Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Povodně a velké škody? Tady je 10 kroků k penězům z pojistky

Autor: efr - 
4. června 2013
06:30

Nárok na pojistné plnění z pojištění domácnosti nebo pojištění nemovitosti vzniká jen tehdy, pokud máte pojištění sjednané. Živelní pohromy má dnes téměř každá pojišťovna v základní nabídce, nejde proto o žádné speciální připojištění.

1) Co nejdřív ohlaste vzniklou škodu na klientskou linku vaší pojišťovny.

2) Potřebujete číslo pojistné smlouvy (pokud to není možné, stačí jméno a rodné číslo), stručný popis události, přibližný rozsah škody, datum, kdy k události došlo, a kontakt, na kterém vás pracovníci pojišťovny zastihnou.

3) Mobilní technik vás bude kontaktovat a dohodne s vámi termín prohlídky poškozeného majetku. Ty jsou možné hned po opadnutí vody, kdy se ukáže, jaká škoda vznikla. Zatím udělejte všechna opatření, abyste zabránili zvětšování rozsahu škody.

4) Pořiďte seznam poškozených věcí. Jestli máte doklady – účtenky, záruční listy, připojte je k seznamu.

5) Než začnete s likvidováním pohromy, udělejte pečlivou fotodokumentaci vzniklých škod. Pokud ji nemůžete pořídit, platí dvojnásob, abyste do příchodu likvidátora následky škod neuklízeli, pokud to není nezbytně nutné.

6) Pusťte se do odstraňování škod, úklidu, opravy techniky, likvidace potravin nebo uhynulých zvířat dřív, než se dostaví likvidátor pojišťovny. Evidujte náklady a práce, které jste vynaložili na likvidaci škody – mohou být součástí náhrady vaší škody.

7) Zasažené věci, u kterých je to možné, ponechejte v původním stavu pro prohlídku pracovníka pojišťovny, elektrické spotřebiče zabezpečte pro posouzení odbornou opravnou.

8) Připravte si pojistnou smlouvu (pokud vám ji voda nevzala).

9) Už při prohlídce mobilním technikem můžete požádat o vyplacení přiměřené zálohy na pojistné plnění.

10) U poničených a zaplavených automobilů je pojistné plnění hrazeno z havarijního pojištění, některé pojišťovny nabízejí možnost připojištění proti riziku povodně a záplavy také v povinném ručení. Tady zase platí, abyste se co nejrychleji obrátili na svou pojišťovnu a pořídili fotodokumentaci.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi