Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nemocný malíř: Bojuje se smrtí, chce znovu malovat!

Autor: Marie Machková - 
27. května 2009
05:00

Svalová dystrofie zabíjí. Malíři Petru Čapákovi (30) ale nevzala ani sny, ani vůli bojovat, aby mohl žít co nejdéle a opět začít malovat. Tatáž nemoc mu přitom vzala staršího bratra Karla (†23). Přišel dokonce i o otce, kterého v říjnu 2000 maminka Ludmila (51) v zoufalství a záchvatu nepříčetnosti zabila.

Vsetínskému malíři už choroba malovat nedovoluje. Prodává proto své starší obrazy, aby si mohl koupit zařízení, které mu umožní ovládat počítač. Díky němu by mohl opět malovat. Jeho díla visí v galerii na radnici.

Poté, co Blesk zveřejnil příběh Petrovy rodiny, se zvedla vlna solidarity. „Denně nám lidé volají, posílají e-maily a chtějí pomoci. O Petrovy obrazy je takový zájem, že pořadatelé už obrazy zájemcům nedávají, jen na ně nalepí cedulku »Zadáno«, aby vůbec mělo co v galerii viset,“ řekla mluvčí městského úřadu Eva Stejskalová.

Výstava se jmenuje Každý má svůj svět a mapuje malířovu celoživotní tvorbu. Je na ní ale jen zlomek toho, co Čapák nakreslil. „Namaloval jsem přes pět set obrazů. Většina se prodala,“ svěřil se smrtelně nemocný malíř.

Leží v nemocnici, protože bez přístrojů už nemůže sám dýchat. V minulosti přispěl na koupi lůžka pro klienty stacionáře. Myslí i na stavbu domova pro seniory s poruchami paměti.

„Teď by chtěl koupit zařízení, které se připevní na hlavu a pohybem očí se ovládá počítač. Stojí asi dvanáct tisíc,“ řekla vedoucí stacionáře Naděje Eva Trčálková.

 

indianka7 ( 28. května 2009 10:06 )

Držím Peťulkovi všechny palečky.Mě je 27 let a sama jsem přenašečka svalové dystrofie. Můj strejda na to zemřel když mu bylo 26 let.Tak že vím,čím prožívá.Není to hezká nemoc.Tuto nemoc mohou mít i moje děti.Přeji ji mu hodně štěstí v životě a ať ještě namaluje spoustu krásných obrazů a jeho mamince a rodině hodně síly.Držte se všichni.

petrzal ( 27. května 2009 15:28 )

Všechno o Petrovi, fotky, obrazy a možnosti jak pomoci najdete na http://www.rozmanityzivot.cz

Zobrazit celou diskusi