Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ve školách hrozí jednodenní stávka učitelů. Odbory nesouhlasí s plánem Plagy

Autor: ČTK, tva - 
11. října 2019
14:55

Školské odbory jsou připraveny vyhlásit jednodenní stávku ve školách, pokud by v příštích dnech neuspěly s požadavkem na navýšení základu platu učitelů o deset procent od ledna. Nesouhlasí s navrhovaným vládním nařízením, aby se tarify zvedly všem pedagogům stejně o 2700 korun. Rozhodnout chtějí v brzké době po dalších jednáních. Novinářům to v pátek po zasedání vedení školského svazu řekl předák František Dobšík.

Vláda počítá v navrhovaném rozpočtu na příští rok s navýšením sumy na platy o deset procent. Podle Dobšíka by to stačilo na zvednutí základu výdělků učitelů o 12 procent. Odbory trvají na tom, aby se tarify zvedly o deset procent, zbývající peníze by zůstaly na odměny.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) už dříve řekl, že si učitelé mají od ledna polepšit v průměru o 3600 korun. Navrhl, aby všichni pedagogové dostali do tarifu 2700 korun a zbývajících v průměru 900 korun se rozdělilo na odměny.

Výběr největších protestů ve školství (školské odbory oznámily, že jsou připraveny vyhlásit jednodenní stávku ve školách):

  • 28. ledna 1997 - Začala řetězová stávka pracovníků ve školství na podporu mzdových požadavků. Postupně se jí zúčastnilo asi 65.000 lidí. Po měsíci byla stávka přerušena a odbory svolaly demonstraci na pražské Staroměstské náměstí. Tam se 12. dubna sešlo podle policejních odhadů 7000 až 8000 lidí.
  • 9. června 2003 - Více než 300 učitelů, studentů i uchazečů o studium se zúčastnilo výstražné hodinové stávky na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci proti nedostatečnému financování vysokých škol a nízkým platům.
  • 1. září 2003 - Při jednodenní výstražné stávce, která byla do té doby největší událostí svého druhu ve školství, pedagogové mimo jiné žádali zachování 13. a 14. platů v plné výši. Podle ministerstva školství se do stávky zapojilo 2609 škol, předškolních a školských zařízení. Podle školských odborů stávkovalo 3020 zařízení, celkem se do akce zapojilo okolo 72 000 učitelů a dalších zaměstnanců škol. Protest se obešel bez větších problémů, jen občas neměli rodiče, děti či učitelé o stávce dostatek informací a vážili do školy zbytečnou cestu. Soukromé ani církevní školy až na výjimky nestávkovaly.

  • 4. prosince 2007 - Školské odbory odpověděly stávkou na neúspěšné jednání o navýšení rozpočtu na rok 2008 o tři miliardy korun. Zapojilo se do ní 128 352 pracovníků, což byla více než polovina zaměstnanců regionálního školství. Stávkovalo asi 5850 škol. Dalších asi 1500 škol odborářům vyjádřilo podporu. Několik set stávkujících učitelů demonstrovalo v centru Prahy u ministerstva školství a před Poslaneckou sněmovnou.
  • 9. června 2008 - Do stávky kvůli platům se zapojila více než polovina mateřských, základních a středních škol. Podle školských odborů protest podpořilo kolem 130 000 pracovníků ve zhruba 6000 školách. V Praze před sídlem vlády demonstrovalo až 4500 lidí proti vládním reformám veřejných financí.
  • 28. února 2012 - Na protest proti chystaným reformám vysokých škol začal na vysokých školách týden neklidu. Podle studentských předáků se do něj zapojilo nejméně 20 000 lidí z 12 měst. Ministr Josef Dobeš (VV) tehdy řekl, že v reformě bude pokračovat. Dobeš ale následující měsíc oznámil rezignaci a jeho nástupce ve funkci Petr Fiala se návrh kontroverzní reformy vysokých škol rozhodl stáhnout.

  • 5. září 2017 - Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Vadilo jim, že vládní koalice odkládala rozhodnutí o zvýšení platů. Ukončily ji koncem září poté, co vláda navýšení platů schválila.
  • 28. března 2019 - Několik stovek pedagogů po celé ČR vyjádřilo ve školách svůj nesouhlas se stavem českého školství černým oblečením nebo černou páskou na ruce. Akce Vidíme to černě měla upozornit zejména na nespokojenost s financováním a nejasnou vizí státu ve školství.
  • 24. září 2019 - Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost, nejsou spokojeny s nabízeným růstem platů. Dnes oznámily, že jsou připraveny vyhlásit jednodenní stávku ve školách, kdyby základ platu učitelů nevzrostl o deset procent. Nesouhlasí s přidáním 2700 korun všem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa