Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nečas varuje: Riziko povodní nekončí, znovu přijdou lijáky!

Premiér Nečas upozorňuje, že riziko povodní trvá. Ty navíc mají devátou oběť - vodáka, který se utopil na jezu v jižních Čechách
Premiér Nečas upozorňuje, že riziko povodní trvá. Ty navíc mají devátou oběť - vodáka, který se utopil na jezu v jižních Čechách  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
7. června 2013
14:28

"Povodňové nebezpečí neskončilo," upozornil dnes premiér Nečas na brífinku krizového povodňového štábu. Bude znovu pršet, v neděli a pondělí se čekají opět lijáky. Spolu s ministrem Bendlem a policejním šéfem Červíčkem pak apelovali na to, aby lidé raději na rozbouřené toky nevyjížděli. Záplavy si totiž kvůli tomu připsaly další dvě oběti. Z řad vodáků.

"Existuje zvýšené riziko srážek od 9. do 11. června," varoval dnes premiér Nečas. "Může to velmi výrazně za určitých okolností ovlivnit povodňovou situaci v následujících dnech," dodal premiér s tím, že riziko povodní tak trvá dál.

V neděli i pondělí opět lijáky

Dojít by prý opět mělo k intenzivním dešťům. V neděli se místy při bouřkách opět objeví přívalové deště a prý spadne až 30 milimetrů srážek. V pondělí se čekají deště ještě častějši a hrozí až 40 milimetrů srážek, doplnila Nečase prognóza Českého hydrometeorologického úřadu.

"Riziko povodní nekončí. Povodeň opět trvá," potvrdil ministr zemědělství Bendl s tím, že Vltavské kaskády budou na nastalou situaci reagovat upouštěním vody. Podobné to bude i na dalších vodních dílech. "Nařizuje se všem povodním komisím nesnižovat, respektive zachovat stávající protipovodňová opatření," dodal vzhledem k současným vyhlídkám ministr Chalupa.

Nečas: Snažíme se urychlit pomoc

"Přestože je zvýšené riziko srážek a některých dalších povodní, musíme myslet především na obnovu poničených území,"dodal však premiér Nečas s tím, že se nadále vláda snaží zajišťovat pomoc postiženým oblastem.

"Intenzivně jsme se bavili o tom, jak zefektivnit celý systém zasílání financí," uvedl dnes Nečas- Manuál pro starosty, který připravuje ministerstvo financí, by podle něj měl umožnit "velmi rychle se domoci finanční pomoci, kterou uvolní státní rozpočet."

Policie hlásí: Další rabování i úmrtí

Policie však zaznamenala také již devět případů rabování při povodních. A nadále hlídá evakuované domy a byty, dodal policejní šéf Červíček. Ten také varoval, aby se lidé nedopouštěli zbytečného hazardování s lidskými životy a nevyužívali zvýšené hladiny toků k vodním hrátkám.Nejen proto, že bude dál pršet.

Policie totiž oznámila již i 9. a 10. oběť povodní, obě z řad vodáků. Vedle toho pak policisté zaznamenali osm případů rabování, ve třech z nich zůstává pachatel neznámý.

milimili1 ( 8. června 2013 10:27 )

NENECHÁME SE JIŽ ZASTRAŠITI ;-) Lidičky, to že nám lžou politici, už jsme si zvykli Ale, že nás chtějí zastrašiti už i upl.média, je vrchol největší a skrz peníze, se takto chovají Věřte těmto dvěma radarům a teprve pak, až se to na nás začne opravdu valit = tak mějme zase ten strach a SRDCE V DUŠI ;-) -1=>>> http://radar.bourky.cz/index.php?lat=49.6249&lon=16.1499&zoom=8&rep_time=4&add_time= 4&opacity=37&autostart=1&maptype=4&cellinfo=false <<< -2= >>> http://meteo-mc.fr/satellite-ir-anime-eu.php <<<

azorek ( 8. června 2013 01:35 )

Mayové skutečně dobu po "konci světa" nazývají "věkem Vodnáře"."Věk" se počítá jako století,takže to,co jsme zažili do nynějška s povodněmi je opravdu jen začátek-zahřívací kolo. TAKŽE LIDI,POKUD CHCETE MOCÍ MERMO BYDLET NA STEJNÉM MÍSTĚ U ŘEKY ČI POTOKA,UŽ SI PROBOHA NESTAVTE DALŠÍ DŮM,ALE POŘIĎTE SI HAUSBÓT.A ZE ZAHRÁDKY SI RADĚJI UDĚLEJTE SUCHÝ DOK.FAKT SE TO VYPLATÍ !

borka30 ( 7. června 2013 21:31 )

pane premiére bolí vás hlava???

majojo ( 7. června 2013 20:42 )

S tím příjmením to musí vědět. Ale od koho pobral ty předpovědi? Že by si je vlastnoručně vygooglil?

Zobrazit celou diskusi