Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zmoklý jako slepice: Nečas se vydal na sever. Stejně jako nečas a velká voda

Autor: simao, ČTK - 
4. června 2013
11:42

Ve žluté pláštěnce včera viditelně ustaraný premiér Nečas kontroloval stav Vltavské kaskády. Dnes se však vydal na sever, kam se valí i voda z Vltavy. Zatímco Praha má prý to nejhorší ze záplav již za sebou, v Ústí nad Labem to říci nemohou.

Nejprve se v neděli ve společnosti ministra obrany Picka vydal letecky zkontrolovat rozsah povodní. Poté včera Nečase doprovodil ministr zemědělství Petr Bendl shlédnout stav Vltavské kaskády, odkud se na Prahu přivalilo velké množství vody. Dnes je Nečas na cestách po povodněmi zmítaném Česku opět.

Nečas: Vláda může uvolnit až 4 miliardy

Premiér se přitom nechal slyšet, že stát je připravený pomoci postiženým. Přislíbil, že vláda v případě potřeby uvolní vedle již schválených 300 milionů korun další peníze na řešení povodňové situace. "Budou-li potřeba další prostředky, vláda je zkrátka zabezpečí," prohlásil včera premiér.

A dnes dodal, že je vláda připravena z rozpočtu uvolnit až 4 miliardy! "Je připravená i finanční výpomoc pro občany, kteří přišli o majetek a prostředky k životu. Ta může dosáhnout až patnácti násobku životního minima, tedy až 51 tisíc," poznamenal Nečas.

Vládu ocenil i Zeman

Nečase za to ocenil dokonce i prezident Zeman, který jinak na konto současné vlády nešetří kritikou. "Chtěl bych ocenit postoj Vlády ČR, která uvolnila prvních 300 milionů korun na pomoc těm, kdo byli záplavami postiženi," řekl Zeman ve svém projevu.

Dnešní Nečasův program je přitom následující. Nejprve navštíví středočeské Úžice (11:30), poté symbol povodní z roku 2002 Zálezlice (12:00), evakuované Kralupy nad Vltavou (13:00) a pak již vyrazí na sever Čech do Terezína (14:00) a nakonec do Ústí nad Labem, kde kulminaci Labe očekávají v průběhu noci až zítřka a hladina řeky by měla přesáhnout 11,5 metru! 

"Povodeň v Praze již kulminovala. Je evidentní, že problémy nyní nastávají na Vltavě i Labi pod Prahou," uvedl dnes Nečas.

alixie ( 4. června 2013 16:08 )

kukuku má pravdu. A ještě kdyby se hráze uhradily z peněz, které byly darovány církvím, tak by byla ČR za vodou a ne pod vodou.

jahodarka ( 4. června 2013 15:49 )

Já to tam znám - kdysi jsem tam byla pracovně - a bude to průser.

jahodarka ( 4. června 2013 15:48 )

Na toho primitiva nereagujte. Je to chůdě.

kukuku ( 4. června 2013 15:32 )

Hnjupe - kdyby vláda stejnou rychlostí, jakou řešila restituce církevního majetku, stavěla i protipovodňové hráze, tak teď nebyla v Zálezlicích protržená provizorní (po 11 letech !!!) sypaná hráz ale byla tam už pár roků definitivní hráz na stoletou vodu !!!

atakdale ( 4. června 2013 15:09 )

ty se nech tou svojí technikou přejet a svejma lidma domlátit a zaházet do hnoje, ty deb.ile

Zobrazit celou diskusi