Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prezidentem Polska bude zřejmě Komorowski

Zůstane prezidentský úřad v rodině ptá se Polsko? Jaroslav Kaczynski
Zůstane prezidentský úřad v rodině ptá se Polsko? Jaroslav Kaczynski  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, jak - 
4. července 2010
20:29

Novým polským prezidentem se zřejmě stane Bronislaw Komorowski z liberální Občanské platformy premiéra Donalda Tuska. Podle odhadů výsledků dnešního druhého kola prezidentských voleb získal Komorowski 51,09 procenta hlasů.

Předseda dolní komory polského parlamentu Komorowski tak podle všeho těsně porazil bratra tragicky zesnulého Lecha Kaczyńského Jaroslava, předsedu pravicově-populistické strany Právo a spravedlnost. Toho podle zmíněných odhadů podpořilo 48,91 procenta voličů.

Poměrně vysoká účast naznačuje, že i přesto, že se volby konají v době prázdnin, Poláci na svoji občanskou povinnost nezapomněli. Z toho měl obavy štáb Bronislawa Komorowského, kandidáta liberální Občanské platformy premiéra Donalda Tuska. Mezi voliči této strany totiž převažují lépe situovaní lidé z větších měst, kteří častěji než příznivci Jaroslawa Kaczyńského z pravicově-populistické strany Právo a spravedlnost vyjíždějí na dovolenou.

Volby posunula letecká tragédie

Voliči v Polsku si hlavu státu původně měli vybírat až letos na podzim. Nicméně termín voleb musel být přesunut poté, co 10. dubna při leteckém neštěstí u Smolenska na západě Ruska zahynul prezident Lech Kaczyński a spolu s ním i desítky dalších významných politiků a osobností veřejného života.

Shelby16 ( 4. července 2010 21:24 )

Komorowski bude 10x lepší, než ten populistický katolický blb Kaczynski. Doufám, že Marta konečně odtáhne z prezidenské rezidence, kde už dávno nemá co dělat.

Zobrazit celou diskusi