Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Lidské hyeny: Rusové u letadla ukradli, co mohli!

Na místě tragédie se kradlo ve velkém.
Na místě tragédie se kradlo ve velkém.  (Autor: Fakt.pl)
Autor: Fakt.pl, rvs - 
11. června 2010
05:00

Byl to opravdu hrozný pohled. Ještě kouřící zbytky rozbitého letadla, všude okolo rozházená nehybná těla pasažérů a věci, které jim patřily. I přes hrůznost tragédie ruský Smolensk od první minuty po pádu letadla přitahoval zvědavce a lidské hyeny, které chtěly zbohatnout na utrpení.

"Do vraku lezli lidé a brali, co jim první přišlo pod ruku," vzpomíná na strašlivé chvíle editor televizní stanice TVP Slawomir Wisniewski, který dorazil k rozbitému letadlu jen pár minut po havárii. "Slyšel jsem, jak si někdom pochvaluje, že našel kosmetický kufřík. Další ukořistil hodinky. Pak to ti lidé odnesli dál od místa havárie, kde se snažili nalezené věci prodat," pokračuje Wisniewski a potvrzuje nejhorší obavy Poláků, že kromě kreditních karet byly oběti okradeny i o osobní věci a cennosti.

Vojáci, kteří byli na místě, se údajně víc zaměřovali na hlídání polských novinářů, něž na střežení místa katastrofy. Na místo tak mohl přijít kdokoliv a cokoliv si odnést. Wisniewski se rozjel na místo nehody ve chvíli, když slyšel slyšel hluk letadla řítícího se k zemi. Obyvatelé z okolí běželi na místo také. Jen jeho ale zastavili ruští vojáci, protože u něj viděli fotoaparát. Údajně nechtěli, aby kdokoliv dokumentoval, co se na místě děje.

Další lidé už si nevšímali už prohledaného vraku letadla a místo toho se brodili v bahně okolo. "Neviděl jsem, co tam dělali, soustředil jsem se na ochranu kamery a natáčení," vzpomíná Wisniewski. "Druhý den ale místní lidé prodávali věci, které našli. Na místech, kde ležely trosky a mrtvá těla a kam cizinec neměl šanci se dostat," dodává.

Jak se prokázalo, čtyři Rusové na místě ukradli platební karty Andrzeje Przewoznika († 47) a vybrali z nich šest tisíc zlotých. Kolik věcí se na místě ještě ztratilo, nikdo neví. Oblast katastrofy nebyla několik týdnů vůbec sledována a až po důrazné polské intervenci byli na místo posláni dva policisté.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

whitebeard ( 11. června 2010 13:46 )

hmm, tak nízkým IQ bych se raději nechlubil

whitebeard ( 11. června 2010 13:45 )

hmm, tak nízkým IQ bych se raději nechlubil

zaviracispendlik ( 11. června 2010 12:25 )

u Waršavy se tehdy uřezávaly prsty kvůli prstenům, To je známá věc. Než k letadlu dojeli záchranáři, bylo toho hodně rozkradeno. Takže se Poláci nemusí rozčilovat, jsou stejní jako Rusáci!!!!!!!!

adamice ( 11. června 2010 11:54 )

na druhou stranu v Rusku mě to nepřekvapuje.

c3rb3r0s ( 11. června 2010 11:43 )

No tak to je snad jasný ne? Mi ukaž někoho kdo ho na kartě napsanej nemá... třeba ze známejch neznam nikoho kdo by ho napsanej na kartě, nebo někde v peněžence neměl, včetně mě... to si nejde zapamatovat.

Zobrazit celou diskusi