Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Statik rozhodl: Školka půjde po povodních k zemi

Ze školky se nepodařilo zachránit téměř nic
Ze školky se nepodařilo zachránit téměř nic  (Autor: Jana Ulrichová)
Autor: Jana Ulrichová, jak - 
19. srpna 2010
23:43

To, co vedení mateřské školy v Raspenavě tušilo už před týdnem, se potvrdilo. Statik rozhodl, že povodní narušené montované budovy musí být strženy. Město ale pro všech 75 dětí, které školku navštěvují, zajistilo náhradu. Nová školka také díky pomoci lidí včetně čtenářů Blesku dostane potřebné vybavení.

„Je to v kulturním zařízení Česká beseda, kde jsou velmi pěkné zrekonstruované prostory. Chtěli bychom tam začít fungovat už od 1. září, i když jsme si vědomi toho, že je to šibeniční termín,“ řekl zástupce ředitele školy Petr Kozlovský. „Jsme strašně rádi, že se to povedlo a že děti nebudou muset nikam dojíždět,“ dodal.

Při ničivé povodni, která město spláchla 7. srpna a na několik dní ho částečně odřízla od světa, přišla školka úplně o všechno. Voda a bahno zničily veškeré zařízení. Zachránit se podařilo jen část vybavení kuchyně, několik plastových stavebnic a pár knížek z horních polic, kam záplavová vlna nedosáhla.

Vše ostatní bylo zničené a museli to spálit na zahradě vojáci. Díky pomoci, do níž se zapojili i čtenáři Blesku, se podařilo zajistit školce nábytek i další vybavení. Lidé nabízeli také hračky a knížky. S ubytováním s plnou penzí pro děti a doprovod, a to zdarma, se zase přihlásila škola v přírodě Lumka – Zásada u Jablonce nad Nisou.

„Sponzoři se hlásí. V podstatě vše potřebné už máme zajištěné,“ poděkoval Petr Kozlovský. Jediné, co by podle něj ještě uvítali, jsou peníze. „Za provozu pak zjistíme, co nám ještě chybí. Na to bychom peníze použili,“ řekl. Dodal, že číslo účtu školky je na webových stránkách města www.raspenava.cz.

pat132 ( 25. srpna 2010 17:39 )

Škoda školky. Ale kdyby to byla škola tak by byly deti radi ze maji prodlouzene prazdniny.

kukulin ( 20. srpna 2010 12:22 )

Jaká škody ty krásné rovné pozemky nevyužít. Většinou nikomu ve chvíli hloupého nápadu nedojde, že jsou tak krásně rovné, protože se tam rozlévá blízká voda.

Zobrazit celou diskusi