Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Manželé z Tlumačova jsou stále odříznuti od světa

Autor: Slávka Červená, hto - 
28. května 2010
05:00

Ačkoliv voda na Moravě po ničivých záplavách už téměř všude opadla, manželé Novotní s ní v Tlumačově na Zlínsku stále zápasí. Více než týden po povodních se nemohou dostat vraty ke svému domku.

Voda, která zalila jejich dvůr, se totiž spojila s obřím jezerem na blízkém poli a neodtéká. Do domu a z domu se proto manželé dostávají přes plot, pomocí štaflí…

Odříznuti od světa

Ještě že mají ty štafle. Jinak by byli manželé Novotní odříznuti od světa. „Dvůr i vstupní vrátka jsou zaplaveny, musíme chodit ven a zpátky přes plot. To je jediný způsob, jak se dostáváme z domu a kamarádi k nám,“ řekl Blesku Jaroslav Novotný (32). Jeho žena Petra (25) v tu chvíli právě žebřík zdolávala, šla totiž nakoupit. Manželé mají malé dítě, to raději převezli k rodičům.

„Přistavili jsme si novou část ke staršímu domku, který patřil otci. V roce 1997, kdy tu povodeň udeřila, tu nebydlel a my jsme teď velkou vodu zažili poprvé,“ řekl Jaroslav Novotný, jenž s přáteli uklízí spoušť, kterou způsobil živel. „Máme vody plný sklep a dvůr. Teď dokonce přemýšlím, jestli barák dodělávat, nebo ne,“ dodává pan Jaroslav a děsí se dalšího nebezpečí – komárů. Těch tady bude, až se oteplí, miliarda.

„Je to nepříjemná situace. Vodu tady hasiči čerpali celý den. Pak přišla dvakrát průtrž mračen a veškerá práce byla vniveč. Dokud se neumoudří počasí, obří laguny se nezbavíme,“ vysvětlil situaci starosta Jaroslav Ševela.

Tlumačov měla před vodou ochránit protipovodňová hráz. Její výstavba uvízla, neboť ze 150 majitelů pozemků jich osm své podíly odmítlo prodat.

bosomfriend ( 28. května 2010 13:35 )

protože budou jejich hlasy chybět odvolit ta šašky z ODS a ČSSD

ales1 ( 28. května 2010 09:14 )

a oni musí lézt přes plot. To se ti, Blesku, povedlo. Takové drama.

Zobrazit celou diskusi