Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

To je on! Čech, který pohladil Obamu

Autor: brum - 
8. dubna 2009
10:33

Třicetiletý Jaroslav Suchý z Prahy má rád americké politiky. Při návštěvě Baracka Obamy v Praze se mu podařil neuvěřitelný kousek: Dostal se do jeho bezprostřední blízkosti a nejmocnějšího muže planety pohladil. Jak se mu to podařilo?

"Dokonce mě objal, i jeho manželka Michelle mě objala," říká Jaroslav Suchý hrdě. Na Obamu čekal na Hradčanském náměstí od nedělní půlnoci. Že ho pohladí prý neplánoval, vyplynulo to ze situace. V Blesku vyšla fotografie, u které byl popisek "Jedna z přihlížejících Obamu dokonce pohladila". Pan Suchý se Blesk.cz ozval: "To nebyla žádná žena, to jsem byl já." Rozhodli jsme se mu tedy dát šanci se se svými zážitky z Obamovy návštěvy podělit.


Nebál jste se, že proti vám zakročí ochranka?
"Vůbec ne. Jeho ochranka ke mně byla velice milá, jeden její člen mi dokonce donesl vodu. Mám podobné zkušenosti už třeba z návštěvy George Bushe nebo Condoleezzy Rice v Praze. Konkrétně Bush ale moc přístupný nebyl. Jeho bezpečnostní opatření byla jiná."

Dostal jste se až do Obamovi těsné blízkosti, myslíte, že byl prezident u nás zranitelný?

"Asi ano. Prošel jsem sice bezpečnostním rámem, mohl jsem si nechat jen mobil, ale stejně tak se mohl k Obamovi dostat i nějaký nebezpečný člověk."

Mluvili jste spolu? Co jste mu řekl?
"Říkal jsem, že fandím jemu i jeho politice."

Byl byste stejně nadšený, i kdyby volby vyhrál republikán McCain?
"Určitě bych se na něj šel podívat, protože američtí politici mě prostě zajímají. Ale ve volbách jsem fandil demokratu Obamovi."

Koho dalšího ze světových státníků byste u nás rád potkal?
"Třeba takový Putin mě nikdy nezajímal. Ale rád bych se setkal s britskou královnou, princem Charlesem a jeho syny Williamem a Harrym."