Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

S nemocnou duší bojuje básněmi

Autor: Jana Ulrichová - 
3. dubna 2009
16:32

Nechce zůstat bláznem. To o sobě říká Pavel Hlušička (39) z Keblic na Litoměřicku. I když půlku života strávil v psychiatrických léčebnách, našel sílu se svou nemocí bojovat. Pomohlo mu v tom psaní.

Jeho spásou se stalo opravdu psaní veršů a příběhů. Publikoval je v několika sbornících a nedávno vydal i první samostatnou knihu Modré hravo.

Psychické problémy měl Pavel už od dětství. Vyhrotily se během jeho pobytu v lovosickém učilišti, které nedokončil. „Představa zkoušek mě stresovala. Nevyrovnal jsem se s tím,“ vysvětlil, co předcházelo jeho umístění v psychiatrické léčebně. „K psaní jsem měl vztah už od dětství. První básně jsem publikoval ale až poté, co jsem odešel z ústavu,“ řekl Pavel, u nějž lékaři diagnostikovali autistickou poruchu osobnosti.


Jeho básně, které publikuje pod pseudonymem Mnoháček Zgublačenko, vyšly už v několika sbornících. S humorem se v nich vypořádává s vlastními, často neradostnými zážitky a pocity.

Kromě psaní našel smysl života i v pomoci druhým. Působí jako pacientský důvěrník v občanském sdružení Kolumbus, které hájí práva a zájmy duševně nemocných. Práce členů tohoto sdružení budou od 17. února k vidění v litoměřické kavárně Bethel. Součástí vernisáže bude i autorské čtení Pavla Hlušičky.


Ukázky z knihy Modré hravo:

Ptačí chřipka
Když jsem se chtěl obout,
musel jsem se ohnout,
kýchl na mě kohout.

Mám vysokou horečku,
musím pít čaj z hrnečku.
Kohoute, ty blbečku!

Nouze
Přišla na nás nouze.
Proč trvá tak dlouze?
Někde se musíme zeptat,
kdy nás to přestane deptat.

Alkohol
Povězte mi, „Na koho
má špatný vliv alkohol?“
Špatný vliv má na děti,
to jdou jeho oběti.
Avšak nejen na dítě,
které vidí dvojitě.
Alkohol, když nevíš kolik,
bude z tebe alkoholik.

romanherman ( 4. dubna 2009 21:43 )

Dobrý den! Jsem také členem občanského sdružení Kolumbus. Tak váženému pánovi přeji jen hodně úspěchů a pokud možno dobré zdraví. A pro celou tuto společnost si přeji, aby nějaký psychický problém nemohl vyřazovat člověka ze společnosti, a aby také bylo k těmto všem lidem přistupováno zcela stejně, jako ke všem ostatním - co se týká pohledu na ně, postavení ve společnosti, a respektování jejich práv. Přeji krásné jaro a veselé Velikonoce! Roman Heřman, Kosmonosy u Mladé Boleslavi www.os-kolumbus.org

mejsehezky ( 3. dubna 2009 17:01 )

Na rameno sedly múzy, jen nalehko beze blůzy. Jejich vlasy kolem hlavy o fantazii vypráví. Poet stvořím proto lehce, končit se mi ani nechce. Držím tedy všechny pěsti, nechť při tobě stojí štěstí.

Zobrazit celou diskusi