Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Lezu z díry a pajdám jako Zeman.“ Schwarzenberg přidal i vzkaz pro synovce (29)

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. července 2019
06:05

Karel Schwarzenberg (81) se dál zotavuje z těžké březnové operace, ve Sněmovně ale nechybí. Na rozhovor s Blesk Zprávami přišel sám, sice s obtížemi, ale bez opory hole. „Jak se mám? Vidíte sám. Pajdám skoro jako prezident,“ uvedl čestný předseda TOP 09 a rozpovídal se nejen o zdraví, současné situaci kolem Miloše Zemana a Andreje Babiše (ANO), ale také o ambicích svého synovce Ferdinanda (29) dostat se do politiky.

V březnu prodělal Schwarzenberg operaci srdce. „Měl jsem opravdu těžkou operaci, pomalu se zotavuju, ale jak vidíte, pajdám jako pan prezident. Sláva to velká není, ale pomalu lezu z té díry. Mně říkali, že to bude trvat šest měsíců, očividně tomu tak je,“ řekl Blesk Zprávám ve Sněmovně, kam vyrazil i na červencovou schůzi. „To považuji za svou povinnost, jsem schopný se sem dopajdat, tak sem jdu,“ prohodil.

O synovci v politice: Musí se hodně učit

Do politiky by přitom mohl zamířit další Schwarzenberg - svůj záměr angažovat se prozradil týdeníku Euro synovec čestného předsedy TOP 09 Ferdinand. Je mu 29 let a narodil se ve švýcarském Curychu, odkud se však vrátil do Česka, kde milovník aut pracuje pro Škodovku.  

„Všeobecně řečeno, oni si to kluci tak snadně představujou. On se ještě musí mnoho, mnoho, mnoho naučit,“ okomentoval synovcovy ambice Karel Schwarzenberg. „Četl jsem ten jeho rozhovor. Když se něco naučí a ve smyslu povolání bude úspěšný, tak potom uvidíme,“ je zatím kníže opatrný. O svém synovci pak říká s úsměvem: „On je nadšený automobilista, to ano. Pro fára jsme jako kluci měli všichni nadšení.“

Pokračovatel rodu by ho však v české politice samozřejmě těšil, nyní má Schwarzenberg ale radost spíše z jiných věcí. „Samozřejmě že jo, my jsme v české politice po dlouhé generace, což o to. Ale jak říkám, nejdřív se musí něco naučit. Já jsem velice rád - on vyrostl přece jenom ve Švýcarsku - že se tady cítí doma a že se naučil slušně česky. Ale cesta do politiky je cesta daleká,“ dodává současný nejstarší poslanec ve Sněmovně a přidává radu: „Počkat si ještě - až se něco naučí, až opravdu pozná tuto zemi důkladně, až něčeho dosáhne ve svém povolání. Předtím bych to považoval za blbost.“

Schwarzenberg v té souvislosti zavzpomínal i na svůj vlastní vstup do politiky a upozornil na jedno riziko. „Než já jsem vstoupil do české politiky, tak jsem se zabýval předtím politikou dlouhá desetiletí. Už když jsem studoval v Mnichově, byl jsem zvolen do studentské samosprávy. Když jsem byl v Rakousku, tak jsem byl v různých kroužcích, radil lidem atd. Byl jsem dlouho činný po dlouhá léta. Když jsem se vrátil, nejdřív jsem pracoval jako úředník u pana prezidenta, řídil se podle jeho pokynů. Pak jsem teda opravdu nastoupil vědomě do české politiky, poněvadž jsem to zažil, že emigranti poměrně rychle ztrácí cit pro svou zemi,“ podotkl s tím, že vstoupit do politiky jakékoli země není snadné. 

Se synovcem se však baví nejen o politice. Ale třeba i o tom, kam pozvat ženu do restaurace, jak v Euru prozradil Ferdinand. „Ano, to samozřejmě, mě zajímá, kam ti kluci dneska chodí. Strejda se synovcem vždycky se baví o takových věcech,“ říká s úsměvem Schwarzenberg.

Špatné víno není vina láhve, zrušení přímé volby kníže odmítá

Svého vlastního pokusu v historicky první přímé volbě hlavy státu nelituje ani dnes. „Byl to fascinující zážitek, poznal jsem mnohem lépe svoji zemi, protože jsem ji opravdu důkladně projížděl. Setkat se s lidmi během kampaně, to bylo také potěšení. Byla to cenná zkušenost. Já jsem sice věděl, že to nevyhraju a když rodina přijela na volby, zeptala se mě moje žena (Therese), jak to vidím. Říkám: No, dosáhnu-li třetinu, tak jsem spokojený,“ podotýká Schwarzenberg s tím, že nepocházel z úplně oblíbené vlády a jeho protikandidát Miloš Zeman měl rovněž i silnější finanční zdroje.

Aktuální návrh ODS na zrušení přímé volby prezidenta Schwarzenberg odmítá. „Když dostanete špatné víno, tak to není vína té lahve, nýbrž vinaře, co do toho naplnil. Nejsme tolik blbější než Rakušané a Slováci. V té přímé volbě volili rozumné prezidenty, jak Van der Bellen, tak Heinz Fischer, můj starý kamarád, byli bezvadní prezidenti. Také poslední slovenský prezident a nynější prezidentka byli dobře vybraní, proč myslíte, že bychom byli o tolik blbější? Ne, otázka byla, koho jsme zvolili. A to jsme sami vinni!“ říká důrazně a se zvýšeným hlasem kníže.

Pivo, víno, slivovice. A Zeman s odbouranými zábranami

Na prezidentské kampani si však Schwarzenberg našel i další pozitivum. S úsměvem říká, že Česko poznal lépe i po jiné stránce. „Jedna výhoda byla i to, že jsem na jižní Moravě dostával opravdu výborné slivovice a meruňkovice, poznal jsem i, jak se kvalita piva v této zemi strašně zlepšila. Svého času byly i strašné pivovary, ale tou zdravou konkurencí  máme dneska i na malých městečkách malé pivovary, kde vaří výborné pivo,“ pochvaluje si Schwarzenberg. 

Zavzpomínal i na „patoky za totáče“. „Dneska jsou i výborná vína. My jsme měli jako rodina vinohrad, strejdové říkali, že to bylo spíše pro salát. Dnes jsou výborná vína i v Čechách, přispělo k tomu počasí, ale také větší znalosti,“ podotýká Schwarzenberg, aby se však o chvilku později zachmuřil.

A to při dotazu na současné počínání Miloše Zemana, který váhá s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). „Bohužel, jeho životospráva, abych se takto taktně vyjádřil, mu odbourala všechny zábrany. A tudíž říká věci, které dříve takto nikdy neříkal, a dělá věci, které by normální člověk nedělal,“ kritizuje Schwarzenberg Zemana a pokračuje: „Váhání, prosím. Ale měl by dodržovat Ústavu. Ústava je základní zákon státu, kdo porušuje Ústavu, dělá velikou, velikou škodu. A on si s ní pohrává, bohužel.“

Schwarzenberg: Babiš čelí velmi vážnému podezření

Na Zemana by přitom ze Senátu mohla zamířit ústavní žaloba - mj. právě i pro nečinnost v souvislosti s ministrem kultury. „Uvidíme, jestli tu žalobu podají a jak soud rozhodne,“ nechce Schwarzenberg předjímat, jak by žaloba dopadla.

Dokáže si při dopadech na politické scéně představit situaci, že by se v případě odchodu ministrů za ČSSD z vlády Sněmovna nakonec rozpustila a Česko směřovalo k předčasným volbám? „Je to normální ve všech evropských zemích, to přece není nic zvláštního,“ glosoval to kníže.

Menšinová vláda ANO a ČSSD sice přežila hlasování o nedůvěře, Schwarzenberg však míní, že se situace přece jen mění. „Andrej Babiš vyhrál, to je pravda, nicméně cítím, že ta nedůvěra pozvolnu roste. Někteří poslanci i vládních stran už mají pochyby,“ podotkl čestný předsedy TOP 09 a k auditním zpravám Evropské komise, podle kterých je premiér nadále ve střetu zájmů, podotýká: „To jsou, bohužel, velmi vážné věci, ty by se měly co nejdřív objasnit, protože není únosné, že tady máme premiéra, proti kterému je velmi vážné podezření.“

Czernin jako „bezvadný charakter“

Rušno však bude na podzim i v samotné TOP 09, kde na předsedu chce kandidovat senátor Tomáš Czernin, další politik s modrou krví, který spravuje zámek a panství v Dymokurech ve Středočeském kraji, kandidoval pak v kraji Královéhradeckém. Otevřenou podporu mu již vyjádřil Miroslav Kalousek.

Je i Schwarzenbergovým favoritem? „Já ho znám od jeho velice mladých let, znal jsem jeho prarodiče, rodiče, vím, že je to opravdu bezvadný charakter. A udělalo na mě hluboký dojem, jak dobyl svůj senátní mandát. Překvapilo mě, jak tam v kraji je pravdu oblíbený. Jisté nadání na to má. Uvidíme, bude sněm, jaký program on představí, jaký program představí předseda Pospíšil. Uvidíme,“ dodal Schwarzenberg pro Blesk Zprávy.

11karel11 ( 14. července 2019 13:54 )

Co ten přestárlý dement se k prezidentovi. Je o 9 let starší a žochlá jako blb. Bere obrovské prachy za spaní v PS.

Evka4 ( 11. července 2019 18:45 )

Tohodle nemravnýho dědka nesnáším.Hnus starej.

ambree ( 11. července 2019 17:47 )

ambree ( 11. července 2019 17:42 )

ambree ( 11. července 2019 17:40 )

Hnusný člověk,celý svůj pobyt v ČR jen škodí a nepřestane, až do smrti. Nikdy jsem nepřála nikomu nic zlého, ale tady toho už mám dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa