Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Je invalidní, ale peníze jí nedají!

Všechny žádosti o nápravu zatím vyzněly v její neprospěch
Všechny žádosti o nápravu zatím vyzněly v její neprospěch  (Autor: Jana Ulrichová)
Autor: Jana Ulrichová - 
12. března 2010
06:35

Ano, jste plně invalidní. Ne, nemáte právo na plný invalidní důchod… Taky vám takový přístup úřadů připadá podivný? Přesně do téhle situace se dostala Hana Kaderková (47) z Loun, u které lékaři před rokem diagnostikovali rakovinu prsu.

Peníze, které jí přiznala Česká správa sociálního zabezpečení, nestačí ani na nájem!

Hana žila ve Velkých Hamrech na Jablonecku, kde pracovala u bezpečnostní agentury. Pak se u ní objevila rakovina, jenže lékařka jí neschopenku ukončila hned po operaci. Tedy ještě před chemoterapií a ozařováním. „Když jsem jezdila na chemoterapii, psal mi zaměstnavatel áčka, až jsem nakonec po poradě s právníkem dala raději sama výpověď,“ řekla Hana Kaderková.

To se odrazilo na jejím současném příjmu. Česká správa sociálního zabezpečení ji sice uznala plně invalidní, zároveň jí ale žádost o plný invalidní důchod zamítla pro nesplnění jedné ze dvou podmínek. Nebyla prý dostatečně dlouho pojištěná. Dostala jen částečný invalidní důchod ve výši 5500 korun.

Chtěla se zabít

„Teď nemám ani na nájem. Už jsem uvažovala i o tom, že spolykám nějaké prášky,“ prohlásila. Zklamaná je podle svých slov i z postoje sociálního odboru lounského městského úřadu, kde jí zamítli všechny žádosti o podporu. „Paní Kaderková bohužel na žádnou z dávek zatím nedosáhla. Je posuzována se synem, s nímž společně žije. Když žádala na březen, posuzovaly se zpětně měsíce listopad, prosinec a leden, a to měl její syn příjmy, později nemocenskou,“ řekla Věra Horová, vedoucí oddělení dávek v hmotné nouzi.

Teď je ale syn Hany Kaderkové bez práce a bez peněz. Přitom za pronájem bytu včetně záloh za energie apod. platí nemocná žena měsíčně 8000 korun. Přiznání aspoň podpory na bydlení by si určitě zasloužila.

Chybí odpracované roky

Nárok na plný invalidní důchod má podle mluvčího České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Kamila Vařeky člověk tehdy, jestliže se stal plně invalidním a získal potřebnou dobu pojištění. Ta činí u pojištěnce staršího 28 let pět let a počítá se zpětně z posledních deseti let před vznikem invalidity. Bohužel, Hana Kaderková v tomto období odpracovala pouze čtyři roky a 164 dní, takže nesplnila jednu ze dvou podmínek nároku na plný invalidní důchod. „V posledních deseti letech před vznikem plné invalidity získala méně než 5 let pojištění. ČSSZ proto její žádost o plný invalidní důchod zamítla,“ vysvětlil Kamil Vařeka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bara ( 16. března 2010 22:28 )

posílám taky palčáky ) . a´t nežeru )

bara ( 16. března 2010 22:27 )

jó kdepak,tomuhle já říkám "obranná prevence" , víš...protože pak by mohl přijít nějakej chytrolín a rozebírat mou gramatiku, tak jsem ho předešla

anelam ( 15. března 2010 06:13 )

Děkuji už jsem myslela že se bara zas rozšoupla ale ja radši když tak ty palečky aspoň vím od koho jsou-

zirafa ( 14. března 2010 20:16 )

no to s tím počítám, že budeme mít chýše vedle sebe, anasyi!

anasyi ( 14. března 2010 19:34 )

zirafo,uz drham palmovy listy na sukne a popijim vinecko

Zobrazit celou diskusi