Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Na Moravu se vrhnou miliony komárů!

Autor: puk, tbc, sč, ČTK, kru, šim - 
4. června 2010
15:40

AKTUALIZUJEME: Morava si na den vydechla, déšť se přesunul do Čech. Zvedl částečně hladiny řek v jižních a východních Čechách. Hladiny moravský toků klesají. Třetí stupeň, tedy ohrožení, zůstává už jen na dvou místech. Na dolním toku Moravy a na řece Svratce v Židlochovicích. Místo toho se očekává masivní líheň komárů.

V Moravskoslezském kraji už nikde neplatí třetí povodňový stupeň - ohrožení. Ten zatím zůstává na řece Moravě ve Strážnici a v Lanžhotě. Všude už ale voda kulminovala a klesá. Přestože průtoky sice klesají, hasiči mají stále práci s čerpáním vody a zpevňováním hrází.

"Naštěstí se nenaplnila předpověď ve smyslu očekávaných prudkých nočních dešťů. Úhrn srážek dosáhl tří milimetrů, více srážek spadlo pouze v Beskydech bez dopadu na naše území," řekla místopředsedkyně krajské povodňové komise Anna Hubáčková.

Pokud nepřijde silný déšť, měla by se situace dále výrazně zlepšovat, protože o víkendu se očekává slunečné počasí bez přeháněk.

V Jihomoravském kraji se mohou po vydatných deštích a záplavách začít masivně líhnout komáři. Pokud by už nepršelo a oteplilo se, objevili by se za týden.

Přestože o víkendu už má být slunečno všude, meteorologové dál varují! Pátek by měl být totiž na východě území stále deštivý, což by mohlo hladiny toků opět zvýšit. Do sobotního poledne platí ve Zlínském, Jihomoravském a východní části Moravskoslezského kraje extrémní stupeň nebezpečí povodní!

Skála jim sjela do obýváku

Na Šumavě napršelo za 24 hodin až 52 milimetrů vody. Rozvodnily se především řeky Malše a Blanice, ale nenapáchaly větší škody. Drsné probuzení zažili lidé v Hluboké nad Vltavou. Na domek se sesunula podmáčená skála. „Probourala se do obývacího pokoje. Nikdo zraněn nebyl,“ řekl starosta Tomáš Jirsa.

573171:gallery:true:true

Třetí stupeň povodňové aktivity byl také na řece Klabavě v Plzeňském a na Loučné a Novohradce v Pardubickém kraji. Ve Vranové Lhotě musel pyrotechnik odstřelit v noci břeh říčky, která jinak hrozila rozlitím do vsi.

Na Moravě bylo včera dokonce i slunce. Ve Zdounkách vysušilo ulice, ve kterých den předtím bylo více než metr vody. Dovalila se z chřibských lesů a polí. Jen za noc napršlo 40 milimetrů. Lidé nestihli zachránit téměř nic.

„Neprotrhla se žádná hráz, jak se mezi lidmi říká. Opravdu tolik napršelo. Dnes pomáhá lidem s likvidací šest hasičskýh sborů. Do rána čerpali vodu. Od sedmi hodin uklízí, přistaveny jsou kontejnery,“ řekl starosta Martin Drkula. Postižení jen kroutí hlavami. „Nikdy tu nebylo záplavové území, vodu jsme nezažili,“ říkají manželé Doleželovi, který v ulici bydlí 55 let.

Východní Slovensko - záplavy, sesuvy půdy, evakuace

Povodňová situace na východním Slovensku se po deštích výrazně zhoršila. Kvůli záplavám a sesuvům půdy záchranáři evakuovali stovky lidí.

Vážná začíná být situace také v Bratislavě. Dunaj tam dosahuje už druhého povodňového stuně a jeho hladina stále stoupá.

572429:gallery:true:true


Velká voda smetla vše

Stovky lidí na Opavsku odstraňují následky bleskové povodně. Přitom mají strach z dalších lijáků. Za jednu hodinu vytopil potok Jaktařka několik vesnic na Opavsku. Stejně rychle voda opadala. „V devět hodin ráno pršelo, ale voda byla v potoku. Pak se najednou přihnala vlna. Museli nás evakuovat hasiči,“ řekla ještě vyděšená Adriana Kyzková (28) ze Stěbořic, která má za několik dní porodit holčičku.

Starosta Zlatníků mluví o milionových škodách. „Voda přišla rychle. Zatopila auta, domy. Lidé byli v práci, takže neměli čas stěhovat nábytek do vyšších pater. U nás v obci voda zatopila kapli i novou hasičskou zbrojnici. Škody jdou do milionů korun,“ řekl starosta Zlatníků Jan Vincker (56).


Česko konečně vysuší slunce

Nepřestávající déšť, který trápí Moravu už několik dní, se včera přesunul do Čech. Zvedl částečně hladiny řek v jižních a východních Čechách. Dnes se opět vrátí nad východ republiky.

O víkendu nepříjemné teploty a studený déšť konečně přestanou. V Čechách se už dnes zvednou teploty oproti včerejšku až o 9 stupňů a lidé si tu vychutnají letní víkend. Na Moravě a ve Slezsku platí ještě do soboty extrémní varování před povodněmi. Ale už od soboty déšť ustane a bude jasno a slunečno.

Čechy

Morava a Slezsko

Pátek

Jasno, teploty 21° až 23° C
Zataženo, déšť, teploty 19 až 21°C

Sobota

Jasno až polojasno, 20 až 23°C Jasno, 19 až 22°C

Neděle

Jasno až polojasno, teploty 22 až 25°C Jasno až polojasno, 22 až 24°C

Pondělí

Oblačno, přeháňky, bouřky, teploty 22 až 24°C Jasno až polojasno, 24 až 26°

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi