Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zmrazili mu spermie, nyní se mu narodila dcera

Autor: jch, INT - 
19. dubna 2009
06:46

Když bylo Chrisi Biblisovi 16 let, musel podstoupit chemoterapii. Leukemie ho ničila dlouhých šest let. Nakonec se však uzdravil. Co je ale ještě úžasnější, je prozřetelnost jeho tehdejších lékařů. Ti nechali tomuto chlapci zmrazit sperma – aby, až se vyléčí, jednou mohl mít i děti.

Letos v dubnu se Chrisovi (38) a jeho manželce Melodii narodila holčička Stella.

Lékaři Chrisovi odebrali sperma v roce 1971. Už tři roky předtím mu diagnostikovali leukemii. Naštěstí se jednalo o jednu z lehčích forem této zákeřné nemoci, a navíc byla podchycena včas. Lékaři tedy nepochybovali o tom, že se Chris vyléčí a povede plnohodnotný život. Proto mu jako šestnáctiletému chlapci odebrali sperma. Normální a zdravý chlap přece jednou bude chtít děti, no ne?



Neplodnost téměř jistá Chemoterapie je obrovský zásah do organismu a kromě neplodnosti má i řadu dalších vedlejších účinků. Bohužel je dodnes jedním z mála účinných prostředků, jak průběh rakoviny zpomalit nebo ji dokonce vyléčit. Pokud nezpůsobí úplnou neplodnost, tak spermie, respektive u žen vajíčka, nenávratně poničí a zdravé dítě by se z nich pravděpodobně nenarodilo.

Naštěstí se již před dlouhými 25 lety sperma a vajíčka zamrazovala. Malá Stella, Chrisova dcera, se tak narodila se světovým rekordem: od odebrání a zamrazení spermatu tekutým dusíkem do oplodnění matčina vajíčka uběhlo neuvěřitelných 22 let! Dnes osmatřicetiletý Chris s manželkou Melodií se tak nestačí divit, co všechno lékaři dokáží.

„Péče, kterou mi lékaři jako klukovi poskytovali, jsem si vždycky vážil. V tom věku ale neuvažujete nad tím, že jednou budete mít rodinu. Zajímá vás spíš to, že nemůžete s kamarády hrát fotbal, protože většinu roku trávíte v nemocnici. Dnes jsem doktorům vděčný dvakrát. Jako vyléčený pacient a konečně i jako otec krásného děvčátka, které bych bez jejich pomoci nikdy neměl,“ říká dojatě Chris.

Spermie ve formě
„Víte, doufal jsem, že se umělé oplodnění podaří,“ pokračuje táta Chris ve své zpovědi. „Po chemoterapii jsem zůstal neplodný přesně, jak se předpokládalo. Neměli jsme s Melodií jinou možnost než se modlit, že i po tolika letech se nějaké živé a zdravé spermie najdou,“ říká Chris se zatajeným dechem. Lékaři však neměli o úspěchu početí jejich dítěte téměř žádné pochyby. „Dosavadní rekord byl 21 let, sperma koní a skotu jsme aplikovali po ještě delší době velmi úspěšně,“ říká doktor Richard Wing, zakladatel Ústavu reprodukční medicíny v americkém městě Charlotte, odkud Chris i Melodie pochází

„Po tolika letech je oplodnění samozřejmě komplikovanější, než bývá u čerstvého spermatu. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že jsme ho tehdy odebrali mladému silnému muži nezkaženému životním stylem dnešních čtyřicátníků,“ podotýká doktor Wing. Je totiž všeobecně známo, že kvalita spermií neustále klesá. Chris tak tehdy možná měl štěstí v neštěstí. I kdyby byl zcela zdráv, jeho spermie už mohly být stejně nepoužitelné.

Z laboratoře do světa

Metoda »vpichování« spermie do vajíčka se začala úspěšně používat až v roce 1992. Do té doby se spermie jen rozmrazily a čekalo se, jestli si vajíčko v laboratorní misce najdou. V Chrisově spermatu bylo už jen 35 procent zdravých spermií. Lékaři proto vybrali ty životanejschopnější a vpravili je rovnou do vaječných buněk.

Sedm vajíček se ujalo, a tak byla první dvě embrya vložena zpět do dělohy Melodie Biblisové. Tam se jedno z nich zahnízdilo a právě z něj se narodila malá Stella. Zbývajících pět embryí je zpátky »u ledu«. To kdyby Chris s Melodií chtěli Stelle ještě pořídit bratříčka nebo sestřičku.

acidx ( 20. dubna 2009 13:15 )

Pořád se nějak nemůžu dopočítat... 22 let staré sperma bylo odebráno v roce 1971??? Mohlo být odebráno v roce 1971, ale za předpokladu, že by jeho dceři dnes bylo 16 let... A nehledě na to, že je mu 38 let, tzn. že v roce 1971 se teprve narodil... Hlavně, že mu ještě tři roky před jeho narozením diagnostikovali leukémii - vždyť se ještě "houpal v koulích" - to jsou pokroky medicíny, hmmm... Nějak v tom mám zmatek A nebo Vy, milí redaktoři??

Zobrazit celou diskusi