Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanovy jízdy po krajích jsou kampaň, říká dozorový úřad. Řeší i Babišovu knihu

Autor: Jakub Veinlich - 
28. srpna 2017
17:55

Vůbec poprvé v historii jsou politické strany i prezidentští kandidáti pod drobnohledem nového úřadu. Ten v tomto období dohlíží především na financování volebních kampaní i na to, jak se dodržuje jejich férovost. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí řeší několik podnětů týkajících se kampaně Andreje Babiše (ANO), konkrétně kvůli jeho knize. Prezidenta Miloše Zemana zas hlídá kvůli jeho výjezdům do krajů. 

O čem sním, když náhodou spím. To je název knihy Andreje Babiše, kterou zdarma rozdává i se svým podpisem všem zájemcům, kteří za ním přijdou při předvolebních zastávkách po koutech České republiky. Knihu pokřtil bývalý ministr financí 22. června – více než dva měsíce po vyhlášení termínu voleb. Tedy už v době, kdy se začal započítávat finanční limit pro strany na předvolební kampaň.

A právě to může být problém. Babiš totiž tvrdil, že kniha, kterou prý sepisoval dva roky a na 282 stránkách popisuje jeho vizi, jak by mělo Česko vypadat v roce 2035, nemá s kampaní nic společného. Řada lidí je ale podle všeho jiného názoru, a tak se tím už zabývá zmíněný Úřad pro kontrolu nad hospodařením politických stran a hnutí.

„Máme podněty na toto téma, úřad si na toto téma shromažďuje další údaje a zabýváme se tím, ale neznamená to, že bude zahájeno nějaké řízení, ale také to neznamená, že nebude vedeno,“ řekl Blesk.cz k několika podnětům od občanů předseda úřadu Vojtěch Weis.

Rozhodnutí, zda úřad povede nějaké správní řízení s Andrejem Babišem nebo hnutím ANO, by mělo podle Weise padnout do týdne, nejpozději 14 dnů. Do té doby celou věc prý nemůže komentovat. Strany mohou ve volbách utratit maximálně 90 milionů korun.

Podle Andreje Babiše jde ale jen o nedorozumění, připustil ovšem, že kniha původně nebyla označena jako součást kampaně. Po upozornění úřadu to prý ale napravil. „Podle našeho názoru to není kampaň, je to vize, ale když úřad tvrdí něco jiného, tak jsme to dodatečně označili,“ řekl Babiš Blesk.cz k výtkám úřadu.

„Náklady na knihu se tedy podle Babiše objeví ve výsledných nákladech na celou volební kampaň. Kolik to bude, ještě přesně nevíme, ale ta kniha stojí 20 korun včetně DPH,“ dodal pro Blesk.cz bývalý šéf státní kasy. Kniha teď vyšla navíc jako audionahrávka s Babišovou předmluvou. Načetl ji dabér Zdeněk Mahdal.

Úřad hlídá i Zemana

Svá pravidla pro volební kampaň mají i kandidáti na prezidenta. Před prvním kolem mohou utratit 40 milionů korun a v případném druhém kole pak 10 milionů korun. Stejně jako politické strany navíc musejí mít transparentní účet. Miloš Zeman při ohlášení své kandidatury v březnu letošního roku řekl, že žádnou kampaň nepovede. Dál ale pokračuje například v krajských výjezdech, kde se potkává s občany. A právě to může být považované za vedení kampaně.

„Zemanovy výjezdy do regionů jsou zčásti předvolební kampaň, pokud se setkává s občany na náměstích a hradí to navíc místní samospráva, je to problém,“ řekl Vojtěch Weis, předseda Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran, Seznam.cz.

Volební kampaň ale ještě stále nezačala. I když předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ve středu vyhlásil termín prezidentských voleb na 12. a 13. ledna, oficiálně kampaň začne, až vyjde termín ve Sbírce zákonů. A to by mělo být podle informací Blesk.cz v pondělí 28. srpna.

A ani po tomto termínu Miloš Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka polevit nehodlá a na výjezdy bude jezdit dál. Od pátého do sedmého září bude brázdit Moravskoslezským krajem. A čekají ho tam i debaty s občany. Úřad Vojtěcha Weise prý bude bedlivě vše sledovat.

„Budeme se zabývat prezidentskými výjezdy a budeme vyhodnocovat každé konkrétní setkání prezidenta s občany, a jak k němu vždy přistoupil. Co tam bylo činěno, jestli tam byl prezentovaný jako kandidát v rámci prezidentských voleb, nebo ‚jen‘ jako prezident,“ řekl Blesk.cz Weis.

Úřad pro kontrolu hospodaření politických stran a politických hnutí také zahájil několik správních řízení kvůli tomu, že politické subjekty nemají stále transparentní účet. Nový zákon jim to přitom nařizuje.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 NAJDETE ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
bullshit ( 29. srpna 2017 07:08 )

Přečetl jsem ten jeho mein kampf. Hezky tam píše, jak mají jít dotace přesně tomu, komu jsou určeny. To mne pobavilo, od něj to zrovna sedí. O slušnosti v podnikání také pár hezkých slov. Hlavně jak miluje ty živnostníky, kteří ale všeci kradnů. Škoda papíru, je to mrhání přírodními zdroji. Je to rozdvojená osobnost. O něčem sní když spí a když se probudí dělá pravý opak.

1pravda1 ( 29. srpna 2017 00:02 )

A kdo sponzoruje Šumana to víte, na objednávku které politické strany pracuje? Aby si to strana dala do nákladů na kampaň! ČSSD podporuje šedou ekonomiku - skandál... http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/VIME-PRVNI-Pracovni-podminky-v-Lidovem-dom e-bude-setrit-Statni-urad-inspekce-prace-To-vse-kvuli-nasemu-clanku-501745

aksam ( 28. srpna 2017 19:39 )

Bureš * Zeman, vy se vemte za ruce a polibte se. Mně pr*D*EL.

misha46 ( 28. srpna 2017 19:09 )

co to zase meleš za sra*ky. domovy důchodců obráží vítač Drahoš a valchař Horáček. jdi se léčit sluníčko, jestli už není pozdě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa