Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Příběhy šikany: Bažanty bodali do těla a lili na ně vosk!

Vrátí se povinná vojna pro chlapce i chlapy, i s jejími nástrahami v podobě možné šikany?
Vrátí se povinná vojna pro chlapce i chlapy, i s jejími nástrahami v podobě možné šikany?  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
16. června 2014
15:37

Nebylo to na škodu a mladým by to prospělo. Někteří by to potřebovali jak sůl. Stát se zobákem, bažantem, myší... Tak možnost, že by byla opět zavedena povinná vojna, hodnotí řada pamětníků, kteří odvod zažili. Někteří z nich však okusili také stinnou stránku armády - šikanu v kasárnách. Dodnes se tradují nejrůznější historky, jak k šikaně docházelo! Máte i svou vlastní?

Poslední branci nastoupili do armády v březnu 2004. Po deseti letech však ministerstvo obrany spřádá smělé plány. Obnovit brannou povinnost pro muže i ženy ve věku 18 - 30 let! Vyvolalo to pozdvižení. A u řady pamětníků i příval vzpomínek. Muži ze středních a starších generací, kteří vojnu zažili, si přitom často myslí jedno: Mladým by vojna v podstatě neuškodila. Naučili by se kázni, disciplíně. Najdou se však i hlasy proti. A občas poukazují na armádní nešvary. Třeba šikanu.

Skrytý problém jménem šikana

Že šikana součástí života v armádě minimálně do roku 1989 skutečně byla, na to jednoznačně poukazuje zajímavá studie. Sepsal ji vojenský historik Prokop Tomek a jmenuje se "Šikana, skrytý problém v Československé lidové armádě po roce 1969". Podle ní mělo před rokem 1948 se šikanou zkušenost 25% vojáků, po komunistickém převratu zhruba 50% a po roce 1969 již 75%. Branci již na vojnu chodili s tím, že šikanu pravděpodobně zažijí. 

Československá armáda přitom měla na 200 tisíc vojáků, ale byl mezi nimi rozdíl. Kolem 50 tisíc vojáků byli profesionálové a zažívali tzv. lampasáckou vojnu s důsledným dodržováním vojenských norem. Fungovala zde však i "mazácká vojna" neprofesionálů. Rozdělených na zobáky, mazáky, supráky jako známe třeba z Chlapů a chlapců... A tam šikana jen kvetla.

Zažili jste na vojně šikanu? Posílejte nám své příběhy na tip@blesk.cz!

Kolik případů šikany bylo, to se však těžko odhaduje. Historik Tomek ale poukazuje na konkrétní případy, které končily mnohdy u vojenských soudů. A udělováním trestů. Byl to třeba případ dvou vojáků Pavla V. a Petra Ž., kteří šikanovali "bažanty" obzvlášť drsně - např. pícháním bodáku do těla nebo kapáním rozpáleného vosku na jejich nohy! Degradovali je a zavřeli na 9 měsíců natvrdo... V roce 1986 bylo odsouzeno celkem 304 vojáků a velitelé uložili dalších 1011 kázeňských trestů. Od října 1987 do srpna 1988 bylo odsouzeno 229 vojáků a potrestáno dalších 3182, upozorňuje studie.

Dodává, že v armádních špičkách československé armády se o problému vědělo, jen se s ním zkrátka nic moc nedělalo a čekalo se až na "provalení" případů. Prevence nulová. Hrozily přitom i extrémní následky - třeba pokusy o sebevraždy vojáků, kteří šikanou trpěli...

Na šikanu si přitom mnohdy nestěžovali jen samotní vojáci, ale také jejich rodiče.  Jak se k tomu ale režim stavěl, naznačuje i toto video komunistického armádního redaktora Jiřího Soldáta. Až po roce 1989 a s profesionalizací armády se začal problém šikany účinně řešit, upozorňuje Tomek. I když tvrzení, že zcela vymizela, by bylo přinejmenším odvážné.

Projevy armádní šikany: Co se také dělo v kasárnách?

Sahara – na tento povel mazáka mu musí bažant okamžitě donést nápoj.

Bufet – bažant musí mazákovi, ať už je den či noc, přinést dobré jídlo, třeba biftek.

Krokodýl – šikanovaný si na tento pokyn vleze do spacáku, doplazí se k dozorčímu a kousne ho do nohy.

Pes - šikanovaný je nucen po rozsvícen světla štěkat na žárovku

Závody šneků – bažant s nočním stolkem na zádech se musí plazením pohybovat po dráze a snaží se svému mazákovi vyhrát závod.

Zobák - označení právě odvedeného.

Koloběžka - spícímu vojákovi se dá mezi prsty i nohy papír, který se poté zapálí

Mazácká pochvala – až bolestivé cvrnknutí do ucha s přípodotkem, že tohle je lepší než tři dny opušťáku. Bažant reaguje hlasitým: Díky, pane generále!

Křišťálová noc - mazáci rozbíjejí předměty ze skla, bažanti je uklízí

Barevná hudba – zatímco jeden ze zelenáčů rozsvěcí a zhasíná, druhý pouští hudbu, ostatní jsou do sebe zaklesnuti v ploužáku.

Mazák jede domů – mazák sedí v místnosti na židli, zatímco bažanti běhají před oknem s křovím tak, aby měl pocit, že sedí ve vlaku.

Gagarin - bažant je zavřený do skříně a posléze vyhozený z okna

Motokros - bažant uchopí ramínko na šaty, na záda si položí plnou polní a prohání se po vyznačené "závodní dráze"

Metro - zobák leze po zemi pod palandami, představuje soupravu metra. Pod každou palandou hlásí stanici, ve které se zastavil. 

Mořská vlna - voják strčí hlavu do záchodu, mazák spláchne

Teploměr - bažant si stoupne za okno a každou čtvrt hodinu hlásí teplotu

Kanál - na podlahu mazák vojenským černým krémem na boty nakreslí mříž kanálu. Zobák vylije kýbl vody do kanálu, protože neodtéká, vodu musí setřít. To se opakuje.

Pasování na mazáka - Samostatnou oblast šikany pak představovaly rituály, spojené s přechodem bažanta do stavu mazáka. Lišily se posádku od posádky, byly zpravidla spojeny s výrazy povyšování ze strany mazáků, testy, ale někdy i bitím, např. opaskem.

girasole. ( 24. června 2014 14:48 )

Odol, nepìsal si raz, ze jsi sluzil na vojne ve Frantovkàch?

jerry39 ( 22. června 2014 01:53 )

Na vojmě bylo super a Ti mladi Ti by ji potřebovali jako sul,žádnou šikanu jsem neviděl to jsou pohádky.

odol ( 21. června 2014 21:07 )

Ja tiež,no tá o Karkulke ma vždy rozplače!!

odol ( 21. června 2014 21:04 )

Naučil som sa tam zodpovednosti,životu v kolektíve,presnosti,lepšiemu spoznávaniu charakterov,riadiacej práce pri zvládaní problémov a úloh,žiť oddelene od známych,rodiny,kamarátov,frajerky.... Dnes už je ,,armáda po smrti,,asi už niky nebude povinná vojenská služba a dnešní mladí by sa mnohý hneď v prvý deň obesili na kravate.Bohužiaľ.Preto aj zlyhávajú v živote,v manželstve,nič nezažili,nevedia prekonávať ťažkosti,zlyhávajú.Je mi ľútu dnešných dievčat-berú si druhú a tretie triedu....na škodu ich a celej spoločnosti...

odol ( 21. června 2014 20:40 )

Ja som bol ŠDZ-tke,/Škola dôstojníkov v zálohe/vo Zvolene,/1975-76,potom na ,,bojováku,, v Trnave,rota PVOS Šurany.Rok som sa počas vojny učil o automatizovanom systéme VOZDUCH a iné vojenské odbornosti.Mali sme krásne zlaté koľajničky na pleciach,zlaté gombíky na uniformách,lepšiu stravnú jednotku,všetci sme mali maturitu.Bolo tam veľa chlapcov s Čiech,samí ,,experti zeme českej,, vedeli si robiť správnu srandu,ja som im pomáhal chápať niektoré ,,slovenské špecifiká,,/hlavne občasnú demenciu východniarov/,býval som vo Zvolene a tak aj s ubytovaním na prísahe,kde sú najlepšie,,zdravé,, kurv@ a podobne.Všetci sme si pomáhali,nemali sme mazákov,vojnu nám robili len desiatnici,velitelia družstiev a velitelia čiat,veliteĺ roty a výkonný práporčík.Tam som veľa pochopil s českej povahy,fantastického českého humoru a už nikdy som sa tak nerehotal ako s hošima s Čech.Fantastickí a aj múdri boli pražáci,ktorí mali ten ťahavý prízvuk a vždy perlili.Dodnes si pamätám všetky mená,panovala medzi nami úcta a boj proti nepriateľovi:vysokému číslu do civilu. Po skončení ŠDZ sme mali správnu rozlúčku,odišli sme k bojovým útvarom rádiotechnického vojska po celej ČSSR.90% si mohlo vybrať kam chce ísť slúžiť,čo najbliššie k domovu. Na bojovákoch bola šikana,sám som zabránil niektorým prípadom,no bol za tým len primitivizmus,najmä východniarov.Ku koncu vojny som už bol podporučík,zo všetkými príplatkami som bral 900 Kčs,proste pracháč.Vojak vtedy bral 90 Kčs. Slúžil som na sále rádiotechnickej roty,riadil bojovú činnosť,služba bola náročná,vojaci boli elitní,hlavne zo severnej Moravy,lebo mali ,,kratke zobaky,,a vyčítali viac cieľov s obrazovky ako zaťahujúci pražáci.Na vojnu mám 98% dobré spomienky,stretol som sa tam len s jedným hovadom,poručíkom Vadkertim,j@bnutým maďarom s Nových Zámkov-taký poručík Dub... Naše jednotky,kde som slúžil bola elita,minimum primitívov,muklov a ľudských hovád,no bigoši a iné útvary-no počul som všeličo. VŠETKO JE V ĽUDOCH!!!

Zobrazit celou diskusi