Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zmizel mobil polského prezidenta: Mají ho Rusové?

Autor: Fakt.pl, šim - 
14. května 2010
14:57

Více než měsíc po havárii je celá tragédie stále obestřena mnoha záhadami. Jednou z největších je zmizení telefonu polského prezidenta Lecha Kaczyńského. Našli ho Rusové a nechtějí ho vrátit?

Rusové Polákům vrátili 122 mobilních telefonů, které byly nalezeny na místě činu. Ty nejdůležitější ale chybí. A to včetně telefonu polského prezidenta, přístroj, z něhož Lech Kaczyński na cestách vyřizoval důležité telefonáty. Polské služby je nemají. Rusko na toto téma mlčí.



Poláci postrádají tři satelitní telefony. „Snažíme se je vypátrat, také s použitím speciálních služeb,“ řekl v polské televizi generální prokurátor Andrzej Seremet (51). Pátrání po prezidentském telefonu stále pokračuje. Při tak velkém nárazu a roztržení letadla se mohlo stát, že telefon odletěl do několikametrové vzdálenosti od místa dopadu, nebo byly troskami letadla zaryty pod zem. To by byla ta lepší varianta.

Rusové by mohli získat citlivé informace

Ta druhá, která visí ve vzduchu, je možnost, že prezidentův satelitní telefon má ruská strana. Poláci se obávají, aby se Rusku nedostaly do rukou důvěrné informace, včetně obsahu SMS zpráv. „Je možné, že se ruské tajné služby už o ně začaly zajímat,“ potvrzuje Dr. Krzysztof Liedel, odborník na bezpečnosti při Národní akademii obrany.

Polské vyšetřovací týmy pohřešují celkem tři satelitní telefony. „Jeden byl v kokpitu letadla, druhý v prezidentském salónu a třetí v salonku za ním,“ vysvětlil jeden z pilotů, který s prezidentským tupolevem TU-154 létal. Právě satelitním telefonem asi půl hodiny před katastrofou mluvil prezident Kaczyśnki se svým bratrem Jaroslavem.

Mezitím se na internetu znovu rozhořela vášnová diskuse o videu, které očití svědci natočili hned po pádu letadla. Spekulace, že členové ruské tajné služby postříleli na místě katastrofy Poláky, kteří nehodu údajně přežili, neutichají…

ivkanatka ( 16. května 2010 21:28 )

obsahuje zřejmě rozkaz pilotovi k okamžitému přistání, proto zmizel. Nemůže vyjít najevo, že za takovou katastrofu může sám prezident, pochopte to již. Nikdy se pravdu nedozvíme, oni už jí ale znají.......

gevi ( 15. května 2010 16:17 )

Ale houby: maďarsky včela je sereméd, vosa je nemsereméd a čmelák nemseremeé turbo.

Shelby16 ( 15. května 2010 01:43 )

...šlohl (ukradl, že)

Shelby16 ( 15. května 2010 01:40 )

Od katastrofy se na místě prohrabalo tolik lidí, že bych se vůbec nedivila, že ty telefony někdo jednoduše nešlohl.

bosomfriend ( 14. května 2010 20:34 )

jen hloupá tajná služba by ho nevyužila.

Zobrazit celou diskusi