka K. (9). Peníze musí zaplatit pelhřimovská nemocnice za nepovedený porod. Chlapec se kvůli nedostatečné péči narodil těžce postižený. Do konce života bude ochrnutý na pravou část těla a slepý.

Rodina je připravená peníze využít na zlepšení Zdeňkových podmínek k životu. Už před časem si místo bytu v patře pořídila domek. „Část peněz tak půjde na splacení úvěru,“ řekla maminka Erika K.

„Nikdy nebude chodit. Denně má 50–60 epileptických záchvatů. Musím u něj být prakticky nepřetržitě,“ popsala. „Lidi vidí jen peníze, ale tohle si nedokáže nikdo představit,“ líčila babička chlapce Hana K. Její dcera vozí Zdeňka dvakrát týdně do 30 kilometrů vzdálené speciální školy. „Dopoledne uklízí, protože Zdeněk se bojí hluku, pak pro něj zase jede zpátky,“ dodala Hana K.

Nemocnice musí vyplatit částku do týdne

Tak velké odškodné zatím žádná nemocnice na Vysočině nezaplatila. Peníze musí podle rozhodnutí soudu zaplatit do týdne. Na účtech nemocnice je kolem 30 milionů korun, z nichž by měla hradit provoz, vyplácet mzdy a nyní i hradit odškodné.

U porodu v roce 2001 byl současný primář a poslanec za ČSSD Pavel Antonín. Lékař řekl MfD, že tehdy byl u jiné pacientky, když ho zavolali ke komplikovanému porodu. „Ztrácely se ozvy, porod jsem udělal pomocí kleští,“ uvedl Antonín.

Rodina se v roce 2004 obrátila se žalobou o odškodnění na soud, který jí nyní vyhověl, přestože se nepodařilo prokázat trestně- právní pochybení personálu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mbohy ( 5. srpna 2010 13:21 )

např.: 1. u porodu je pouze neatestovaná lékařka, která má málo zkušeností a nerozpozná včas tíseň miminka před porodem a neustále jen čeká až se rodička připraví na porod, potom už je pozdě, dítě si poleží dva měsíce v inkubatoru, s tím, že se čeká až umře...2. máte sice u porodu "zkušenou" starší lékařku, ale když přijdou komplikace, zmateně běhá po chodbě a volá příslužbu, která tak tvrdě spí, že jí nevzbudí, další lékař přijede za 30 minut po začátku dušení dítěte na pul cestě a je z toho ležáček na celý život...nikdo v těchto případech neudělal nic úmyslně, ale pochybení je v organizaci porodnice, že nechají sloužit lékaře, kteří nejsou schopni řešit, krizové situace...

patricie90 ( 1. srpna 2010 23:19 )

Nejde mi nezapojit se do téhle diskuse.Rodiče malého Zdenka znám již dlouhá léta a proto mne mrzí některé reakce lidí tady.Bydlím ve stejném malém městě jako oni a bohužel se setkávám jen se závistí okolí.Každého jen zajímají ty peníze.Jsou to spořádaní lidé.Nesudte když nevíte!Maminka Erika nikdy nebrala drogy ani nic podobného.Kdybyste viděli s jakou láskou a péčí se o malého stará.........Zdeněček ji vnímá tak jako ostatní členy rodiny a vím stoprocentně že neskončí v ústavu.ona je odhodlána bojovat a těšit se z každého pokroku malého.mladší syn se snaží mámě se vším pomáhat a táta Zdeněk každý den dojíždí za prací,aby rodina nestrádala.oba se museli vzdát svých koníčků,ale nestěžují si.berou to jako fakt s kterým musí žít.a ty peníze?zadlužili se aby koupili a zrekonstruovali starý dům na bezbariérový a všechny procedury které Zdeněček potřebuje,také něco stojí.Tohle všechno zavinila nemocnice,tak prostě chtěli jen spravedlnost.Já osobně jim moc fandím!

mbohy ( 1. srpna 2010 19:43 )

tohle může opravdu napsat, jen člověk bez mozku a soudnosti, přála bych Vám prožít porod jako jsem měla já i ty následky, který se s náma potáhnou celý život...moc to těm rodičům přeju a ať za to připraví pro malýho i sebe co nejlepší podmínky pro další život

ales1 ( 31. července 2010 19:25 )

proč zmetek? Já nezávidím rodičům, kteří mohli mít zdravé dítě, ale vinou chyby lékaře mají doma uzlíček odkázaný na věčnou pomoc. A nelži, závistivko

ales1 ( 31. července 2010 16:06 )

no a co tím chceš naznačit ? Ať jsou rádi, že mají zdravé děti a nemusí pro ně shánět vozíčky, přístroje, léky, pečovatele vždy, když chtějí z baráku...

Zobrazit celou diskusi