Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak žije nejbohatší a nejchudší Čech

kellner
kellner  (Autor: Zbyněk Pecák)
Autor: Tomáš Belica - 
16. března 2009
05:16

Kdo je nejbohatším Čechem víme díky časopisu Forbes naprosto jistě. Investiční magnát Petr Kellner má 126 miliard korun a drží 76. příčku mezi světovými boháči. Jeho fotek je jako šafránu, protože si své soukromí pečlivě střeží.

Pár podrobností z jeho života ale přece jen už zná každé malé dítě. Ale víte, jak vypadá a žije nejchudší Čech? Takové žebříčky nikdo nesestavuje, a tak si ho musel najít Blesk sám. Na první pohled byste možná ze snímků řekli – dva obyčejní pohlední muži...

Nejbohatší Čech Petr Kellner (44)

kellner kellner | Zbyněk Pecák

Porsche Cayenne za 4 miliony je jen zlomkem z jeho majetku za 162 miliard korun...

Kde bydlí

Má rozlehnou vilu v Praze na Hanspaulce, dům od architekta Pleskota ve Vraném nad Vltavou, srub v Alpách, dům v Katalánsku, vilu na Barbadosu a ostrov v Karibiku.

Kolik nejvíc měl kdy peněz

Časopis Forbes ocenil vloni jeho majetek na 151 miliard korun, nyní má o 25 miliard méně.

Jak zdravě žije

Když jede na dovolenou s dětmi, spí pod týpí na čerstvém vzduchu, sportuje, jezdí na snowboardu. Kouřil 60 cigaret denně, ale naráz s tím seknul.

Rodinný život

Je podruhé ženatý, má celkem čtyři děti.

Čím jezdí

Má několik luxusních aut a dva soukromé tryskáče Gulfstream.

Jak se vypracoval tam, kde je

Po listopadu 1989 prodával jako dealer kopírky, pak investoval a vybudoval impérium PPF, které vlastní mj. Českou pojišťovnu nebo Home Credit. Expandoval i do Ruska.

Co si myslí o penězích?

"V podstatě je jedno, jestli máte miliardu, sto milionů, deset milionů. Z každé té částky nějak vyžijete, a i když máte miliardu, neutratíte ji."


Nejchudší Čech Jaromír František (28)

bezdomovec bezdomovec | Zbyněk Pecák

Roztrhaný batoh se spacákem v hodnotě pod 100 Kč jsou jeho jediným majetkem

Kde bydlí

Nejčastěji v dlouhém betonovém výklenku poblíž pražského hlavního nádraží, kde má jako postel dřevotřískovou desku, kus polystyrenu jako polštář a velkou krabici.

Kolik nejvíc měl kdy peněz?

Největším boháčem byl, když mu říkalo 'pane' 19 tisíc korun, teď ale nemá nic.

Jak zdravě žije

Spí celý rok na čerstvém vzduchu, na dovolené nikam nejezdí, nesportuje a kouří krabičku nejlevnějších cigaret denně.

Rodinný život

Ženatý není, ale má přítelkyni. Děti má dvě.

Čím jezdí

Metrem a tramvají. Načerno, zrovna nedávno dostal pokutu.

Jak se vypracoval tam, kde je

Má jen základní školu, od té doby, co byl obviněn z vloupání a pořezání své matky a skončil v kriminálu, je na ulici. Živí se 'somrováním' a občas pracuje načerno, naposledy u ostrahy.

Co si myslí o penězích

"V této době jsou peníze určitě potřeba. Myslím si, že bych vyšel asi tak s 15 tisíci čistého, aby mi aspoň 5 tisíc zbylo po zaplacení nájmu."

mikrodat ( 6. července 2009 20:31 )

bolo obdobie ked som aj ja patril medzi solventnych ludi este spolocneho statu. len jedna velmi zla investicia ma stala vsetok majetok, zdravie, priatelov a rodinu. a je to uz 15 rokov a stale splacam.... ale nestazujem si. nasiel som novych skutocnych priatelov. zijeme z mala z ruky do ust. zivot je o uspechoch a padoch....

gogo ( 16. března 2009 21:56 )

jako pan Keller, mohl mít ty miliardy on ! Jak prosté můj milý Watsone ! Holt bez práce nejsou koláče, ale miliardy... Všichni jsme spojené nádoby. Když někdo jich má hodně těch peněz, někde musejí nutně chybět. Třeba ve zdravotnictví, ve školství, v kultuře ... Ale to nejsou žádné důležité resorty ...

mirunkas ( 16. března 2009 18:28 )

Hlavně,že má na cigarety,balíček v dnešní době stojí určitě padesát korun,za to by měl polovinu jídla na celý den.

stefanka ( 16. března 2009 14:56 )

tak o tom nemluvi.

kajina ( 16. března 2009 12:15 )

a se spravedlností zdejších soudů pro chudé a bohaté / pro každého je spravedlnost jiná podle konta / se na ulici může octnout během krátké doby každý z nás, ať si to chce či nechce přiznat. Za Marie Terezie byly obecní pastoušky, placené obcemi tak, aby nikdo nemuse zůstat na ulici, za první republiky byly v každém městě chudobince a město se o své chudé muselo postarat ( pokud tam měli domovské právo ). Nyní se dotuje práce s nepřízpůsobivými, či teď už se říká s těmi s tmavší pletí, ale že na ulici zůstávají ti bledší a spějí pod mostem, šanci jako nový byt či sociální příspěvek nedostanou, to je prostě úděsné...

Zobrazit celou diskusi