Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Povodně zabíjely i v Německu a Polsku!

Srpnová vlna povodní byla na mnoha místech Česka, Polska, Německa i Rakouska zničující...
Srpnová vlna povodní byla na mnoha místech Česka, Polska, Německa i Rakouska zničující...  (Autor: Jan Šibík)
Autor: ČTK, rvs - 
9. srpna 2010
11:36

Česko-polsko-německé pohraničí zasáhly tuto sobotu katastrofální bleskové záplavy, zřejmě nejhorší od povodní v srpnu 2002. V Německu zemřeli tři lidé, v Polsku další tři, tisíce lidí byly evakuovány.

Povodně v Německu: Při vyklízení sklepa se utopili tři důchodci

Na německé straně Krušných hor se v sobotu utopili tři důchodci. Dvaasedmdesátiletá žena, její čtyřiasedmdesátiletý manžel a jejich třiašedesátiletý soused utonuli, když se snažili vynášet harampádí ze zaplaveného sklepa.

Část dálnice 72 mezi bavorským Hofem a Saskou Kamenicí (Chemnitz) byla zčásti neprůjezdná, podobný osud postihl i silnice nižšího řádu. Voda si také vynutila přerušení železniční dopravy mezi Saskem a Českem. Povodňová vlna pak v sobotu večer protrhla hráz na Witce v pohraničí s Německem.

Preventivně bylo vypnuto 26 trafostanic, 5000 domácností proto zčásti nemělo proud. Dalších 5700 zůstalo bez elektřiny kvůli zaplavení transformační stanice v krušnohorském okrese. I v neděli zůstavály v Německu i v Polsku tisíce domácností bez proudu a přístupu k pitné vodě.

V neděli se situace v německu zvolna uklidňovala, Lužická Nisa však zůstávala na německém území dál rozvodněná. Její hladina v Sasku dosáhla ráno rekordních 7,07 metru, což je nejvyšší hodnota od počátku měření v roce 1912. Obvykle mívá hladina Nisy v tomto ročním období výšku 1,70 metru.

Drama v Polsku: Voda strhla domy a zabila tři lidi

Polsko v sobotu postihly bleskové záplavy, které zpustošily obce u českých a německých hranic a vyžádaly si tři oběti na životech. Utopily dvě ženy a hasič, kterého strhla voda.

Jedna z nejhůř zasažených obcí je Bogatyně nedaleko Hrádku nad Nisou. Voda s sebou vzala asi deset domů, řada dalších bude zřejmě muset být dodatečně stržena. Voda v Bogatyni už opadla, obec je ale zdevastovaná, všude je bahno a trosky. V Bogatyni také váznou dodávky základních potravin. Ceny nedostatkového chleba se vyšplhaly na rekordních 20 zlotých (téměř 125 korun). Vodu mají místní jen z cisteren. Dalším problémem je navíc rabování opuštěných domů.

Město je odříznuto od okolního světa. Jediná přístupová cesta, kterou byla silnice z České republiky, byla v noci kvůli rozsáhlému podmáčení uzavřena, v nutných případech ji mohou využít jen záchranáři a vojenská vozidla do 3,5 tuny. Další vážně postiženou obcí je Przewóz u hranic s německým Saskem. Z obce bylo evakuováno asi 20 rodin. Ještě v neděli večer byly uzavřeny mosty do Německa.

Štěstí v neštěstí měl starosta polského Zhořelce Mariusz Tureniec, jehož auto strhla voda a před smrtí v silném proudu jej a jeho řidiče zachránilo jen to, že se zachytili větví stromů. Tam pak museli vydržet zhruba devět hodin, než je, zcela vyčerpané, našla pomoc.

Rakousko: Jeden vážně zraněný hasič

Regionální záplavy způsobily silné deště i v Dolních Rakousích na severu Rakouska. V některých okresech spadlo podle hasičů až 60 litrů vody na metr čtvereční. Do záchranných prací se zapojilo na 1200 hasičů a záchranářů. Jeden hasič byl těžce zraněn proudem při odčerpávání vody.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi