Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Strach na Liberecku: Lidé bezmocně sledují, jak voda stoupá

  • Autor: ČTK,hto,šim - 
    14. 8. 2010
    14:50

    AKTUALIZOVÁNO: Liberecký kraj zasáhly silné deště a hladiny některých řek stoupají. Lidé mají strach. Rány z povodní z minulého víkendu jsou ještě příliš živé. Obyvatelé severních Čech stále odklízejí škody, které velká voda napáchala před týdnem.

    Od brzkých ranních hodin intenzivně pršelo v Liberci, podle ČHMÚ napadlo za čtyři hodiny 40 milimetrů srážek! 60 lidí muselo být evakuováno z obce Višňová, kde se z břehů rozlila řeka Smědá. Na ní v Předláncích a řece Řasnice ve Frýdlantu byl vodohospodáři vyhlášen třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení.

    V Chrastavě strhli dům, který se stal symbolem povodní
    Hasiči museli dům strhnout Hasiči museli dům strhnout | ČTK

    Od sobotního rána pracovali hasiči na demolici domu, který v Chrastavě zničila rozvodněná řeka. Dvouposchoďový dům se stal doslova symbolem bleskových povodních, které řádily minulý víkend na severu Čech. Ve spodním patře domu byly kanceláře, v poschodí bydlela důchodkyně, která se musela přestěhovat ke svému synovi. Dům nebylo možné zachránit, navíc ohrožoval své okolí.

    Vodu čerpají teprve od středy a znovu by měla přijít?

    V Hrádku nad Nisou lidé s obavami sledují hladinu rozvodněné řeky, která dosáhla bezmála čtyř metrů. "Od pěti jsme vzhůru a sledujeme řeku, dost kolísá ale zatím je v normálu," řekl v sobotu ráno hrádecký starosta Martin Půta.

    Lidé ve městě sužují obavy, aby voda příliš nestoupla, teprve ve středu tam řeka klesla pod 150 centimetrů a v níže položených částech mohli začít čerpat vodu ze zaplavených domů. "Dřív nešlo s čerpáním začít, protože se nám voda vracela zpátky," poznamenal starosta. Ve městě se podařilo obnovit dodávky vody, elektřiny i plynu a situace se pomalu začala vracet do normálu. Teď nad Hrádkem nad Nisou visí strach, že se budou záplavy opakovat.

    Poté, co řeka překročila první povodňový stupeň, vyzval krizový štáb obyvatele ulic v záplavovém území, aby přesunuli své automobily do výše položených míst a dobrovolníky stahuje do centra k základní škole TGM. Auta uklízejí i v Bulovce, ve Frýdlantu už dobrovolníci začali opět budovat bariéry s pytlů s pískem.

    Obavy ze stoupající Nisy mají také v Bílém Kostele na Liberecku. Před týdnem tam řeka zaplavila 70 procent domů a způsobila milionové škody. "Škody teprve sčítáme, stále máme některé domy zaplavené," řekl starosta Jiří Formánek. V obci se intenzivně uklízí. "Na sledování řeky už nemáme sílu," přiznal unaveně starosta.

    Pět miliard

    Celkové škody v Libereckém kraji by podle odhadů měly přesáhnou pět miliard korun! Velká voda ničila silnice a desítky mostů, zničeny jsou desítky domů a další se musí zbourat. Voda přerušila dopravu na 44 silnicích, čtvrtina ze nich je stále ještě neprůjezdná, z toho ve čtyřech případech budou uzavírky dlouhodobé. Na Frýdlantsku je stále omezena i železniční doprava a bez vody tam zůstává na 2600 lidí.

    Evakuovali 60 lidí

    Podle hasičů je nejhorší situace ve Višňové. Kvůli dešťům muselo být evakuováno 60 lidí z části Víska. Starostka Višňové Marie Matušková zase rozhodla o preventivní evakuaci rodin s dětmi z osady Víska

    Kvůli dešti se musely zastavit práce na místech, které byly postiženy dříve. Na Řasnici ve Frýdlantu dnes ráno vyhlásili druhý povodňový stupeň, ten platí i v nedaleké Bulovce.

    Východní Čechy

    Ve východních Čechách bouřky a silný déšť, co v noci z pátku na sobotu zasáhly některé oblasti Královéhradeckého a Pardubického kraje, nezpůsobily žádné vážnější škody. Déšť sice zvedl hladiny řek, vodohospodáři ale dosud nemuseli vyhlásit žádný stupeň povodňové aktivity.

    Déšť sice zvýšil hladiny vodních toků na východě Čech, v kraji ale k 07:00 hodině nebyl vyhlášen žádný stupeň povodňové aktivity.

    Podle předpovědi meteorologů by v sobotu mělo být oblačno, přeháňky a bouřky se mají vyskytovat pouze místy, ale měly by bát silné, někde doprovázeny i krupobitím. Během dne by se bouřkový pás měl přesouvat z Čech na Moravu.

    V neděli se přeháňky a bouřky objeví na většině území východních Čech, ojediněle se mohou vyskytnout přívalové srážky, kroupy a silný nárazový vítr.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi