Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Čaputová mi připomněla Havla.“ Slavného režiséra slovenská prezidentka uchvátila

Autor: Jakub Veinlich - 
21. června 2019
17:50

Byla to po dlouhé době euforie z politika, respektive političky. Alespoň na pražské Kampě, kde zakončila neformálně svou návštěvu České republiky nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Na koncertu, kam dorazila se svým týmem, z ní viditelně opadla nervozita. Uvolnila se dokonce i nad pivem a rozdávala úsměvy na všechny strany. Venku přitom hřmělo a schylovalo se k dešti. Z její návštěvy byl nadšený i slavný režisér, původem Slovák Fero Fenič.

Nejmladší prezidentka světa Zuzana Čaputová zanechala v Praze velký dojem. Alespoň tedy na pražské Kampě, kam na závěr své první oficiální zahraniční cesty přišla mezi dav lidí, včetně krajanů, na koncert Zuzana není sama doma.

„I když dávno netvoříme jeden stát, stále si dokážeme přát. Dokážeme si držet palce a dokážeme si rozumět,“ dávno už to přitom nebyla nervózně vypadající hlava státu – ale uvolněná prezidentka, tak jak ji především Slováci znají z předvolební kampaně, kdy si s nimi byla ochotná fotit na ulici pověstná selfíčka, nebo jen tak potřást rukou.

Málem to ale vypadalo, že poslední, neformální část programu její tým zruší. Nad Kampou se totiž od podvečera proháněla mračna, a tak ochranka stále před odchodem Čaputové z Lichtenštejnského paláce kontrolovala, zda náhodou nekrápe.

K pódiu, kde promluvila k několika stovkám lidí, přišla v tmavých šatech se zlatou broží lípy pěšky (brož nebyla ani od Miloše Zemana, ani od Jaroslava Kubery, ani od Radka Vondráčka), s úsměvem a klidně. Tréma, kterou měla před pár hodinami při setkání s prezidentem Zemanem nebo šéfy Senátu a Sněmovny, zřejmě opadla. Víc nervózní byla patrně ochranka nové prezidentky, protože Čaputovou doprovázeli parkem také její příznivci.

Když se slovenská prezidentka objevila po krátké chvíli na pódiu, lidé začali tleskat a volat její jméno. Byli mezi nimi i krajané, kterým slíbila, že se zasadí o to, aby v příštích volbách mohli volit i v zahraničí. Ještě letos to přitom nešlo. Kdo chtěl odevzdat svůj hlas, musel jet na území Slovenska.

„Když jsem viděla sdílené fotografie v den voleb, jak jedete na Slovensko volit, byla jsem vám vděčná,“ mluvila dojatě k přítomným Slovákům.

Radost ale udělala také Čechům. Nedaleko pověstné „pražské kavárny“ totiž podpořila ty, kteří chodí na demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) i nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO).

„Dokážu rozumět Václavskému náměstí plnému pokojných lidí, neboť jsem rozuměla protestům v Bratislavě. Spojuje nás totiž pokojný tón a to je velmi důležité,“ potěšila Čaputová Kampu, odkud se začal ozývat opět jásot a dlouho neutuchající potlesk.

„Věřím, že máme šanci na změnu k lepšímu a chci vás k této změně přizvat,“ snažila se vlít Čechům i Slovákům kapku optimismu.

Pivo s Halíkem a nadšený Fenič

Následný koncert, na kterém vystoupili například Michal Kocáb, nebo Dan Bárta, nebo slovenská zpěvačka Dorota Nvotová a další, si Čaputová užila naproti pódiu v připraveném stanu ve společnosti svého bratra, politika Daniela Strapáka, nebo katolického kněze Tomáše Halíka, se kterým si připila pivem.

Prezidentka tak začala s faktickou oslavou 46. narozenin, které oficiálně oslavila až v pátek.

Jejím vystoupením, ale i zvolením, je nadšený i režisér Fero Fenič. Slovenský rodák, který ale už od roku 1972 žije v Praze a má už jen české občanství.

„Myslím, že dnešek byl jasnou zprávou české veřejnosti. Bylo to setkání minulosti s budoucností,“ neskrýval Fenič na Kampě naději.

Jako Havel

Čaputová je pro něj prý navíc inspirující a je překvapený, jak umí s lidmi komunikovat. Po té, co na pódiu ochutnala chléb z ošatky, mluvila k lidem z patra, bez připraveného papíru.  

„Jsem nadšený, jak přesně formuluje, jak reaguje přímo bez vytáček na jasnou otázku, jak dává jasné odpovědi, jak má jasnou vizi,“ dodal v rozhovoru pro Blesk Zprávy uznávaný režisér.

„Teď když vystoupila, tak jsem byl překvapený, jak je křehká. A jak mluví úplně jiným jazykem, než mluví všichni funkcionáři v České republice i na Slovensku. A asi poprvé se mi připomněla osobnost Václava Havla. A to jsem necítil ani u prezidenta Kisky, který byl takovým slibným předskokanem tohoto nového vývoje,“ chrlil jednu poklonu za druhou. Právě u hrobu prvního porevolučního československého a prvního českého prezident Havla se Čaputové krátce při návštěvě Prahy zastavila, aby se mu poklonila a vzdala úctu. 

Sám Fenič doufá, že Čaputová Slováky nezklame a že se v České republice objeví někdo podobný.

„Budu doufat, protože i když jedna vlaštovka jaro nedělá, že skutečně Čaputová přivábí celé letky vlaštovek, že zaplaví nejen Slovensko, ale i Česko,“ těší se prý Fenič na sněmovní volby v roce 2021 a následné prezidentské volby v roce 2023, kdy skončí mandát prezidentu Miloši Zemanovi.

Déšť, Schwarzenberg i Žbirka

Nadšení ale brzy zchladila silná průtrž mračen. To ovšem Čaputovou nijak neodradilo v pokračování neformální narozeninové oslavy. Déšť se totiž nad pražský ostrov přihnal přesně ve chvíli, kdy měla naplánované setkání se svými příznivci a známými v Mlýnské kavárně. Na zdraví – tentokrát už ne pivem, ale šampaňským, si těsně před odletem zpět do Bratislavy přiťukla například s bývalým ministrem zahraničí a čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, ředitelem knihovny Václava Havla Michaelem Žantovským, nebo se slovenským zpěvákem Mekym Žbirkou.   

ivkanatka ( 22. června 2019 23:33 )

Stejně tomu nikdo normální neříká jinak, než RUZYNE!

ivkanatka ( 22. června 2019 23:29 )

borka30 ( 22. června 2019 15:05 )

Babiš ani Benešová mi nevadí. Nechci aby tady znovu vládla vláda demo bloku,

murQ ( 22. června 2019 14:13 )

Neke jjuso, už tam prej dřepíš. Alespoň se jednou vyvětráš, sedíš tu nonstop.

murQ ( 22. června 2019 14:09 )

Marmatka s jjusínou už si prej drží flek od rána u tribuny. Dyško jim Andy dal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa