Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ministr Svoboda čelí trestnímu oznámení

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
4. srpna 2008
13:49

Advokátka Helena Kubecová podala v pondělí trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění na lidoveckého ministra Cyrila Svobodu.

Právnička zastupuje manžele Kopecké, které Svoboda při svém soudním sporu s charitou o budovu v pražských Dejvicích obvinil, že donutili bývalou majitelku nemovitosti Marii Kaprálkovou ke změně závěti.

"Oznámení jsme podali k Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 4, které je místně příslušné podle bydliště pana Svobody,“ řekla serveru Kubecová.

Svoboda u soudu tvrdil, že Kaprálková v době podpisu závěti v roce 2004 trpěla duševní poruchou. Manželé ji prý dotlačili k sepsání testamentu, ve kterém odkázala své dva domy charitativním organizacím Nadaci Jedličkova ústavu a Domovu svaté Rodiny. Kopeckým pak podle ministra prodala další budovu v hodnotě 30 milionů za 300.000 korun. Svoboda se u Obvodního soudu pro Prahu 6 domáhá zrušení této závěti a požaduje činžovní dům v hodnotě kolem 50 milionů, který mu žena odkázala v roce 1992.

O tom jak se u soudu 'obul' lidovecký ministr do manželů Kopeckých si můžete přečíst zde.

Podle Svobody se manželé začali stýkat s Kaprálkovou až poté, co získala v restitucích svůj majetek, patrně tedy ze zištných důvodů. Při sepisování poslední závěti se podle něj neorientovala v čase ani prostoru. Podle Aleše Kopeckého však ministr lže.

Pokud by Svoboda u soudu vyhrál, dostal by činžovní dům; další nemovitosti a hotovost by propadly státu. První závěť se totiž týkala pouze této budovy.

Soudní jednání, které začalo počátkem června, je nyní odročeno na neurčito.
O podání trestního stíhání na lidoveckého ministra informoval první server Novinky.cz.

 

 

Video se připravuje ...
Další videa