Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ochrnutá Eliška (3,5) bojuje: A dělá pokroky!

3. července 2010 | 05:06

Přestože ve dvou letech Eliška Marschavellová (3,5) ze Vsetínska zničehonic ochrnula a lékaři jí nedávali žádnou naději, se svým postižením statečně bojuje. Eliščin příběh Blesk přinesl poprvé v březnu.

A díky Blesku se Marschavellovi mohli seznámit s rodiči dvou stejně postižených dětí. To teď celé rodině hodně pomáhá.

Děvčátko trpí herpetickou meningoencefalitidou. Je to vzácné virové onemocnění, kvůli němuž ve dvou letech ze dne na den ochrnulo. Lékaři holčičce nedávali žádnou naději. Eliška navzdory tomu dělá pokroky.

Rodině pomohlo také to, že se díky Blesku seznámila s rodinami dalších dvou stejně postižených dětí. „Moc nám to pomohlo po psychické stránce. S maminkami se utěšujeme a posilujeme navzájem. Mailujeme si, vyměňujeme zkušenosti. Každá rada dobrá. Kdo nezažil, že z krásného zdravého dítěte se stane ležící mimino, těžko to pochopí,“ svěřila se matka Leona (38).

Nevzdává se

Eliška to ale nevzdala. Otáčí se a hlavně dokáže vnímat. Nedávno absolvovala na Slovensku léčbu v »kosmickém oblečku«. Za 14 dnů intenzivní rehabilitace dali rodiče 80 tisíc! „Rozmýšleli jsme o tom měsíce. Kdybychom to ale nezkusili, do smrti bychom si to vyčítali. Finančně nám pomohli moji rodiče. Teď vím, že pokud jí něco pomůže, tak tohle. Už šetříme na další pobyt,“ svěřila se matka.

Pro Elišku to podle ní bylo náročné a nepříjemné. „Zpevnila ale tělo a více si ho uvědomila. Nyní pokračujeme doma. Je to dřina, ale pokrok je znát,“ dodala Leona Marschavellová.

I Blesk to při druhé návštěvě rodiny poznal. Eliška, která v březnu jen polehávala, značně zlepšila motoriku rukou. Vzpřímeně, s hlavičkou vzhůru, dokázala stát ve vertikalizačním stojanu.

Léčebný oblek

Technologie byla vyvinuta pro astronauty, aby jim ve stavu beztíže neochabovalo svalstvo. Systém z gum a popruhů vyvíjí na tělo zátěž 15 až 40 kg a aktivuje svaly. Zesiluje terapeutický účinek cvičení na poškozený nervový systém. Podpůrnými prvky jsou elastické pásy. Zatížení se nastavuje zvlášť na trup a zvlášť na končetiny

Herpetická meningoencefalitida

Je to onemocnění způsobené virem herpes simple. Způsobuje zánět mozku a mozkových blan. Proč a odkud virus vniká do těla, nelze zatím určit. Mimo jiné i proto, že je toto onemocnění velmi ojedinělé. Očkování proti viru neexistuje. Nemoc může způsobit různý stupeň ochrnutí těla a znemožnit komunikaci s okolím.

Autor: Slávka Červená, hto