Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tresty pro vodáky: Za jízdu na divoké vodě pokuta 20 tisíc i vězení na 24 hodin!

Premiér Nečas oznámil, že zbytečně riskující vodáci dostanou pokutu za plavbu na rozvodněných řekách
Premiér Nečas oznámil, že zbytečně riskující vodáci dostanou pokutu za plavbu na rozvodněných řekách  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
10. června 2013
13:51

Jízda na rozbouřeném vodním toku se vodákům může pořádně prodražit. Vzhledem k přetrvávajícímu riziku povodní totiž budou padat pokuty! A neposlušným vodákům hrozí i to, že stráví 24 hodin v policejní cele.

O pokutách pro riskující vodáky za sjíždění rozvodněných řek s 2. a 3. stupněm povodňové aktivity rozhodl Ústřední krizový štáb. Spoléhat prý na zdravý rozum lidí nestačí, sdělil premiér Nečas. A cche odradit nezodpovědné lidi od vodních radovánek, při kterých riskují životy.

"Přichází v úvahu i přestupkové sankce," potvrdil šéf policie Martin Červíček tresty pro vodáky, kteří se vydají do peřejí toků, na kterých byl vyhlášen povodňový stav.

Bič na neposlušné vodáky

Červíček proto dnes vyzval k "přísnému postupu policie vůči těmto osobám s tím, že můžou být zadrženi na 24 hodin." Policie prý zaznamenala velké množství případů, kdy musela vodákům rozmlouvat jejich úmysl vyrazit na řeku, kde se zrovna zvedal hladina vody. Nyní na ty, kteří doporučení policie nerespektovali, budou mít policisté bič. V trestném řízení hrozí vodákům pokuta až do výše 20 tisíc korun.

Krizový štáb chce tak zabránit i dalším úmrtím vodáků. Povodně v Česku si již v souhrnu vyžádaly 11 lidských životů. Naposledy se v řece Otavě utopil padesátník ze Slovenska, který spadl do vody v kempu u města Sušice na Klatovsku.

Hrozí opět bouřky a lijáky

Ke zvláštním opatřením svolil krizový štáb také poté, co předpovědi meteorologů varují před dalšími povodněmi a blížícími se bouřkami. Na jihozápadě Čech a v Beskydech by mohlo spadnout až 35 milimetrů srážek, na jihu, východě Čech, na Moravě a ve Slezsku ojediněle až 40 milimetrů.

"V důsledku očekávaných lokálních bouřek i trvalejších srážek mohou zejména hladiny menších toků, kolísat nebo opět stoupat. Vzhledem k nasycení půdy mohou být vzestupy i velmi rychlé," uvedl ČHMÚ. Největší vzestupy hladin lze podle meteorologů očekávat na tocích v povodí Berounky, Otavy, Lužnice, horní Vltavy a jejích přítocích.

ornel ( 13. června 2013 11:42 )

ornel ( 13. června 2013 11:40 )

ornel ( 13. června 2013 11:40 )

jako že je občan Nečas ohromné hov@do,tak toto schvaluji.Byl bych ještě tvrdší.Hasiči makaj jak volové a ještě musej hledat vypatlance co si chtěj užít silnějšího proudu.

babicovyjedy ( 11. června 2013 03:44 )

hmmm na vodaka se zakon najde a co na nejakeho kmotrika ty priposranej svazaku ?

dobrotka ( 11. června 2013 02:00 )

ady jde preci o to, aby tam nelezli. A kdyz uz tan vleze a pak nevyleze, jak mu chces dat pokutu? Ha?

Zobrazit celou diskusi