Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Topolánek zatím nechce řešit rekordní ceny benzínu

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, rvs - 
20. června 2008
12:23

Premiér Mirek Topolánek je proti krátkodobým opatřením, která by měla snížit rekordní ceny paliv. S těmi na summitu EU v Bruselu přišli mimo jiné Francouzi, kteří požadují například přerušení výběru DPH u pohonných hmot.

Proti tomuto návrhu ovšem stojí celá řada států v čele s Německem.

"Evropská komise má spíše vytvářet systémovými opatřeními takové prostředí, které do budoucnosti bude eliminovat cenové tlaky," uvedl Topolánek s tím, že unie by měla začít jedna s velkými producenty ropy a plynu a měla by vytvořit společnou energetickou politiku. "Jestli má existovat společná politika, tak je to energetická politika," řekl.

EU již jedná o vysokých cenách ropy druhý den. Největší diskusi zatím vyvolalo vyjádření předsedy Evropské komise José Barrosa, který státům připomněl, že nemusí čekat jen na rozhodnutí unie a mohou konat samy. Zmínil, že jednotlivé země mohou například přistoupit k dodatečnému zdanění ropných společností, které z růstu cen, na rozdíl od ostatních sektorů, těží.

Celoevropské řešení současných problémů se zatím nedá očekávat. Lídři členských států EU se na summitu dohodli, že Evropská komise vypracuje v září zprávu, kde nastíní všechna možná řešení.

Video se připravuje ...
Další videa