Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zpověď mladé matky: Doma nebylo jídlo, do školy nechodila,...

Eva Bandyová (19) se učí v novém domově samostatnosti a pečlivě se stará o syna Tadeáše (1). Později by chtěla dokončit střední odborné učiliště, které 1,5 roku před závěrem kvůli těhotenství ukončila. Chce se stát prodavačkou.
Eva Bandyová (19) se učí v novém domově samostatnosti a pečlivě se stará o syna Tadeáše (1). Později by chtěla dokončit střední odborné učiliště, které 1,5 roku před závěrem kvůli těhotenství ukončila. Chce se stát prodavačkou.  (Autor: Slávka Červená)
Autor: Slávka Červená - 
10. dubna 2010
05:00

Je z pěti sourozenců a pamatuje se hlavně na to, jak všechny děti měly doma pořád strašný hlad. Rodiče nechodili do práce a táta všechny peníze propil. Krušných až nelidských podmínek, do kterých se narodila, chce proto Eva Bandyová (19) uchránit svého vlastního syna.

Žije teď v Domě na půli cesty a může Tadeášovi (1) dopřát, co sama neměla. V Domě na půli cesty nacházejí útočiště mladí lidé, kteří vyrostli v dětských domovech nebo pěstounské péči. Chráněné bydlení jim dává šanci postavit se na vlastní nohy.

Snaží se o to i Eva Bandyová (19), která se stará o ročního syna Tadeáše. Snaží se mu dopřát vše, o co byla ona ochuzena. „Bydlení jsem uvítala. Nevím, co bych si jinak počala. Učím se hospodařit i vařit. Moc se mi tu líbí,“ řekla.

Mladá matka o syna starostlivě pečuje

O syna se pečlivě stará, nechce, aby někdy prožil to, co ona. „Mamka nechodila do práce, taťka jen někdy. Všechny peníze vždycky propil. Doma nebylo žádné jídlo. Bylo nás pět sourozenců, mívali jsme hrozný hlad. Do školy jsme skoro nechodili. Nerada na to vzpomínám,“ svěřila se Blesku.

Vysvobozením pro ni i sourozence bylo, když se ocitli v Dětském domově v Liptále. „Bylo mi sedm a byl to neskutečný svět. Poprvé jsem viděla pořádek. Jídlo pětkrát denně. Ale naši za mnou nikdy nepřijeli,“ konstatovala.

Ředitelka domova Evu chválí

Zvláštní školu skončila se samými jedničkami. Učila se prodavačkou, když otěhotněla. „Bylo to s klukem z děcáku. Narodil se mi Tadeášek, kterého miluju,“ usmívala se.

„Evička nám dělala vždy jen radost. Jsme s ní v kontaktu. U nás najde vždycky oporu,“ pochválila Evu ředitelka domova v Liptále Eva Žůrková.

Maminka tadeáškovi dopřává vše, čeho se jí od rodičů nedostalo Maminka tadeáškovi dopřává vše, čeho se jí od rodičů nedostalo | Slávka Červená

 


 

Domů na půli cesty je už zpět

Projekt od roku 2000 pomáhá ve startu do života dětem, které v 18 letech opouštějí dětské domovy nebo pěstounskou péči. Domy buduje sdružení Pod křídly Emilie Smrčkové (60) z Valašského Meziříčí. „Takové domy jsou velmi nutné. Jinak děti končí v nefunkčních biologických rodinách nebo na ulici,“ uvedla Smrčková.

kumi ( 17. dubna 2010 21:09 )

je mě to líto ale je to černé to já nemusíím utopit zabít zaakopat vykastrrovat

kumi ( 17. dubna 2010 21:08 )

Promlouvá tajemník k cikánům: "Soudruzi cikáni, strana vám dá nové byty, prvotřídní zdravotní péči,rekreaci v lázních, nemocnice bude zadarmo, příplatky na děti dostanete." Naslouchá mu Dežo a říká: "Dobre hovorí." A tajemník pokračuje: "Nebude nezaměstnanost! V?ichni dostanete práci!" A Dežo si uplivne: "Teraz to zjebal!"

kumi ( 17. dubna 2010 21:08 )

jj a janov to saméé myslím tím blok F

arcaben ( 17. dubna 2010 17:19 )

V 19ti letech negramotná,ale udělat dítě jí nikdo učit nenutil,že??!!Až,třeba za 4roky,Blesk napíše,že se naučila číst ,psát,vyučila se prodavačkou a stále má děcko u sebe čisté a nakrmené,je bez dluhů a nemá další 3 sviště za zadkem a žije bez dluhů apod.....pak přesvědčí nejen mě,že je jedna z mála,která nechce žít jako její příbuzní!!!Prozatím je to sci fi o kterém se pouze dobře vypráví!!!Až budete delší čas nuceni žít v jejich blízkosti,pak pochopíte víc,než smysl tohoto článku!!!

sylvaji ( 16. dubna 2010 12:43 )

Přeji ti v životě, ať dosáhneš svých předsevzetí a ať se ti podaří být lepší máma, než byla ta tvoje. Nebudeš to mít v životě lehké, to si piš. Nemáš zázemí u svých rodičů, tak jak většina tady těch přihlouplých pisálků, kteří ani nepochopili, o čem celý ten článek je. Držím palečky.

Zobrazit celou diskusi