Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Matka poznala mrtvého syna: Vstal z mrtvých?

Jitka Dašková (61) z Brna ukazuje snímek v Blesku, na němž je údajně klient ústavu Zdeněk Socha, a pro srovnání dvě fotografie svého údajně mrtvého syna Pavla Řezáče
Jitka Dašková (61) z Brna ukazuje snímek v Blesku, na němž je údajně klient ústavu Zdeněk Socha, a pro srovnání dvě fotografie svého údajně mrtvého syna Pavla Řezáče  (Autor: Ondřej Požár, Helena Lacinová)
Autor: Ondřej Požár, Helena Lacinová - 
24. července 2010
09:00

Je možné, aby někdo vstal z mrtvých? Podle Jitky Daškové (61) z Brna to možné je. Na stránkách deníku Blesk totiž ve čtvrtek uviděla fotografii svého syna Pavla, jak jezdí na tříkolce coby mentálně postižený klient ústavu v litvínovském Janově. Její syn se ale před osmi lety utopil! Zástupci ústavu nechtějí v matce živit plané naděje. Podle nich to bude jen shoda podob.

Syn Jitky Daškové, výtvarník Pavel Řezáč (†35), se topil koncem července 2002 v zatopeném lomu. Zemřel o dva dny později v nemocnici, kde ho matka viděla naposledy. „Nemám jistotu, že to byl on, koho v krematoriu zpopelnili. A pořád jsem cítila a cítím, že by mohl být naživu,“ tvrdí Dašková.

Proto ji šokovalo, když ve čtvrtek otevřela moravské vydání Blesku a na straně 7 uviděla svého syna jakožto chovance ústavu v litvínovském Janově, jak jezdí na nové tříkolce. „Může mít poškozený mozek, ale jinak může být v pořádku. Zarazilo mě to. Na snímku v Blesku vypadá šťastný, hraje si,“ svěřila se žena.

Podoba mezi muži na fotografiích je zjevná. Je možné, aby Zdeněk Socha (44) byl Pavlem Řezáčem (†35), který vstal z mrtvých? Dnes by mu bylo 43 let. Podoba mezi muži na fotografiích je zjevná. Je možné, aby Zdeněk Socha (44) byl Pavlem Řezáčem (†35), který vstal z mrtvých? Dnes by mu bylo 43 let. | Ondřej Požár, Helena Lacinová

Rozhodnou testy DNA?

Zaměstnanci ústavu ale nechtějí v matce živit plané naděje. „Na fotce je klient Zdeněk Socha (44),“ řekla sociální pracovnice Kateřina Schmiederová. „Pochybuji, že by náš klient byl někdo jiný. Všechny máme podchycené soudním rozhodnutím. Dávám tomu tak jedno procento pravděpodobnosti,“ poznamenal ředitel ústavu Jiří Šimůnek.

Když se ale snímek Zdeňka Sochy z Blesku porovná s rodinnými fotografiemi Pavla Řezáče, je podoba obou mužů zjevná. Dašková by chtěla mít jistotu. „Mohly by to rozhodnout testy DNA. Klidně podstoupím krevní zkoušky,“ je odhodlaná Jitka Dašková. „Ještě pořád jsem Pavla nepustila ze svého srdce do jiného světa,“ dodala.

vinnetouvi ( 27. července 2010 13:07 )

magion2 má asi komplex mesiášství - nebo pocuchaný hodnoty a stejně narušené vnímání, jako ta paní, co moc jako paní nevypadá, když se s ní tak identifikuje. Hold vrána k vráně ...

vinnetouvi ( 27. července 2010 13:04 )

Divím se, že takovéhle socky pořád tu exhibují Ta paní vypadá spíš jako liška než jako člověk, a to dokonce ♀

vinnetouvi ( 27. července 2010 12:59 )

Zatímco magion2 je pravé jméno jak ulité, že?

magion2 ( 27. července 2010 11:04 )

asi jste hodně mladej člověk a o životě moc nevíte, raděj si změňte přezdívku, moc na Vás nesedí....nositel tohoto jména byl totiž jiný člověk....

magion2 ( 27. července 2010 11:00 )

před časem byl v tv nějaký pořad, kde chodil hrobník s novinářem a ukazoval na některé hroby, kde leží někdo jiný než by měl, dokonce tam byly záměny muž-žena.....divné? V tomto státě je možné vše, bohužel....a papír snese také vše, jak známo.... Držím paní Daškové pěsti!!!!!

Zobrazit celou diskusi