Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pavel Michalík: Fotograf, který má Downův syndrom!

Autor: Zuzana Pšenicová - 
29. března 2009
05:02

Pavel Michalík (26) se zná s mnoha českými politiky. Fotografuje celebrity, vydal kalendář s nádhernými fotografiemi, byl v Japonsku, v Indii a v Číně. Doma má několik kilo medailí ze sportovních speciálních olympiád.

Stejný Pavel Michalík píše jen tiskacími písmenky a naučil se počítat do desíti. Narodil se s Downovým syndromem, který by ho před pár desítkami let odsoudil k uzavření do ústavu a k naprosté nečinnosti.

S Pavlíkem se setkáváme ve středisku pro mentálně postižené, v Oáze, kde se právě soustřeďuje na rovnání lístků slunečnice z hlíny. Když na něj fotograf zamíří objektiv, zvedne oči od práce a jako na povel se usměje.
Pak vezme svůj fotoaparát, srovná si nás i s maminkou, tak, jak potřebuje. Je nekompromisní a přesně ví, jaká kompozice je nejlepší.

„Narodil se jako páté dítě, po čtyřech zdravých sourozencích,“ vypráví maminka Zdeňka Michalíková. „Snad proto mi tehdy, v mých osmatřiceti letech, nedělali žádné testy. Také po porodu mi dlouhých osm měsíců nikdo nic neřekl.

Až pak jedna »dobrá« paní doktorka mi to sdělila slovy: Někdo má psa, vy budete mít dítě! A mimochodem, počítejte s tím, že »to« se dožívá tak pětatřiceti let, protože »to« bývá hodně nemocné.“

Bude normální!

Přesně v tu chvíli se paní Michalíková zařekla, že její páté dítě bude tak normální, jak jen to půjde. Zkrátka, že bude dělat skoro všechno stejně, jako jeho starší sourozenci. „Přece jsem ho nemohla nechat doma, když jsme šli na hrad nebo s klukama do bazénu!

Taky jeho sourozenci ho brali jako normálního a všude ho vláčeli s sebou. Nedali na něj dopustit,“ vzpomíná maminka Pavla. Dá se říct, že to byla právě ona, kdo dokázal nemožné.

Pavel odmalička chodil plavat, v osmi letech se zapojil do nejrůznějších kroužků právě v Oáze a stal se členem sportovního klubu Hříbata Praha. Dnes je tak všestranný, jako málokdo ze »zdravých« lidí.

Díky dramatickému kroužku je hercem, díky výtvarnému keramikem a malířem, díky pohybovému umí tancovat a muzicírovat, v atletice a plavání získal několik medailí v České republice ale i na celosvětové olympiádě.

Viděl jsem tě ve filmu


Pokud jde o herectví, zahrál si už v seriálu Dobrá čtvrť a zanedlouho ho uvidíme i ve filmu Juraje Herze Tma. „Pavlík u castingu prohlásil, že maminka musí hrát s ním, a tak jsem dostala roli jeptišky v komparzu...,“ směje se paní Michalíková a vypráví, jak je její syn mezi slavnými herci jako doma.

S maminkou si zahrál ve filmu Tma S maminkou si zahrál ve filmu Tma | Tomáš Vrbenský a Pavel Michalík

„Jen mi trochu vadí, že vůbec nerozumí rozdílu mezi tykáním a vykáním, ačkoliv jsem se mu to snažila nespočetněkrát vysvětlit. Tuhle jsme byli spolu na poště a jen co jsem se otočila k přepážce, slyším ho, jak někomu tyká a říká mu: Ahoj, viděl jsem tě tuhle ve filmu.

A když jsem se otočila, viděla jsem, že takhle promlouvá k paní Bohdalové. Moc jsem se jí omlouvala, ale ona se jen usmála a řekla, že se nic nestalo.“

Zrovna tak se prý Pavlík nikdy nenaučí lépe počítat a poznat rozdíl mezi vydáním a příjmem peněz. „Když jdu na poštu zaplatit složenky, říká mi – to budeme milionáři!“ ¨

Spálíš objektiv!

Největším koníčkem Pavla je ovšem fotografování. Dostal se k němu díky rodině, v níž skoro všichni fotografují. „Kolikrát zjišťujeme, že Pavlík zachytil něco, co se nám nepodařilo. Má opravdu talent. Fotí ale prakticky všechno. Někdy mne překvapí třeba výrokem – mami, počkej, já si vyfotím záchod.

Líbí se mu příroda, obzvlášť sluníčko, které jeden čas zachycoval tak dlouho, až mu museli bráchové říct, že spálí objektiv,“ líčí s úsměvem maminka. Vůbec to nevypadá, jako by mu obětovala veškerý život. Spíš má v synovi dokonalý příklad toho, že všechno na světě jde.

„I když je pravda, že ti starší sourozenci mi vyčítají, že na ně a na vnoučata jsem neměla a nemám tolik času, protože jsem pořád s Pavlíkem, ale zato už jsem viděla kus světa...“ nelituje svého údělu paní Michalíková.

Ostříhané neberu!

Před pár měsíci vydal Klub rodičů a přátel dětí s Downovým syndromem kalendář na rok 2009. Na první pohled je to práce zralého fotografa. Autorem nádherných dětských fotografií je Pavel Michalík.

„Skoro všechny snímky pocházejí z Číny a Japonska. Jedinou výjimkou je jeho neteř Viktorka, kterou tam Pavel prostě musel mít. On je při fotografování dost nekompromisní. Jednou jsme byli v ateliéru, kde mu chtěli půjčit dvě modelky a Pavel prohlásil, že je nebere, protože jsou ostříhané nakrátko.

Museli mu pak dodat modelku s dlouhými vlasy. Celé focení si sám zorganizoval. V tomhle má velkou představivost, jak by ta fotka měla vypadat a pěkně modelky komanduje,“ směje se maminka Pavla.

Před rodinou Michalíkových je třeba smeknout. Svůj osud vzali se vším všudy. Paní Michalíková dnes už s lehkým úsměvem mluví i o několika těžkých bouračkách své dcery. To, co je pro jiné zkouška osudu, je pro ně výzva k překonávání překážek.


ZLATÁ A TY OSTATNÍ

Pavel Michalík má přes svůj věk a mentální postižení na kontě už pěknou řádku úspěchů. Umísťuje se ve fotografických soutěžích i mezi profesionály, v současné době vystavuje v prostorách Úřadu městské části Prahy 15 a jeho kalendář je přihlášen do soutěže při veletrhu Reklama. Pavel byl úspěšný také na Mezinárodní speciální olympiádě pro mentálně postižené v Číně, konané v roce 2007, kde získal v plavání zlatou a bronzovou medaili.

Medaile nejcennější – zlatá a bronzová za plavání ze Speciální olympiády 2007 v Číně Medaile nejcennější – zlatá a bronzová za plavání ze Speciální olympiády 2007 v Číně | Tomáš Vrbenský a Pavel Michalík


CO JE TO DOWNŮV SYNDROM?

Genetické onemocnění chromozomů. Zatímco zdravý člověk má dva chromozomy číslo 21, postižený má celkem tři. Lidé s Downovým syndromem jsou mentálně retardovaní. Fyzické projevy nemoci spočívají hlavně v zešikmení očí, zploštění obličeje, obvyklý bývá i menší vzrůst a jiné viditelné anomálie.

 

 

 

mango ( 29. března 2009 22:20 )

Pavle, moc Vám fandím. Fotečky máte opravdu moc hezké. Jen tak dál.

monia3418 ( 29. března 2009 17:52 )

Nejde ani tak ofotografie (ktere jsou mimochodem velmi hezke ) jako o neskutecnou a obdivuhodnou chut a viru zit naplno.Mily Pavle:"Smekam pred Vami!" You are a great and humble example to all people how to live and enjoy life. A way to go !!!!

kebulak ( 29. března 2009 13:25 )

mozna ze by je byl schopny udelat kazdy - vice mene - ale je v nich neco "detsky naivniho" coz tam jen tak nekdo nedostane a i ty barvy jsou podmanive...

paila ( 29. března 2009 12:20 )

ty 3 fotky co tu ukazali jsou sice hezké, ale nijak vyjímečné. Pokud má dobrý foťak tak "dokonalou" fotku udělá i malé dítě. Můj malý synovec to zvládne taky, ale ... KLOUBOUK DOLŮ, JEHO RODINA MU UMOŽNILA PLNOHODNÝ ŽIVOT A TO OBDIVUJU. U nás v práci dáváme takto postiženým lidem čas od času šanci si vyzkoušet, jaké je to pracovat a je užasné vidět tu radost v očích.

Zobrazit celou diskusi