Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Polsko ztratilo prezidenta, ONA svého otce!

Autor: ČTK, hto - 
11. dubna 2010
16:27

AKTUALIZACE: Tělo zesnulého polského prezidenta Lecha Kaczýnského (†60)  se vrátilo domů, do Polska. Letiště ve Varšavě je v obležení truchlících. Speciál přistál v 15:04 hodin. Jako první se rakvi poklonila prezidentova dcera Marta (29).

Asi patnáct minut po 15. hodiny vojáci vynesli rakev s ostatky prezidenta Polska Lecha Kaczyńského z letadla. Přímo na letišti polský kardinál Józef Glemp a polští biskupové pronesli modlitby.

Před rakví jako první poklekla prezidentova dcera Marta. Ostatkům svého bratra se poté poklonil a tichou modlitbu pronesl Jaroslaw Kaczyński. Následovaly ho další významné osobnosti Polska.

Video Polské neštěstí vyvolalo smutek po celém světě - Youtube.com
Video se připravuje ...

Prezidentův bratr Jaroslaw ještě včera v noci letěl do Smolensku, aby tělo svého bratra identifikoval. Je hříčkou osudu to, že Jaroslaw Kaczyński, prezidentovo dvojče, měl letět do Katyně také. Kvůli nemocné matce ale cestu na poslední chvíli - v pátek večer - zrušil.

Prezidentova dcera Marta a prezidentův bratr Jaroslaw Kaczyński Prezidentova dcera Marta a prezidentův bratr Jaroslaw Kaczyński | Reuters

Rakev vyprovodil Putin

Rakev zahalenou do polské vlajky na cestu zpět do vlasti vyprovodil ruský premiér Vladimir Putin. Letadlo z letiště ve Smolensku odlětělo krátce před 13. hodinou.

Poté, co na varšavském letišti Okecie proběhně oficiální smuteční přivítání, budou ostatky převezeny do prezidenstkého paláce, do tamější kaple, kam bude mít přítup jenom prezidentova rodina. Poté bude zpřístupněta také občanům.

Už našli všechna těla

Lech Kaczyński letěl společně se svou manželkou a vysokými politickými, náboženskými i vojenskými činiteli země na pietní akt, při němž měl v Katyni uctít památku tisíců Poláků, které popravili Rusové za druhé světové války na příkaz diktátora Josifa Stalina. Letadlo, na jehož palubě cestovalo 97 lidí, se ale zřítilo při přistání na letišti v ruském Smolensku. Katastrofu nikdo nepřežil.

"Jaroslaw Kaczyński identifikoval tělo prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marii," řekl polský poslanec Max Kraczkowski.

Podle agenturních informací už byla na místě neštěstí nalezena všechna těla obětí a jsou postupně převážena do hlavního města. V Moskvě je mají identifikovat příbuzní, ovšem v některých případech bude k potvrzení totožnosti třeba provést "dodatečné testy včetně zkoušky DNA", řekl vysoký policejní důstojník, který si nepřál být jmenován.

Převoz ostatků prezidentského páru do vlasti

Na místě nehody je od neděle přes 800 expertů a záchranářů, mezi nimi i 11 polských vyšetřovatelů. V troskách už nalezli všechna těla a převáží je na identifikaci do Moskvy vrtulníky ministerstva pro mimořádné situace, kterému šéfuje Putin.

Vyšetřování nehody

Vyšetřovací tým, který je složen z polských a ruských technických expertů, zkoumá černé skříňky, aby zjistil detaily předcházející katastrofě. Vyšetřovatelé zejména analyzují komunikaci pilotů s pozemním řízením letu. Předmětem jejich zájmu jsou i další části zničeného stroje.

Skříňky byly předány do laboratoří Mezinárodního leteckého výboru, organizace, která od roku 1991 sdružuje letecké služby dvanácti bývalých států Sovětského svazu. O výsledcích zkoumání organizace informuje na svých webových stránkách.

Záznam černých skříněk potvrzuje dřívější domněnky, že pozemní služby vydaly pilotovi pokyn přistát na jiném letišti vzhledem k nepříznivým meteorologickým podmínkám. Pilot doporučení nedbal. Viditelnost na letišti Severnyj byla v době katastrofy asi jen 400 metrů.

Česká republika se připojí k uctění památky mrtvých

Česká republika se připojí k uctění památky obětí nehody polského vládního speciálu dnem státního smutky. Vláda a prezident ho vyhlásí na den pohřbu obětí, v sobotu.

Česko v den smutku uctí památku zesnulých Poláků minutou ticha. Státní vlajky na vládních budovách budou jako výraz soustrasti a solidarity s polským lidem staženy na půl žerdi.

Soustrast Polsku projevili prezident Václav Klaus, premiér Jan Fischer, šéfové obou komor parlamentu i mnozí politici. Klaus po nehodě nařídil vyvěsit na Pražském hradě kromě české státní vlajky také polskou s černými smutečními pruhy. Uctít památku neštěstí státním smutkem se rozhodly i Litva, Německo nebo Brazílie, protože v nich žije silná polská komunita.

Jaroslaw Kaczyński měl letět s bratrem

Podle polského listu Rzeczpospolita měl na palubě nešťastného letadla letět dokonce i bratr polského prezidenta Lecha Kaczyńského Jaroslaw. Na poslední chvíli se ale rozhod, že vzhledem ke zdravotnímu stavu matky bratrů Kaczyńských zůstane ve Varšavě.

Uvolněné místo obsadil i, který podle listu o účast v katyňských vzpomínkových akcích velmi stál. "Měl strašnou radost, tolik chtěl v Katyni být," popisuje Rzeczpospolita reakci Gosiewského na uvolnění místa ve vládním letadle.

 

anelam ( 15. dubna 2010 08:03 )

Ono schálit bobardování jiné země je něco jiného-viďte????

beruna ( 12. dubna 2010 00:40 )

Přát někomu smrt, to je ten nejpokleslejší výraz pomstychtivosti a vadného charakteru. Styďte se.

beruna ( 12. dubna 2010 00:35 )

Napadlo mě totéž. To člověka přiměje hledat, jestli ta dcera nevzešla náhodou z nějakého jiného vztahu. Opravdu blbý titulek.

587587 ( 11. dubna 2010 19:54 )

a matku náhodou neztratila taky, pisálkové , co ?

jity ( 11. dubna 2010 18:49 )

stoldo přesně tak. Pro mne je nepochopitelné, že někdo může být tak krutý a přát někomu smrt. Vždyť i ten Topolánek a nebo Paroubek mají své blízké a jsou to snad také lidé. Já je nemusím jako politiky, ale proč hned jim přát smrt. To je hnus jak jsou lidé zlí.

Zobrazit celou diskusi