Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemocenská je placená zas od prvního dne stonání. Bič Topolánka na simulanty je pryč

Aktualizováno -
1. července 2019
08:35
Autor: ČTK - 
29. června 2019
09:07

Nemocní pracovníci v Česku začnou od července znovu dostávat náhradu mzdy či platu i za první tři dny stonání. Karenční doba se po deseti letech ruší. Zaměstnavatelé budou lidem vyplácet 60 procent základu příjmu. Za to se jim snižuje sazba nemocenských odvodů z 2,3 procenta na 2,1 procenta. Stejný pokles je i u sazby pro živnostníky, kteří si platí nemocenské pojištění. Upravuje to od 1. července novela zákoníku práce. Zatímco odbory zrušení karence vítají, Hospodářská komora a další zaměstnavatelé ho kritizují.

Třídenní karenční doba se v Česku zavedla od roku 2008 v rámci úsporného balíku tehdejšího premiéra ODS Mirka Topolánka. Ústavní soud ji ale po půl roce zrušil s tím, že pokud lidé odvádějí pojistné, mají z něj dostávat nemocenskou. Znovu se karence obnovila od roku 2009, ale už s jinými pravidly. Zaměstnanci přestali odvody platit a zaměstnavatelům se snížily za to, že začali poskytovat náhrady výdělku v prvních dvou týdnech nemoci. Dávky ze systému nemocenské lidé dostávají až od patnáctého dne.

Zrušení karence od letošního července slíbila Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů ve svém programovém prohlášení, prosazovali to hlavně sociální demokraté. Kabinet se zavázal k tomu, že lidé budou dostávat 60 procent vyměřovacího základu a zaměstnavatelé za to dostanou kompenzaci.

Podle Hospodářské komory snížení odvodů nedorovná výdaje, které firmy budou při proplácení náhrad v prvních třech dnech nemoci mít. Komora spočítala, že by mzdové náklady mohly vzrůst o pět miliard ročně. Podle odhadů autorů novely by zaměstnavatelé měli na pojistném ušetřit a státní rozpočet by měl přijít o 2,6 miliardy ročně, při projednávání v Senátu zazněla částka 3,5 miliardy korun. Odbory naopak po zrušení karenční doby dlouho volaly. Podle nich měla negativní sociální i zdravotní dopady.

Pro řadu lidí představoval třídenní výpadek příjmů problém a pracovníci si museli na stonání brát dovolenou, nebo nemoci přecházeli, uvedli odboráři. Zaměstnavatelé podmiňovali svůj souhlas se zrušením karenční doby tím, že se současně zavedou elektronické neschopenky. Obávali se růstu nemocnosti a zneužívání a díky elektronickému systému chtěli získat lepší kontrolu a přehled o pracovní neschopnosti zaměstnanců.

Příslib, že se e-neschopenky spustí při zrušení karence, zaměstnavatelé nejdřív od členů vlády dostali. První půlrok bude ale bez nových e-neschopenek, které se spustí až od ledna.

Studie: Kdo víc přechází nemoci

Na dopady karenční doby se zaměřila studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI. Srovnávala údaje z let 2006 až 2010. Podle zjištění ubylo nemocných zaměstnanců i dní, kdy lidé kvůli nemoci chyběli v práci. Výsledky mohla ale ovlivnit hospodářská krize, kdy pracovníci z obavy ze ztráty zaměstnání nemuseli na nemocenskou chodit. Počet dnů na nemocenské nejvíc klesl u lidí s nízkými výdělky, na chování zaměstnanců s nejvyššími platy nemělo zavedení karence vliv.

Čím byla práce rutinnější s pevnými pravidly, tím byl pokles nemocnosti po zavedení karence větší. Naopak lidé s pružnějším zaměstnáním měli menší motivaci chodit na nemocenskou a „větší motivaci k přecházení nemocí“, uvádí studie.

Proti zrušení karenční doby se stavěly pravicové opoziční strany. Problém s obnovením náhrad měla zpočátku i řada poslanců vládního hnutí ANO. Podporu měl návrh u Pirátů. Senát novelu odmítl. Sněmovna pak jeho veto přehlasovala.

Video  Poslankyně Pirátů a ČSSD: Vraťme zpátky placenou nemocenskou od prvního dne  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Chloritan ( 25. září 2019 14:20 )

Ještě se tím chlub.. Dobře tedy, když ty říkáš svou zkušenost. Já se pochlubím zase svou. Já prozměnu měl už 4x neschopnost celý rok, ovšem ve všech pracích jsem odrobil v jedné jednu poctivou šichtu, v další taky jednu, a v jedné dokonce ani k tomu nedošlo.. A opravdu mi není jasné co tím svým textem chceš říct? To se jako chlubíš? Čím že si byl dokonalý celoživotní otrok kterému se jen vysmívali a okrádali ho ? Zatím co ty si měl o pár tisíc měsíčně víc. Tak ale za co.. ty sis tu dobu ničil život ve špíně, nebezpečí, hluku a smradu práce.. Já místo toho ležel na lůžku a dělal mi masáž odborný personál Pak obklady a samé příjemnosti pak je třeba si od té péče taky odpočinout, k tomu slouží pracák, taky k přečkání podpůrčí doby pro nemocenskou, jelikož stát taky není blbý.. a peníze vám za nemoc dá jen jeden rok.. Ovšem za ten rok léčení se, máte spoustu času přemýšlet a připravovat si lepší budoucnost. Zkrátka to nejhorší co může kdokoli udělat, je smířit se překonat se a zařadit se.. pak už stačí jak má smůlu a robotu mu nic nepřekazí, a po roce, dvou třech, už jen nadává na všechny okolo, už nemá sílu si tu pravdu přiznat a z té pasti se dostat.. To je co ? To zíráš co ? Ty musíš mít právě sytě višňovou barvu. Jak si ten šmejd může něco takového dovolit.. Já si říkám naopak, jak můžou být haly plné spokojených otroků, kterým nevadí, že mají doživotně zničený život.. a nic z toho.. jo nic, protože po šichtě ten den stojí za ho.. a o víkendu máte leda čas si pdlít mozky alkoholem a notovat si ostatními navzájem, o tom jak by jste jim všem dali.. no nerozčilujte se, radši se připravte na pondělí. Ať nepříjdete pozdě, jinak nebudou prémie.. No a samozřejmě, ať je na mou kvalitní reakreaci a reahabilitaci dost peněz... Tentokrát zkusím žádat lázně a pak zase někde přispěj v podobnou hovadinou, a možná ti odepíšu z lázní.

Chloritan ( 25. září 2019 14:06 )

Vzkaz všem blbečkům kteří přes svou obohost a trapné podřízení se otroctví.. Neumí nic jiného než nadávat chytřejším za svoji vlastní ubohost a blbost. Jenže i přesto je mi vás všech líto. Vás všech co jstese nechali okrást o 66 let života bezduchou zdraví ničící i chuť do života, prací. Nevěříte? Jsou to lehké počty.. 1/3 života chrápeš.. 1/3 života minimálně obětuješ práci za almužnu.. doslova prodáváš svůj drahocenný čas a ničís si zdraví, proto aby si tvůj šéf mohl vozit *** v luxusních autech. Vono.. když by jste si to aspoň uvědomovali a vadilo vám to.. Ovšem vy jste za to rádi! Pro mě je to peklo, naprostý životní krach, ani bych se stáří nedožil chcípl bych dřív na ubohost a neschopnost.. To vždy jak výkřik ze tmy zoufalého zaměstnance, půl života otročícího aniž by ztoho krom zničeného zdraví a zakrnělé mysli, ještě něco měl.. Jestliže ještě veřejně svou slabost šíříte a nebo dokonce prosazujete své sebeotroctví za správné.. Potom vaší královské tuposti nasazujete ještě korunu.. Místo aby jste se snažili za každou cenu dostat ven z té pasti, tak ne v žádné nejste, jste šťastni ale nikdo s vámi nemůže vydržet kdekoli.. Zkrátka, spokojený člověk se většinou neprojevuje, a když už tak né bezduchou ubohou kritikou z z pocitů vlastní životní prohry.. Chápu vás, vidím to na fotrovi, celý život žil v extrémní lži.. a nechce se mu zní. Prozatím je to horké, ale brzo budu sdílet čerstvý názor, po kterém budou pukat mozky všem individuím co v životě nedokázali víc, než se jak poslušní psi podřídit systému který čím dřív padne a rozpadne se v prach, tím lépe pro všechny, i vás idioty.

Actimel ( 1. července 2019 23:16 )

tupče..sleduj obsah! Ten ti leží ve tvém bachoru! Ne ty chyby!!! Lidi nezapomínají, kapíto?! povalíš k lopatě

Actimel ( 1. července 2019 23:12 )

Tak ona ta zlodějina na marodech je Topolánkova práce! No vida, sami se válejí s plnou náhradou jak v PS tak v senátu a obyčejný člověk v práci může zhebnout! Kolik lidí přechází nemoci, protože si nemůže dovolit marodit zadarmo a nemít příjem! I tak je mzdy téměř o 1/3 menší...to se jim to kralovalo a rozkazovalo a teď taková kritika! Vy lumpové, tak jste ožebračovali národ a mastili si rypáky

Eva4321 ( 1. července 2019 20:15 )

Správně se v článku píše, že větší hrozbou pro rozumného člověka je ztráta zaměstnání. Naštěstí mám rozumného zaměs­tnava­tele,­?kte­rý mě nemocnou pošle sám domů, aby něco nechytil . Navíc neřeší, jestli si vezmu dovo­lenou­,nemo­censkou nebo Home Office . Na oplátku zase vycházím vstříc já případnými přesčasy. Prostě musí být dobrá vůle na obou stranách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa