Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Povodně tropí neplechu: Evakuace v Kralupech i na Nymbursku

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
3. června 2013
23:19

V Kralupech nad Vltavou na Mělnicku pokračuje evakuace sídlišť, kterou si vyžádala velká voda. Do bezpečí už bylo odvezeno 2500 lidí. Potíže s velkou vodou mají i lidé z několika obcí na Mrlině na Nymbursku, kde se protrhly hráze rybníků.

Podle Jany Růžičkové z obecního úřadu v Budiměřicích podlehly náporu vody hráze Bučického a Komárovského rybníka. "Údajně má jít po Mrlině nějaká velká vlna. Nejhorší je, že už je tma," uvedla Růžičková. V ohrožení jsou podle Mertinové lidé z Budiměřic, Rašovic a Šlotavy a evakuuje se i Křinec.

"Nejhorší situaci očekáváme na Mělnicku, kde by Labe mělo v úterý kulminovat s průtokem přes 3800 metrů krychlových za vteřinu," komentoval večer povodňovou situaci v kraji hejtman Josef Řihák (ČSSD). Dobrou zprávou podle něj je, že na povodí Vltavy a Labe v regionu přestalo pršet. Do rána má spadnout maximálně pět milimetrů srážek, v úterý by to nemělo být víc než osm milimetrů.

V Berouně by měla o půlnoci dosáhnout vrcholu Berounka, ještě dříve by měla kulminovat Litavka. "Nadále platí naše výstraha pro spodní část Husova náměstí a pro Závodí. S nástupem tmy by případná opatření a vyrozumívání bylo mnohem složitější," upozornila starostka Berouna Šárka Endrlová. Podle členů krizového štábu jde v Berouně o padesátiletou vodu.

Nejhorší situace je v Berouně na levém břehu Berounky na Závodí, kde voda dosáhla k domům na Zábranském nábřeží. Pod vodou je správní budova kempu, voda stoupá také k ulici Na Hrázi a objevila i v části Havlíčkovy ulice.

Zobrazit celou diskusi