Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kvůli prasečí chřipce musela rodit: Teď bojuje o život!

Autor: Ondřej Čermák - 
13. listopadu 2009
15:18

O život bojuje žena (35) z Mostecka. Na životě ji ohrožuje prasečí chřipka. Žena byla navíc těhotná, kvůli jejímu kritickému stavu jí museli lékaři urychleně provést císařský řez už ve 29. týdnu těhotenství.

Jedná se o první případ v republice, kdy pacientu ohrožuje na životě pouze prasečí chřipka, žena jinak neměla žádné jiné zdravotní komplikace.

Těhotnou přijali na infekčním oddělení nemocnice v Ústí nad Labem v pondělí. Záchranka ji převezla s diagnózou těžkého zápalu plic, žena nemohla dýchat a dusila se.

Později u ní lékaři odhalili virus H1N1 prasečí chřipky. „Nemoc ohrožovala i její dítě, proto jsme urychleně provedli císařský řez,“ řekl Blesk.cz primář infekčního oddělení ústecké nemocnice Pavel Dlouhý.

Předčasně narozená holčička je nyní v inkubátoru a je napojena na umělou plicní ventilaci. „Virus H1N1 se u dítěte naštěstí neprokázal, jeho vyhlídky jsou celkem příznivé,“ uvedl mluvčí nemocnice Jiří Vondra.

O poznání hůř je na tom jeho matka. Žena má velmi poškozené plíce. Je to první takto závažný případ v republice, kdy někoho ohrožuje na životě pouze prasečí chřipka. Pacienti s touto nákazou, kteří byli ve vážném stavu nebo dokonce zemřeli, měli ještě další vážné zdravotní komplikace.

„Tato žena ale byla jinak úplně zdravá. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že prasečí chřipka bohužel vážně ohrožuje právě ženy v těhotenství,“ dodal na závěr primář Pavel Dlouhý.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

poter ( 31. ledna 2011 13:39 )

ale mluví..zrovna nedávno o něm byla reportáž v televizi...a tam se člověk mohl dovědět,že pokud si nechce vážně poškodit sliznice,tak by se mu měl obloukem vyhnout-to si může dát Savo z drogerie-je to to samé a vyjde ho tomnohemo levněji..Ale znám několik lidí,kteří zápřísáhle tvrdí jak je úžasný a nechtějí za žádnou cenu slyšet nic jiného-např.moje tchyně-bere to asi půl roku a je zapšklejší a negativnější čímdálo tím víc.Kdyby si místo "sava" dala něco na cp má skutečně chut a šla se projít na čerstvý vzduch,tak udělá líp (jo a že to zabije bacily??to je přece u Sava normální)

ladajablonecak ( 18. listopadu 2009 04:01 )

Proč se o něm veřejně nemluví? Informace na www.emms.cz

anasyi ( 14. listopadu 2009 17:20 )

andyz,a co ,,spanelska chripka,,?

andyz ( 14. listopadu 2009 03:39 )

Swine flu vakcina nezpusobuje zadny zapal plic ani smrt. Zadna vakcina neni 100% bezpecna. Kazda vakcina muze zpusobovat mensi ci vetsi reakce. H1N1 vakcina je mnohem mene riskantni nez nemoc samotna. Napr. jen jeden clovek z milionu, ktery obdrzel vakcinu na klasickou chripku, mel tezkou neurlogickou reakci. H1N1 vakciny byly klinicky vyzkouseny na 15 tis. lidech, detech a dospelych. Ani jeden clovek nemel sebemensi priznaky nemoci. Ja sama, manzel a dve deti jsme naockovani vakcinou do nosu (zivy oslabeny virus) a ani jeden z nas nemel zadne problemy. Proc H1N1 riskovat, kdyz ji mohu predejit ockovanim?

glumik ( 13. listopadu 2009 18:31 )

jen jestli nedostala "nahodou" ockovani proti swine-flu....??? a ty poskozene plice nejsou z tohoto ockovani...??? presne tak se to pry projevuje...plice "v haji"...a smrt nasleduje...

Zobrazit celou diskusi