Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Týden po zkáze voda zaplavila Bílý Kostel

Autor: ČTK, šim - 
15. srpna 2010
16:03

Silné bouřky doprovázené průtrží mračen zasáhly Liberecko. Voda z polí po týdnu zaplavila obec Bílý Kostel nad Nisou. Řeka Nisa zůstala ve svém korytu.

Obec přitom patří k těm, které záplavy před týdnem zasáhly nejvíce. Lidé jsou zoufalí, celý týden své domy a sklepy uklízeli a mohou začít znovu, řekl starosta Jiří Formánek.

Povodeň, která obec s 900 obyvateli zasáhla minulou sobotu, zničila většinu ze sedmi kilometrů silnic, ze šesti mostů zůstal jen jediný. Dvě třetiny z 300 domů skončily pod vodou. "Vyčíslení škod zatím nemáme, nejdřív jsme museli uklízet," řekl starosta. Odhaduje ale, že opravy zničených silnic, mostů a inženýrských sítí budou stát kolem 300 milionů korun. "Snažili jsme se dát trochu do pořádku silnice a teď je znovu poničila další záplava," posteskl si Formánek.

Starosta Bílého Kostela kritizuje také vedené kraje za špatné rozdělování peněz, které na pomoc postiženým obcím poskytl stát. Z těch 40 milionů korun dostala obec jen 234.000 korun. "To je směšné, vím o obcích, které byly zasažené mnohem méně a dostaly čtyřikrát víc," řekl rozhořčený starosta. Jak tvrdí, nechce nic, na co nemá nárok, žádá ale, aby bylo rozdělování peněz spravedlivé.

Bouřky přišly od východu

Bouřky na naše území přišly od východu. Poměrně rychle postupovaly přes celé území. Nejsilnější bouře byly odpoledne v oblasti Šluknovského výběžku. Další bouřky postupují od Plzně směrem na sever.

Hladiny řek, které jsou rozvodněné ještě po záplavách z minulého týdne, to ale zatím nijak výrazně neovlivnilo. Pro Liberecký, Ústecký a Plzeňský kraj však dál platí varování před povodněmi.

Bouřky zasáhly dopoledne hlavně Moravu a Slezsko, po poledni se prohnala silná bouře také v záplavami nedávno sužovaném Libereckém kraji. "Během 15 minut zde spadlo 30 milimetrů srážek," uvedla meteoroložka. Bouřky doprovázejí také kroupy, vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až 25 metrů za sekundu.

Lokální bouřky mohou přinést lokální povodně

ČHMÚ přitom varoval, že ojediněle může spadnout až 60 milimetrů srážek. Protože povodí některých severočeských řek jsou stále nasycená po nedávných záplavách, mohly by zde v případě silné lokální bouřky hladiny vystoupat až na druhý stupeň povodňové aktivity. Stav povodňové pohotovosti je v současnosti jen na středočeské říčce Mrlině ve Vestci, v jižních Čechách pak na Lužnici v Klenovicích a na Nežárce v Hamru.

"Při případných přívalových srážkách může tentokrát dojít především k lokálnímu zatopení níže položených bytů, sklepů a ke krátkodobému vzestupu hladin menších vodních toků," očekávají meteorologové.

Ničivé záplavy zasáhly sever Čech už minulý týden. V nejhůře postiženém Libereckém kraji škody podle odhadů přesáhnou pět miliard korun. Povodeň si vyžádala pět lidských životů. Dva lidé se pohřešují.

Pršet by mělo i začátkem tohoto týdne, srážky však už budou výrazně slabší. V pondělí by mělo spadnout nejvíce deset milimetrů, v úterý do 15 milimetrů srážek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi