Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Voda opadává, začalo sčítání škod

Karel Tihelka z otrokovického Bělova se včera mohl dopravit do domu své rodiny jen na loďce
Karel Tihelka z otrokovického Bělova se včera mohl dopravit do domu své rodiny jen na loďce  (Autor: Pavel Čempěl a ČTK)
Autor: Pavel Ryšlink - 
20. května 2010
19:46

Voda, která začátkem týdne zaplavila Slezsko, severní a střední Moravu, opadává. Většina z 1200 evakuovaných lidí už se může vracet domů. Ničivé povodně však ještě dlouho nebudou minulostí. Začalo sčítání škod, které půjdou nejméně do stovek milionů korun. Vyhlášený stav nebezpečí zatím trvá, aby lidé měli klid na úklid příbytků a odstraňování škod.

Přestože sčítání škod je teprve na samém počátku, už teď je jasné, že budou v řádech stovek milionů korun a s největší pravděpodobností přesáhnou miliardu. Jen na železnici a silnicích zřejmě přesáhnou půl miliardy korun. V Olomouci dnes budou o dalším postupu jednat hejtmani všech postižených krajů se členy vlády.

Voda si vyžádala naštěstí jen jednu oběť

Velká voda na Moravě a ve Slezsku zasáhla 2100 objektů a evakuováno muselo být 1200 lidí. Přes svůj obrovský rozsah si povodně vyžádaly jedinou oběť. Starší žena z Třince se utopila na zahradě, když šla obstarat slepice. Zraněno bylo jedenáct lidí.

Ikonou ničivé povodně se stejně jako před třinácti lety stala vesnice Troubky na Přerovsku. V této nejvíce postižené obci bylo zatopeno 450 domů. Desítky obyvatel musely být evakuovány, velká část z nich stále zůstává v evakuačních střediscích či u příbuzných.

Mimořádná pomoc všem postiženým

Kraj zajišťuje ve spolupráci s armádou zásobování obce potravinami. Do včerejška dostávali všichni obyvatelé teplé jídlo a občerstvení zdarma. „Ode dneška bude armáda ze surovin, které zakoupí kraj, vařit pro hasiče, záchranáře a ty obyvatele, jejichž domy jsou nejvíce postižené,“ sdělil mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger.

Mimořádná pomoc se dostane i troubeckým dětem, které dnes vedení kraje odveze na čtrnáctidenní ozdravný pobyt do Vojtěchova na Bouzovsku. Pobyt bude spojen se speleoterapií v tamních jeskyních.

Povodeň vyhnala z domovů na 1200 lidí

Kraj

Zaplaveno

Evakuováno

Moravskoslezský 13 obcí 760 obyvatel
Olomoucký 21 obcí 427 obyvatel
Zlínský 30 obcí 110 obyvatel

 

Silničáři v Bohumíně dostali včera netradiční úkol - improvizovaný výlov kaprů ze zatopeného dálničního přivaděče Silničáři v Bohumíně dostali včera netradiční úkol - improvizovaný výlov kaprů ze zatopeného dálničního přivaděče | Pavel Čempěl a ČTK




Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi