Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pilot polského letadla na záznamu: Když nepřistanu, tak mě zabijí!

Kapitán letadla Arkadiusz Protasiuk byl zřejmě k přistání přinucen.
Kapitán letadla Arkadiusz Protasiuk byl zřejmě k přistání přinucen.  (Autor: Fakt.pl)
Autor: rvs, INT - 
14. července 2010
18:26

Havárii polského letadla 10. dubna ve Smolensku předcházelo drama v pilotní kabině. Pilota letadla podle všeho nutili přistát dva muži, kteří byli těsně před tragédií přítomni v kabině. A to bez ohledu na to, že byla v té chvíli ve Smolensku hustá mlha.

"Když nepřistaneme, tak mě zabije," říká na nově rozluštěném záznamu na černé skříňce kapitán letadla Arkadiusz Protasiuk v 8:38 ráno, tedy v době, kdy se Tupolev chystal na přistání. Informovala o tom polská televizní stanice TVN24.

Pilot tato slova údajně pronesl ve stejnou dobu, kdy se v kabině ozvalo výhrůžné "Jestli mi ještě nerozumíte," od jednoho ze dvou lidí, kteří sice nebyli členy posádky, ale v té chvíli byli přítomni v kabině. Byl to velitel letectva Andrzej Blasik a ředitel diplomatického protokolu Mariusz Kazan. Těmto mocným mužům už zřejmě nešťastný pilot nevydržel dále odporovat a nebezpečné přistání risknul.

Doháněli zpoždění

Letadlo s polskou vládní delegací podle polských médií vyletělo se zpožděním. Přistání na jiném letišti by vyžadovalo zdlouhavý několikahodinový přesun. Je možné, že spolupracovníci prezidenta nutili posádku, aby přistáli na letišti ve Smolensku bez ohledu na nebezpečí i na to, že letiště nebylo na přistání tak velkého letadla dostatečně vybaveno.

Nebezpečný manévr skončil tragicky. Při přistání zahynuli  všichni lidé v letadle – polský prezident Lech Kaczynski s manželkou, přední polští vládní i armádní představitelé i posádka letadla.

carodejnice398leta ( 15. července 2010 00:05 )

carodejnice398leta ( 15. července 2010 00:03 )

.přesně tak,veřejně....!

carodejnice398leta ( 15. července 2010 00:00 )

chudák kluk................

majojo ( 14. července 2010 21:18 )

No a když přistál, stejně ho zabili.

schitu ( 14. července 2010 21:03 )

Až se bude kupovat DEJ ZPRÁVU !!!!!!!!!Přihodím co bude v mých silách. Tvůj příspěvek nemá chybu.

Zobrazit celou diskusi