Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Topolánek na olympiádu pojede!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: pol - 
15. července 2008
14:10

AKTUALIZOVÁNO: "Zlatý" oštěpař Jan Železný se rozzlobil na politiky bojkotující olympiádu a na premiéra to zapůsobilo! Mirek Topolánek včera změnil názor a oznámil, že na olympiádu do Číny pojede.

Vezme i syna Tomáše, kterému prý cestu zaplatí. "Věřím, že někteří ještě dostanou rozum a na olympiádu pojedou," opřel se Železný před pár dny do českých politiků. Podle něj mají povinnost podpořit české sportovce. A přesně tím argumentoval včera Topolánek.

"Sportovci, kteří se připravují pět let, si zaslouží, aby je jejich premiér podpořil," řekl Topolánek. Aby však prý bylo jasno: nepřijal pozvání čínské strany, ale olympijského výboru. A nepojede na zahájení, ale až 13. srpna na tři dny.
"Všechny mé náklady hradí olympijský výbor, nepoletím vládní letkou, ale linkovým letadlem. Bude se mnou cestovat i syn, kterému náklady hradím sám," sdělil Topolánek. Železný mu předal dres českého olympijského týmu. Během svého pobytu bude moci Topolánek podpořit například kajakářku Štěpánku Hilgertovou, která bude bojovat o třetí olympijské zlato. V akci budou i veslaři, české basketbalistky, a pokud postoupí, tak i tenisti.

Kdo také pojede

George Bush, prezident USA Bush přijede na zahájení a také projevil přání být v hledišti na zápas basketbalistů USA–Čína. "Snad na mě zbyde lístek," žertoval.

Nikolas Sarkozy, francouzský prezident Přijede na zahajovací ceremoniál 8. srpna. Čínu kritizuje, ale Francie v době olympiády bude předsedat EU, proto se zúčastní. Gordon Brown, britský premiér Přijede, nezúčastní se však zahajovacího ceremoniálu, v plánu má navštívit až slavnostní zakončení olympijských her.

Další pozvaní představitelé ČR

Václav Klaus, prezident České republiky Svoji neúčast oznámil už několik měsíců předem. Později se ukázalo, že podstoupí výměnu kyčelního kloubu, z níž se nyní zotavuje.

Ondřej Liška, ministr školství, mládeže a tělovýchovy Jeho názor nezviklal ani premiér. Dál trvá na tom, že se olympijských her nezúčastní z politických důvodů. Chystá se až na paralympiádu.

 

 

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa