Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Odmítli lékaře, jehož syn má Downův syndrom

Downův syndrom
Downův syndrom  (Autor: en.wikipedia.org)
Autor: ČTK - 
31. října 2008
11:22

V Austrálii vypukl nový skandál týkající se místnách přísných přistěhovaleckých zákonů. Německý lékař zde ve čtvrtek nedostal povolení k trvalému pobytu, protože jeho syn trpí Downovým syndromem.

V pátek prohlásil, že proti rozhodnutí imigračních úředníků bude bojovat všemi legálními prostředky.

Bernhard Möller přicestoval do Austrálie před dvěma lety se svou manželkou Isabellou a třemi dětmi a nastoupil do nemocnice v zemědělském státě Viktorie, aby pomohl zemi čelící kritickému nedostatku lékařů.

Imigrační úředníci ale Möllerovým, kteří mají dočasná pracovní víza platná do roku 2010, odmítli ve čtvrtek udělit povolení k trvalému pobytu, protože jejich nejmladší, třináctiletý syn Lukas neprošel zdravotními testy. Podle australských úřadů existují reálné obavy, že by hoch vzhledem ke svému stavu trvale příliš odčerpával peníze australských daňových poplatníků.

Möller, pocházející z města Bad Driburg poblíž Kolína nad Rýnem, vede v nemocnici jednotku intenzivní péče, která slouží komunitě s populací 54.000 lidí.

"Myslím si, že jenom chtějí využívat mých schopností, dokud to potřebují," postěžoval si novinářům dnes lékař, jehož syn Lukas je schopen navštěvovat normální školu a hraje kriket a fotbal.

Proti rozhodnutí australských úřadů se Möller hodlá odvolat. "Usadili jsme se tady, líbí se nám tu a místní komunita nás velmi dobře přijala. Nechceme se vzdát jen proto, že pro federální vládu není můj syn vítaný," řekl.

Na internetu a v rozhlase dnes na případ reagovaly tisíce rozhořčených Australanů. Ministryně zdravotnictví Nicola Roxonová slíbila, že okamžitě vyzve ministra přistěhovalectví Chrise Evanse, aby zmíněné rozhodnutí změnil. V tom ji podporuje i premiér státu Viktorie John Brumby.