Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Siamským dvojčatům hrozí při oddělení smrt

Autor: INT, vk - 
1. prosince 2008
15:50

Rumunské holčičky Anastasia (4) a Tatiana (4) Dogaru se narodily jako siamská dvojčata. Od dětství jsou k sobě srostlé hlavičkami.

A podle amerických chirurgů neexistuje žádná šance, že by někdy vedly samostatný život. Při operaci jim bohužel hrozí, že by obě zemřely.

Rozdělení dvojčat zejména komplikuje jejich vážný zdravotní stav. Tatiana v minulosti podstoupila operaci srdce, Anastasia má zase špatně fungující ledviny. Poté, co lékaři v Evropě jejich rozdělení odmítli, rodiče Claudie a Alin Dogaru převezli holčičky do Ameriky. Ale ani zde jim chirurgové nedokázali dát naději. "Je to příliš nebezpečné. V nejlepším zájmu obou dívek je, když zůstanou spolu," je přesvědčený Kenneth Salyer, jeden z lékařů.

Jelikož jsou dívky srostlé hlavičkami a mají společný mozek, je podle odborníků chirurgicky nemožné, aby je od sebe oddělili. Navíc čím jsou dvojčata starší, tím vyhlídky na úspěch zákroku klesají. Prozatím se holčičky snaží žít »normální« život, ale jejich budoucnost je nejistá. Sestry se narodily v roce 2004. Šance, že na svět přijdou siamská dvojčata, je 1 ke 2,5 milionu porodů.