Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tři brože pro Zuzanu: Čaputová dostala v Česku stejné dárky. Nevhodné, zhrozil se Forejt

Autor: Jakub Veinlich - 
21. června 2019
05:00

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si prý návštěvu Prahy velmi užila. I když to byla její první oficiální zahraniční cesta, cítila se podle svých slov v České republice téměř jako doma. Na Slovensko si odvezla také první dary. Nejen státní od prezidenta Miloše Zemana, ale také ty k narozeninám, které slaví právě dnes. Od českých politiků ale dostala hned tři brože. Trapas, nebo souhra a domluva protokolů? Blesk Zprávy zjišťovaly odpověď u odborníka na etiketu Ladislava Špačka a bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta.

Až doteď to vypadalo, že největší sběratelkou broží je bývalá ministraně zahraničí USA s kořeny v České republice Madeleine Albrightová. Po návštěvě Zuzany Čaputové v Praze roste ale Albrightové velká konkurence. Nejmladší prezidentka na světě si totiž z Prahy odvezla hned tři brože naráz.

Podobné dary dostala slovenská prezidentka od prezidenta Miloše Zemana, šéfa Senátu Jaroslava Kubery (ODS) i předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

„Dárek předal pan prezident paní prezidentce osobně. Je to brož s lipovými ratolestmi,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Na fotografii neskrývala Čaputová z osobního dárku velkou radost. Podobný dárek ale přebírala o pár hodin později také v Senátu.

Pan předseda v průběhu jednání předal paní prezidentce osobní dar k narozeninám – brož z českého granátu,“ prozradila na dotaz Blesk Zpráv tisková tajemnice horní komory parlamentu Eva Davidová.

A třetí návštěva? O pár metrů dál, v Poslanecké sněmovně. A dárek? „Brož s českým granátem,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí předsedy PS Barbora Štenglová. V původním plánu bylo, že dar dostane Čaputová protokolární cestou, ale nakonec se našla příležitost pro předání osobně. „Dárek pan předseda vybíral tak, aby paní prezidentku jako ženu potěšil a zároveň aby symbolizoval naši zemi,“ doplnila Štenglová.

Domluvili se, nebo ne?

Hodí se ale, aby při první návštěvě dostala prezidentka tři takto podobné dárky, nebo selhali protokoláři politiků? „Možná vědí, že má ráda brože, že je nosí často, tak se dohodli, že jí pořídí sadu broží,“ okomentoval protokolární oříšek odborník na etiketu a bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček.

Pokud to tak opravdu bylo, je to prý naprosto v pořádku a podle protokolárních pravidel to žádný trapas není. „To bych schvaloval. Je to dárek velmi osobní i vzhledem k jejím pátečním narozeninám. Když je to tak vzácná shoda, tak to vypadá, že se protokoly vzájemně domluvily,“ doplnil Špaček.

Přísnějším okem na podobné dary kouká bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Blesk Zprávám řekl, že tři totožné dárky jsou nešťastné. „Přijde mi to docela jako vtip. Určitě to není správné – tedy pokud paní prezidentka Čaputová není vášnivou sběratelkou broží a nechce napsat další knihu o brožích, kterou už z minulosti známe,“ řekl Forejt v narážce na knihu, kterou napsala Albrightová. „Jestliže jsou ještě k tomu navíc dvě brože ze stejného materiálu, v tomto případě z českého granátu, tak to není vhodné,“ vysvětlil Forejt.

Za běžné situace se prý navíc nepočítá s tím, že by dary předával hlavě státu jiný politik než opět prezident. Ale Čaputové návštěva se prý nedá chápat jako běžná oficiální návštěva. „Tady nejde jen o oficiální státní dar, který by dostala jako prezidentka od hlavy našeho státu, ale přijela zároveň i žena, první prezidentka v dějinách Slovenska.“ I proto se mohly osobními dary blýsknout i šéfové parlamentních komor.

Podle Forejta navíc není zvykem, aby se protokoly všech kanceláří předem domlouvaly na tom, kdo návštěvě co předá. „Je pravdou, že já jsem to v době své praxe dělával i proto, aby se nestalo nejen toto, ale také aby nedošlo k nějaké nepříjemné disproporci. Je to poučení proto, aby se protokoly lépe domluvily. Respektive Hrad by měl iniciovat komunikaci, protože on je garantem této návštěvy,“ doplnil Forejt.

Zuzana Čaputová měla podle svého mluvčího z dárků radost, a stejně tak se prý cítila dobře i při své historicky první zahraniční cestě.“

„Návštěvu hodnotí pani prezidentka velmi pozitivně. Cítí se v Praze velmi příjemně. Všechna setkání ktera tu měla, byla ve velmi konstruktivním duchu. Děkuje také za dary, které dostala, i za gratulace k narozeninám, které oslaví v pátek,“ řekl Blesk Zprávám Čaputové mluvčí Martin Burgr. Druhou zahraničí cestu chystá slovenská prezidentka příští týden v úterý. Po Praze poletí do Bruselu, sídla Evropské unie.

halba ( 22. června 2019 09:47 )

Jevi se mi jako dobre vybavena.

Pohybovenadany ( 21. června 2019 20:01 )

A budou se vybírat peníze na známky Solodatity ? Nebo pro Kubu ? D1 ? atd . atd...

Pohybovenadany ( 21. června 2019 17:27 )

Aspoň ty brože muže vykšeftovat s někým jiným .

janhu ( 21. června 2019 17:20 )

Profesor Chýla: Milion chvilek se musí na Letné omluvit. :zpráva z eu je o systému přidělování dotací řízením :. lidmi z ods, čssd, top09stan, 20.06.2019 )
milion chvilek nenávisti napojení na stan mafii vás tahají za nos
http­s://ww­w.par­lamen­tnilis­ty.cz­/are­na/roz­hovo­ry/Pro­fesor-Chyla-Milion-chvilek-se-musi-na-Letne-omluvit-S-Babisem-a-EU-je-to-jinak-Mrzi-me-pristup-mladych-586064
Ta zpráva je – nepoužil bych to slovo zdrcující – velmi kritická k našemu systému přidělování dotací. Většina toho je popis pochybení různých řídících orgánů.
Řídící orgány byly odpovědné za formulace pravidel přidělování dotací a dalších relevantních dokumentů, kontrolu žádostí a rozhodovaly i o přidělení dotací. Je proto užitečné připomenout, že v čele dotčených úřadů byli politici ODS Říman, Kocourek a Kuba či ČSSD Mládek a Havlíček na Ministerstvu průmyslu a obchodu, ODS Drobil a Chalupa či Strany zelených Bursík na Ministerstvu životního prostředí, ODS Nečas nebo TOP 09 Drábek a Müllerová na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Kdyby nebyl Babiš předsedou vlády, tak by byly závěry stejné, stejně jako pokuta 300 milionů

čaputo neziskovka sorose ,milion chvilek bakalů , havloidů, vítačů islámských teroristů vás zvou na majdan extremistů na letnou

yosan ( 21. června 2019 17:16 )

Nevím co si od toho slibuješ blbe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa