Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Za pomoc při záplavách nedostanete nic!

Autor: růž - 
18. května 2010
05:59

Hrozí vám velká voda? Musíte si balit věci, stavět zátarasy nebo jet na pomoc svým příbuzným? Pak si neberte dovolenou, ale požádejte šéfa o volno. Kvůli živelní pohromě totiž na něj máte ze zákona nárok. Bohužel jen na neplacené.

„Pokud zachraňujete svůj majetek, například vysoušíte dům nebo odklízíte bahno, jde o důležitou osobní překážku v práci,“ říká advokát Tomáš Mužík z epravo.cz. „Musíte ale o ní dát vědět zaměstnavateli a dohodnout se s ním,“ vysvětluje. Šéf vám pak může dát pracovní volno bez náhrady mzdy nebo se s ním můžete dohodnout na tom, že si zmeškanou pracovní dobu nadpracujete. Stejně tak si o neplacené volno můžete říct v případě, že jste se kvůli zatopeným kolejím a silnicím nedostali do práce.

Na placené volno nemáte nárok, ani když nezachraňujete svůj majetek, ale pomáháte třeba při evakuaci sousedů nebo stavíte protipovodňové zátarasy. „Zaměstnanec má nárok pouze na pracovní volno, a to pouze na dobu nezbytně nutnou a navíc bez náhrady mzdy,“ vysvětluje advokát Mužík. A ještě navíc musíte poskytnutí pomoci, její důvod a délku svému šéfovi prokázat.

.

ales1 ( 18. května 2010 14:36 )

Suskyne, máš problém s pochopením psaného textu? Pak jsi blb spíš ty.

suskyn ( 18. května 2010 14:05 )

Tvoje povaha a blbost ktomu

ales1 ( 18. května 2010 13:00 )

copak ti vadí? Pravda?

suskyn ( 18. května 2010 12:37 )

Ty jsi ten největší hajzl na diskuzích

suskyn ( 18. května 2010 12:36 )

kde jsou ty časy,když byla 1.povodeň,pomáhal kdekdo od hasičů,vojáků,sousedů-ve fabrice lidi dostávali nenávratné půjčky,3 dny plac.volna-jiní přednostně státní byty a pojišťovny bez řečí vyplatily pojistky nikdo nemusel pod most

Zobrazit celou diskusi