Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Opět se přiženou velké bouřky a silný vítr!

Česko opět postihnou bouřky a vítr.
Česko opět postihnou bouřky a vítr.  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, mivr - 
23. srpna 2010
11:32

Varování! Po pár dnech letního počasí se do Česka opět přižene intenzivní déšť a větrná smršť. Již v pondělí podle meteorologů mají od západu a severozápadu zasáhnout husté deště, silné bouřky a prudký vítr.

Meteorologové tvrdí, že by místy bouřky mohly být velmi intenzivní, s přívalovými srážkami a nárazy větru. V úterý by se oblačnost měla přesunout na Českomoravskou vrchovinu a Moravu. Nad českým územím má být nadále zataženo.

Bouřky a silný vítr

Český hydrometeorologický ústav nevyloučil možnost, že by se ojedinělé přeháňky a bouřky mohly vyskytovat na západě a severozápadě Čech už dnes večer. Údajně je to ale málo pravděpodobné.

V Krušných horách by mohlo za dvacet čtyři hodin spadnout v průměru dokonce až deset milimetrů srážek, na jiných místech by to mělo být naštěstí jen do tří až pěti milimetrů. Nárazový vítr by místy mohl vát rychlostí až padesát čtyři kilometrů v hodině.

Letošní záplavy v Česku

Česká republika byla letos v létě zasažena záplavami hned dvakrát. Bouřky, deště a záplavy nemile překvapily v srpnu. Nejprve na konci předminulého týdne zničily Liberecký kraj a Děčínsko na Ústecku. Tam po nich lidé uklízejí dodnes. Škoda ční do miliardových výšin. Nejsmutnější ale je, že pěti lidem vzala voda život.

Podruhé se přihnala velká voda přesně před týdnem, tentokrát zasáhla hlavně Prahu a její blízké okolí. Podle hydrometeorologů spadlo do minulého pondělního rána v hlavním městě čtyřicet až čtyřicet pět milimetrů vody. Déšť ale bohužel nebyl to jediné, co z oblohy padalo. Obrovské kroupy poničily auta a domy. Šest lidí bylo dokonce zraněno. Škody údajně přesáhly 1,5 miliardy korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi