Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Italové se zbláznili: Za povodně v Česku může monzun!

Za extrémní počasí ve střední Evropě může monzun, tvrdí 'převratná' italská teorie.
Za extrémní počasí ve střední Evropě může monzun, tvrdí 'převratná' italská teorie.  (Autor: Foto od čtenářů Blesku)
Autor: rvs - 
11. srpna 2010
17:58

Co může za povodně, které v posledních dnech postihly střední Evropu? Italský levicový deník La Repubblica přišel s vlastní meterologickou teorií. Za extrémní srážky podle něj může monzun, způsobený globálním oteplováním. Podle českých meterologů se ale jedná o pořádný nesmysl.

Teorie jednoho z nejčtenějších italských deníků je jednoduchá. Kvůli globálnímu oteplování dochází i k ohřívání vzduchu nad Saharou, který pak proudí nad Evropou. Nad střední Evropou se pak sráží se studenými a atlantickými proudy, což vede k extrémním srážkám a přívalovým dešťům.

Hodně divoká teorie

„Tak to je hodně velká spekulace. Monzuny jsou spojeny s oblastí Asie, ale rozhodně ne Střední Evropy,“ okomentovala teorii Italů meteoroložka Dagmar Honsová. „Pravda je, že období silných dešťových srážek byly nad naším územím i před padesáti a sto lety, není to nic, co by se objevilo až v poslední době,“ pokračuje Honsová.

Proudění horkého vzduchu ze Sahary nad naše území je navíc podle slov meteoroložky Honsové naprosto obvyklý jev. „Bez horkého saharského vzduchu bychom se v ČR rozhodně nedostali na teploty okolo 32 stupňů Celsia a vyšší,“ dodala Honsová.

Souvisí naše počasí s moskevskou oblastí?

Meteorologie podle deníku La Repubblica je, jak se zdá, pořádně přitažená za vlasy. Čím jsou tedy momentální silné deště způsobeny? Teorií je podle Dagmar Honsové mnoho. „Mně připadá jako nejpravděpodobnější vysvětlení to, že nad moskevskou oblastí se dlouhodobě udržuje oblast vysokého tlaku vzduchu, přes který se srážky nedostanou a vyprší se proto nad Střední Evropou,“ říká meteoroložka.

Za extrémní počasí ve Střední Evropě může monzun, tvrdí 'převratná' italská teorie. Za extrémní počasí ve Střední Evropě může monzun, tvrdí 'převratná' italská teorie. | Jaroslav Krčál

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

radovanec ( 16. srpna 2010 12:26 )

Neuvěřitelně často a v nikdy nebývalé intenzitě, se na nás jak z nějaké obří vany na obloze, vylévá už celé týdny obrovské množství vody. Tato frekvence a tohle množství nikdy nemůže pocházet z vody, která se vypařila u nás! To znamená, že ten PRAVIDELNÝ přísun mraků pochází od moře (na mapách , které ukazují v televizi při předpovědi počasí, může i každý laik vidět tu "karavanu mraků", která k nám na sever od Středozemního moře putuje (nechápu, že to nevidí naši meteorologové!!). Pravidelný, týdny ba měsíce trvající přísun mraků od moře, způsobující zde "tropické" lijáky a záplavy - a to v létě již několikátý rok za sebou. To je přece přímo UČEBNICOVÁ DEFINICE MONZUNU!!!

radovanec ( 15. srpna 2010 14:23 )

Můj příspěvek měl být reakcí na vodnáře! Skočilo mi to však úplně jinam, sorry! Tak mi to předtím useklo poslední větu: Měla znít: "Proč jen asi tak?!?"

radovanec ( 15. srpna 2010 14:20 )

Ano, znám Ladakh přesně! Utekli jsme tam jednou jako světoběžníci "za Himaláje" před protivným "obdobím dešťů" v Indii, kde se nedal ten těžký, vodou "nacucaný" vzduch - ta "prádelna" - vůbec dýchat, člověk skoro neviděl na cestu, poněvadž mu do očí řinuly z čela proudy potu! Před monzunovým podnebím s dusnem, nízkou šedou oblohou a častou "Niagárou" z nebes - počasím jaké teď vládne už po několikátý rok v létě i u nás! V Ladakhu bylo na teploměru snad ještě víc než na druhé straně Himalájí v Indii, ale již příjemné středoasijské podnebí - trvalá atmosférická výše, suché pouštní horko, lehký svěží vzdoušek! Člověk se v tom suchém vzduchu vůbec nepotil a bylo mu jakoby do tance! No a teď už tam taky mají i přes tu hradbu Himalájí onen odporný dusivý, mokrý a zablácený monzun!! Jak zde! Všimněte si, že už u nás neexistuje žádné jiné teplé počasí než s dusnem! To se dřív vždy dostavilo až tak po 3 týdnech suchých letních veder, pak přišla bouřka a po ní bylo zase příjemně. Teď bývá po bouřce (stejně jako v tropech) ještě víc vodních par ve vzduchu, ještě víc dusno než předtím! Dřív zde spadlo (až na občasný vliv Atlantiku), většinou jen to, co se tu předtím i vypařilo - dnes je to přiváděno po monzunové "šlajzně", vedoucí k nám od Středozemního moře (je možno ji každý den vidět v TV při zprávách o počasí). Je to logické - oteplením se vypařuje ze Středozem. moře víc vody a to nebývalé množství par si našlo cestu - pravidelné proudění - zrovna k nám do Střední Evropy - smůla! Stanuli jsme tak vedle Indie, Pákistánu, Bangladeše a Číny (zde všude jsou teď monzunové záplavy současně s našimi!) Stali jsme se holt cílovou zemí nového (či asi 8-10 let) starého "euromonzunu"!! Jde u našeho monzunu o úplně stejný meteorolog. jev jako v Asii!! Naši vysoce dotovaní meteorologové na čele s mediální "rosničkou" Hanychovou (pardon Honsovou) k tomu jsou slepí a hluší - jednají jakoby byli v žoldu leteckých přepravců, automobilové lobby anebo ropného průmyslu. Proč jen asi ta

vodnar2010 ( 13. srpna 2010 22:03 )

Projekt HAARP ?Oficálně se jedná o program výzkumu ionosféry Neoficiálně? Americký systém HAARP situovaný na Aljašce v oblasti Gakona, je velmi, ale opravdu velmi kontroverzní projekt. Jiné a menší zařízení podobného typu je v Norsku, a další se nachází v místě zvaném Arecibo v Portoriku. Systém HAARP pokrývá plochu asi 13 hektarů http://www.military.cz/usa/weapons/haarp/haarp.htmhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Haarp

vodnar2010 ( 13. srpna 2010 22:03 )

‎"Those who do not think about the future, do not deserve to have one."(Ti, kteří nad budoucností nepřemýšlejí, si žádnou budoucnost nezaslouží.) Země je na počátku globální destabilizace klimatu? Extrémy počasí v roce 2010 působí obrovské škody.Extremní teploty sucho a následné požáry - Rusko Extremní záplavy Čina a Pákistán Stř Evropa a Indie !http://zmeny-klimatu.blog.cz/1008/extremni-vlna-veder-v-rusku P ovodně na poušti - Proč ne . Ladak je vysokohorskou pouští, kde v letních měsících téměř neprší. Toto tvrzení bylo kdysi pravdivé.Země je na počátku globální destabilizace klimatu? Extrémy počasí v roce 2010 působí obrovské škody.Extremní teploty sucho a následné požáry - Rusko Extremní záplavy Čina a Pákistán Stř Evropa a Indie http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2010080005 Povodně v Ladaku, základní informace a reportáž z místa katastrofy - Gnosis9.net

Zobrazit celou diskusi