Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Povodně 2010: Lidé na Liberecku a Ústecku opět zmoknou!

Voda na některých územích České republiky zaplavila vše, co jí přišlo do cesty. Bude ničit znovu?
Voda na některých územích České republiky zaplavila vše, co jí přišlo do cesty. Bude ničit znovu?  (Autor: David Malík)
Autor: INT, mivr - 
12. srpna 2010
13:57

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje, že během noci ze čtvrtka na pátek se v Česku objeví vydatné srážky, které by mohly znovu rozvodnit řeky v Libereckém a Ústeckém kraji. Hladina řek by tudíž mohla vystoupat až na druhý stupeň povodňové aktivity.

Nad střední Evropou se bude vlnit studená fronta a bude ovlivňovat počasí v Čechách. Před ní k nám bude proudit teplý vzduch od jihu, uvedli oslovení meteorologové.

V důsledku toho se právě během dneška přeženou nad západními Čechami bouřky, které se budou v pátek postupně rozšiřovat i na ostatní území Čech. Během soboty pak zasáhnou Moravu i Slezsko.

"Vzhledem k očekávaným srážkám a zejména k aktuálnímu nasycení povodí očekáváme v českých regionech zasažených výraznějšími srážkami vzestupy hladin s možností dosažení prvního, ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity," varuje ČHMÚ. Napadnout může pět až deset milimetrů, místy to může být až padesát milimetrů vody.

Ohrožené oblasti

Liberecko a Ústecko se ještě nevzpamatovalo z povodní, které je zaplavily během posledních dní, a už je možná čeká další várka. Přitom vedení Libereckého kraje uvedlo, že voda u nich už napáchala škodu v hodnotě více než čtyři miliardy korun.

Od dnešního odpoledne do sobotního večera ale platí výstraha nejen pro tyto dvě oblasti, ale i pro Prahu střední Čechy, Karlovarsko, Plzeňsko, jižní Čechy a Vysočinu.

Varování a doporučení ČHMÚ

• Přívalové srážky mohou ojediněle vést ke krátkodobému rozvodnění malých toků, potoků, k zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů apod.

• Pro omezení škod větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.), zabezpečit skleníky, stavební jeřáby apod.

• Nebezpečí zatopení níže položených míst, údolních poloh, sklepů apod.

• Sledovat vývoj situace a jeho prognózu (veřejnoprávní televize, rozhlas nebo internet ČHMÚ).

• Nutno vyvarovat se veškerých aktivit v korytě toku a v bezprostředním okolí (koupání, jízda lodí, apod.).

• Sledovat vývoj situace a jeho prognózu (veřejnoprávní televize, rozhlas nebo internet ČHMÚ).

mejsehezky ( 12. srpna 2010 15:48 )

bouřka a déšť..

Zobrazit celou diskusi