Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Mandava, Ploučnice a Smědá na 3. stupni: Višňová evakuuje

Takto to ve Višňové vypadalo po srpnové bleskové povodni. Nyní se na obec valí další voda
Takto to ve Višňové vypadalo po srpnové bleskové povodni. Nyní se na obec valí další voda  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs, šim - 
27. září 2010
20:40

AKTUALIZUJEME: Liberecký kraj opět děsí velká voda. Kvůli vytrvalému dešti již na některých místech platí 2. povodňový stupeň, v osadě Předlánce u Višňové platí dokonce 3. stupeň. Ten je také ve Varnsdorfu na Mandavě a na Ploučnici ve Stráži pod Ralskem. Obec Višňová evakuovala už 20 lidí.

Višňová patřila k nejpostiženějším už během srpnových záplav. Její obyvatelé se nyní obávají, že zažitá hrůza, z níž se jen pomalu vzpamatovávají, přijde znovu. Připravují se na nejhorší. V jejich obci již probíhá evakuace.

Hladina řeky Směné by ve Višňové měla kulminovat v noci nebo nad ránem. Odpoledne již byly preventivně poslány domů děti z tamní základní a mateřské školy. Vpodvečer bylo rozhodnuto i o evakuaci dalších obyvatel. Rozsah evakuace bude teprve upřesněn.

V pohotovosti jsou okolní dobrovolné hasičské sbory. Připraveno je evakuační vozidlo. Evakuačním centrem je místní tělocvična, kde bude poskytnuto teplé jídlo a zázemí všem evakuovaným i zasahujícím.

Vylila se i Bílina

Neprůjezdná je na Teplicku silnice u železničního přejezdu u Úpořin, kam se vylila voda z řeky Bíliny. Její hladina během večera stoupla na druhý povodňový stupeň

Voda zaplavuje louky, sklepy i silnice

V Hrádku nad Nisou se voda již rozlila po několika loukách. Podle předpovědí by navíc mělo pršet až do úterý.

Podle Národního dopravního informačního centra jsou kvůli povodni v Děčíně uzavřeny ulice 17. listopadu a Krokova. Další silnice je uzavřena mezi Těchlovicemi a Rychnovem na Děčínsku. Ve Varnsdorfu již hasiči v pondělí ráno prokopávali odvod vody z rozlitého potoka, který zaplavoval sídliště v ulici Svatopluka Čecha.

Osada Předlánce patří pod obec Višňová. Ta patřila k nejpostiženějším během srpnových záplav. "Průtok je tam veliký, ale zatím se voda nevylila, drží se v korytě. Samozřejmě chystáme různá opatření a zhruba v 15:00 rozhodneme, zda bude nutné lidi z té oblasti evakuovat," řekla starostka Marie Matušková. Evakuace by se prý případně týkala asi 50 lidí.

Druhý stupeň je i na dalších řekách

Druhý stupeň byl podle informací Českého hydrometeorologického ústavu v pondělí 19 hodin na řekách Bílina v Trmicích, Řasnice ve Frýdlantu, ve středočeském Vestci na Mrlině a v Novém Bydžově na Cidlině.

Na několika místech kraje začali hasiči s čerpáním vody ze sklepů a stavěním provizorních hrází z písku. Liberecký kraj se rozhodl aktivovat členy své krajské povodňové komise tak, aby se byla v případě potřeby schopna co nejdříve sejít a přijal i opatření ke členům krajského krizového štábu.

V Hrádku voda zatopila louky

Druhý povodňový stupeň byl v Hrádku vyhlášen v 11:30. Voda se zatím rozlévá pouze do luk, nedostala se do žádného z domů. "Předpokládáme ještě další vzestup hladiny. V hasičárně je prozatím připravena jedna jednotka. Jsou připraveny i pytle s pískem," řekl tajemník krizového štábu Vít Štrupl.

Uzavřena musela být lávka pro pěší v Loučné u Koruny, která hrozé zřícením. Podle starosty Martina Půty se Nisa vylila na některých místech hlavně proto, že od srpnové povodně nebylo ještě dostatečně prohloubeno její koryto.

Voda v Ploučnici stoupá

Ve Stráži pod Ralskem je stupeň ohrožení na Ploučnici. Voda se zatím nevylila, města však preventivně přistoupilo k některým opatřením. "Máme v pohotovosti jednotku hasičů, začali jsme s pytlováním a varovali jsme samozřejmě lidi, kteří mají v té ohrožené oblasti domy. Mluvila jsem s Povodím Ohře a hladina by měla asi ještě růst," řekla starostka Martina Resslová.

Podle údajů Povodí Labe platí první povodňový stupeň také na Jeřici v Mníšku, a na Jizeře v Liberci a Železném Brodě. Pršet by podle meteorologů mělo i odpoledne. "To pro nás samozřejmě nejsou dobré zprávy, ale zatím nedovedeme odhadnout, jak dalece se může situace vyhrotit," dodal Půta.

Velká voda na Liberecku v srpnu zabila pět lidí

Blesková povodeň postihla Liberecký kraj na začátku srpna. Vyžádala si pět lidských životů. Postiženo bylo 81 měst a obcí a voda zasáhla území o rozloze 1800 kilometrů čtverečních, což je více než polovina rozlohy kraje. Velká voda zničila silnice a mosty, na 2000 lidí vyhnala z jejich domovů.

Voda vzala také sedm domů, hlavně v Raspenavě a Heřmanicích. Dalších 55 muselo být strženo nebo je demolice čeká. Voda zničila desítky kilometrů silnic, strhla osm důležitých mostů a přerušila dopravu na pěti železničních tratích.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sosacek ( 28. září 2010 11:27 )

já už jsem mu dal hlas!!!!

zlymikes ( 27. září 2010 19:12 )

už má spočítáno,že přidá - o 50,- Kč zvýši onu povodňovou daň.Ovšem ta se nebude týkat těch lumpů co vydrancovali lesy

libisek ( 27. září 2010 18:05 )

To by si umazali svá saka a třeba by si lopatou i ublížili.

libisek ( 27. září 2010 18:04 )

Autor článku asi na tom není dopbře se zeměpisem. V Liberci teče Nisa! Jizera v Železném Brodě a pak teče do Turnova, ale do Liberce se fakt nedostane.

susanah ( 27. září 2010 15:55 )

Třeba Přemysl Sobotka. Ani se tam neukáže, ale chtěl by být prezidentem!

Zobrazit celou diskusi