Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

36 dnů ve vazbě za přepadení, které neudělal!

Autor: Pavel Čempěl, hto - 
8. června 2010
05:00

Strávil 36 dnů ve vazbě. Pro řádně pracujícího otce tří dětí Jána Dudáše (39) to byl šokující zážitek. Stále totiž tvrdí, že se policisté spletli, když ho označili za pachatele dubnového přepadení spořitelny v Petřvaldě.

A zatímco ve vazbě čelil výslechům, skutečný bandita se podle něho možná smál na svobodě. Dudáš nyní bude žádat odškodné a nevylučuje ani žalobu.

Horník z Rychvaldu má tu smůlu, že nosí stejně jako lupič z banky, kterého natočily kamery, plnovous. V hospodě si ho všiml jistý policista, dal tip kolegům a už to jelo. Zatčení, obvinění, vazba. „Manžel dělá patnáct let na šachtě, slušně vydělává a neměl nejmenší důvod loupit. Navíc byl v době toho přepadení doma,“ kroutí hlavou manželka Anna (28).

Přepadená pracovnice spořitelny sice na fotce Dudáše poznala, jenže při osobní rekognici ukázala na figuranta–policistu. Když neseděly ani otisky a DNA z místa činu, museli nic netušícího horníka pustit z vazby. „Nebál jsem se, protože jsem věděl, že jsem nic neudělal. Ale nebyl to hezký zážitek,“ říká o svém věznění Ján Dudáš. Více než měsíc neviděl rodinu a hrozilo mu, že přijde o zaměstnání. Teď chce žádat odškodnění a nevylučuje žalobu.

Policie se neplete prvně

Policie ale stíhání nezastavila a nechce se svého podezřelého vzdát. „Zdaleka to není uzavřené. Přibrali jsme další znalce, mimo jiné z forenzní biomechaniky, která zkoumá chůzi a pohyby těla,“ uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková. Policie si zkrátka případnou blamáž odmítá připustit, i když by to nebylo poprvé. Před třemi lety byl kvůli videozáznamu zatčen muž za přepadení banky v Hrabůvce. Až později se ukázalo, že se mu jen podobal. Skutečný viník nebyl nikdy dopaden.

djaba ( 9. června 2010 17:15 )

No , jen aby to nebylo jinak .

9030 ( 8. června 2010 14:21 )

To si ještě s těma bystroušema užije, nikoho nemají, tak mu prostě dokážou, že to byl on, i kdyby byl v tu dobu na druhém konci světa.Kdepak, na ty naše ochránce a chrániče si nikdo nepříjde.

Zobrazit celou diskusi